Is overstappen naar een andere bank de moeite waard?

Leestijd: 2 minuten

Er zijn de laatste jaren een aantal nieuwe banken bij gekomen. Deze banken doen uiteraard hun beste om nieuwe klanten te werven. Een overstap naar een andere bank heeft soms wel wat voeten in de aarde. Je bankrekeningnummer is immers bekend bij veel instanties waarmee je betaalverkeer hebt. Veel mensen betalen vaste lasten via een automatische incasso. Dat betekent dat je bankrekeningnummer bij dit bedrijf bekend is.

Je moet aan dit soort instanties doorgeven dat het rekeningnummer is gewijzigd. Het is feitelijk hetzelfde als wanneer je gaat verhuizen, ook dan stuur je een adreswijziging naar bedrijven en familie om dit te laten weten.

Vergelijk banken voordat je overstapt

Als je overweegt om over te stappen naar een andere bank, is het belangrijk om eerst een goede vergelijking te maken. Laat je niet alleen verleiden met een leuke welkomstbonus of een cadeau. Je moet je ook daarna thuis voelen bij deze bank en je geld er aan toe vertrouwen. Het is vandaag de dag vaak niet meer zo belangrijk dat er een bankkantoor in de buurt zit, vrijwel alles wat je met de bank regelt kan via internet of telefonisch.

Ook kun je met een bankpas bij geldautomaten van andere banken gewoon geld opnemen, al moet je dit bij sommige banken apart regelen. Doe dit wel, want anders kom je bedrogen uit als je cash geld nodig hebt en jouw bank heeft geen geldautomaat in de buurt, Zeker omdat geldautomaten steeds schaarser worden.

Voor een bankrekening betaal je een maandelijkse vergoeding

Alle banken berekenen kosten voor het betaalpakket wat je afneemt. Online je betalingen doen, pinnen, contactloos betalen, het zijn allemaal diensten die geld kosten. Die kosten zijn inbegrepen in je betaalpakket en daarvoor betaal je een maandelijkse vergoeding die bij de meeste banken anno 2020 rond de 3 euro per maand ligt. Soms kan deze bijdrage reden zijn om over te stappen omdat een andere bank goedkoper is. Maar ook dan geldt dat je eerst de overige voorwaarden goed moet lezen voordat je de overstap maakt.

Starten als zelfstandige: een aparte bankrekening nodig?

Als je aan de slag gaat als zelfstandige heb je in veel gevallen een aparte zakelijke bankrekening nodig. Dit kan alleen achterwege blijven als je slechts enkele facturen per maand verstuurt. Ben je bijvoorbeeld webdesigner en heb je per maand slechts enkele klanten, dan kun je in principe je privé rekening gebruiken om je facturen te laten betalen.

Heb je een webshop die per maand enkele tientallen orders heeft dan is een zakelijke rekening nodig, omdat de bank anders bezwaar gaat maken tegen de hoeveelheid transacties. Ook is het erg onoverzichtelijk voor je boekhouding als privé zaken tussen betalingen en stortingen voor de zaak staan.

Overstappen kun je online regelen

Wil je overstappen naar een andere bank dan kun je dat over het algemeen online regelen. Als je een rekening hebt geopend bij een andere bank kun je vervolgens je saldo hiernaar overboeken en je automatische incasso’s omzetten naar je nieuwe rekeningnummer. Als de oude rekening leeg is en niet meer wordt gebruikt kun je deze opheffen, ook dat kan vrijwel altijd via internet.