Kleine belegger vaak slachtoffer van ‘reverse listing’

Leestijd: 2 minuten

Euronext wil ingrijpen

Zoals bekend zitten er wat risico’s aan het beleggen in aandelen, opties en obligaties. Wie echter zijn kansen goed spreidt kan op zich met een gerust hart de effectenbeurs op. Bovendien levert beleggen momenteel heel wat meer rendement op dan een ‘ouderwetse’ spaarrekening waarbij het rentepercentage op dit moment een stuk dichter bij de 0 dan bij de 1 procent zit. Kortom, beleggen is interessant. Wel zijn er op de beurs soms bedrijven actief die – laten we zeggen – nogal creatief omgaan met de huidige wet- en regelgeving.

De zogenaamde reverse listings zijn hiervan een goed voorbeeld. Bent u als (particuliere) belegger niet op de hoogte van het bestaan van deze reverse listings dan kan het zomaar gebeuren dat u te maken krijgt met fondsen waarvan de koersen op vreemde manieren fluctueren en waarbij vaak niet eens helemaal duidelijk is waar u uw geld nu precies in hebt geïnvesteerd.

Reverse listings zijn dus op z’n minst risicovol te noemen. Toch zijn ze op dit moment volledig legaal. Euronext (waar de beurs van Amsterdam ook deel van uitmaakt) wil de regels voor reverse listings nu aanscherpen. Met name om de kleinere particuliere belegger beter te beschermen.

Wat zijn reverse listings?

Het zou goed kunnen dat u nog nooit van reverse listings hebt gehoord. En juist dat maakt het voor veel particuliere beleggers riskant. Want wat is een reverse listing nu eigenlijk? Heel in het kort is het een snelle manier om een bedrijf op de beurs genoteerd te krijgen zonder dat daarvoor allerlei (gebruikelijke) administratieve handelingen moeten worden verricht. Zo hoeft er bij reverse listing vrijwel niet met de AFM (Autoriteit Financiële Markten) te worden gecommuniceerd en ook hoeft er bij de beursgang geen prospectus overlegd te worden. Dat dit de overzichtelijkheid niet ten goede komt voor de belegger is duidelijk.

Reverse listings zijn in staat om snel en redelijk onoverzichtelijk op de beurs te komen door een overname op touw te zetten. In zo’n geval wordt er gezocht naar een onderneming die al op de beurs genoteerd staat, maar tegelijkertijd niet erg actief is. Wanneer zo’n “slapende” onderneming is gevonden wordt deze overgenomen door een onderneming die nog niet beursgenoteerd is. De activiteiten van het niet-beursgenoteerde bedrijf worden vervolgens ingebracht in de bestaande onderneming die al op de beurs genoteerd was.

Onduidelijkheid troef

Als gezegd: reverse listings zijn volkomen legaal. Dit is typisch een gevalletje ‘maas in de wet’. Het ontbreken van een prospectus en een toets door de AFM maakt het allemaal wat schimmig en particuliere aandeelhouders krijgen op die manier niet echt inzichtelijk wat er nu precies met de (koers van de) aandelen gebeurt. Euronext (de beursorganisatie) vindt dit een onwenselijke situatie. Daarom worden de regels omtrent reverse listings waarschijnlijk aangescherpt. Een bedrijf op de beurs brengen via reverse listing wordt waarschijnlijk niet verboden, maar de kans is groot dat Euronext wel zal besluiten dat een prospectus in dit soort gevallen verplicht zal worden.