Op het ogenblik dat je een kapitaal van 10.000 euro aan het werk wil zetten is het samenstellen van een goed gediversifieerde ETF-portefeuille één van de beste keuzes die je kan maken. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat het ETF-aanbod door de jaren heen zo uitgebreid is geworden dat veel (vooral beginnende) beleggers door de bomen het bos niet meer zien. Geldt dat ook voor jou? Dan kan de informatie in dit blogartikel je ongetwijfeld verder helpen!
Inhoudsopgave
De “perfecte ETF-portefeuille voor 10.000 euro” bestaat niet
Of je nu van plan bent om een portefeuille samen te stellen voor 1.000 euro, voor 10.000 euro of voor 100.000 euro, het is altijd van belang om er rekening mee te houden dat er niet zoiets bestaat als één perfecte ETF-portefeuille voor iedereen. Dat is het gevolg van het feit dat er bij het samenstellen van een portefeuille onder meer aandacht dient te worden besteed aan de persoonlijke voorkeuren waarover je beschikt. Denk hierbij concreet aan:
- De markt(en) waarin je wenst te beleggen;
- De hoeveelheid aan spreiding die je wenst;
- Welke activa je wil dat de ETF precies volgt (aandelen, obligaties,…);
- De valuta waarin de ETF genoteerd moet zijn;
- Of je een voorkeur hebt voor een distributie of voor een kapitalisatie ETF;
Bovenstaande zijn slechts enkele van de vele punten waar je aandacht aan zal willen besteden bij het samenstellen van een 10.000 euro ETF portefeuille. Daarnaast spreekt het voor zich dat ook het risicoprofiel waarover je beschikt van doorslaggevend belang is. Ondanks het feit dat ETF’s in de basis uiteraard veel beter gediversifieerd zijn in vergelijking met losse aandelen zijn ze helemaal niet risicoloos. Aandacht besteden aan je risicoprofiel is dan ook altijd cruciaal.
Beste ETF’s voor jouw 10.000 euro ETF-portefeuille
Bovenstaande brengt ons bij de beste ETF’s om jouw 10.000 euro ETF portefeuille mee samen te stellen. Bij het samenstellen van een beleggingsportefeuille is het altijd goed om als basis aan te houden dat deze bestand moet zijn tegen alle marktomstandigheden.
Je volledige kapitaal zomaar in één enkele wereldwijde ETF stoppen zoals de in Nederland razend populaire VWRL zorgt er echter in tegenstelling tot wat veel beleggers vermoeden niet voor dat aan deze eis tegemoet wordt gekomen, in tegendeel.
Wil je voor een bedrag van 10.000 euro een evenwichtige, goed gediversifieerde en “stormbestendige” ETF-portefeuille samenstellen? Dan doe je er eigenlijk goed aan om deze portefeuille te laten bestaan uit vijf verschillende soorten ETF’s, namelijk:
- Een index ETF;
- Een obligatie ETF;
- Een dividend ETF;
- Een vastgoed ETF;
- Een grondstoffen ETF;
Door te kiezen voor een combinatie van deze vijf verschillende soorten ETF’s beschik je over een portefeuille die zowel in een bloeiende als een bloedende markt het hoofd koel zal weten te houden. Dat is precies waar je als belegger op zal willen kunnen rekenen.
Tip: Ben je van plan om ETF's te gaan beleggen? Bezoek dan Freedom24 waar je een aanbod van meer dan 1500 ETF's kunt vinden.
Tip: Ben je van plan om ETF's te gaan beleggen? Bezoek dan Freedom24 waar je een aanbod van meer dan 1500 ETF's kunt vinden.
Index ETF’s
Geen enkele ETF portefeuille is compleet zonder de aanwezigheid van (ten minste) één index ETF. De wereldwijd populairste keuze op dit vlak is uiteraard een S&P 500 index ETF. Hier in Nederland en bij uitbreiding in heel Europa is vooral de VUSA ETF van Vanguard erg populair.
Bovenstaande gezegd hebbende is het ook best mogelijk dat je nog één of meerdere andere index ETF’s in je portefeuille wenst op te nemen. Hierbij kan dan bijvoorbeeld worden gedacht aan een GER40 en een AEX 25 ETF. Voor deze laatste geldt dat je kan kiezen voor:
- De iShares AEX UCITS ETF EUR (ACC of DIST);
- De VanEck AEX UCITS ETF;
- De SPDR AEX ETF;
Wil je vooral de technologische sector zwaar(der) door laten wegen in je 10.000 euro ETF portefeuille? Dan kan je er ook altijd voor kiezen om er een NASDAQ 100 ETF in op te laten nemen. Vooral de iShares NASDAQ-100 UCITS ETF is in Nederland zeer populair.
Obligatie ETF’s
Om je beleggingsportefeuille te wapenen tegen minder welvarende tijden is het altijd aan te raden om een gedeelte van je vermogen te investeren in één of meerdere obligatie ETF’s.
Voor obligaties geldt dat ze vastrentende instrumenten zijn die op regelmatige basis rentebetalingen verstrekken. Voor obligatie-ETF's geldt dat deze rentebetalingen toegeschreven worden aan de houders van de ETF. Daarbij geven de meeste van deze ETF's hun investeerders de mogelijkheid om de rentebetaling te ontvangen of te herinvesteren.
In het laatste geval profiteer je dan uiteraard van het rente-op-rente effect. Let er wel voor op dat obligatie ETF’s zowel kunnen bestaan uit bedrijfs- als staatsobligaties. Deze laatste zijn over het algemeen nog net iets defensiever. Onder meer de ‘iShares Core Corp Bond UCITS ETF’ kan in ons land rekenen op een uitstekende populariteit. Ze bevat dan ook obligaties uit zowel Europa, de Verenigde Staten als Australië. Let wel, de banksector is de zwaarste sector binnen deze ETF met op moment van schrijven een aandeel van 28 procent.
Dividend ETF’s
Dividend ETF’s zijn zo populair omdat ze het mogelijk maken om ook een stuk passief inkomen te genereren met je ETF portefeuille voor 10.000 euro. Heel wat Nederlandse en internationale beleggers investeren dan ook een gedeelte van hun kapitaal consequent in bijvoorbeeld de ‘SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats UCITS ETF’. Deze ETF volgt de prestaties van de 40 zowat beste dividendaandelen uit de eurozone die genoteerd staan aan de S&P 500. Let wel, heb je al geïnvesteerd in de VUSA? Dan is er logischerwijs sprake van een zeer grote overlap.
Vastgoed ETF’s
De vastgoedmarkt is sinds jaar en dag één van ’s werelds meest lucratieve markten. Het spreekt dan ook voor zich dat je er altijd goed aan doet om ook deze sector op te nemen in je ETF-portefeuille. Dat kan gebeuren door ETF’s die de prestaties van zogenaamde REIT’s of ‘Real Estate Investment Trusts’ volgen. Op deze manier kan je niet alleen rekenen op blootstelling aan de vastgoedmarkt, daarnaast is er ook steevast sprake van een aantrekkelijk distributierendement. Onder meer de ‘iShares Developed Markets Property Yield ETF’ is een exemplaar die onder Nederlandse beleggers kan rekenen op heel wat populariteit.
Grondstoffen ETF’s
Ondanks het feit dat grondstoffen volatiele activa zijn om in te investeren moet het gezegd dat ze ook erg interessant kunnen zijn. Financiële en beursexperts benadrukken dan ook dat een kwalitatieve grondstoffen ETF eigenlijk niet in je portefeuille mag ontbreken. Enkele populaire opties die beschikbaar zijn voor Nederlandse beleggers zijn onder meer:
- De iShares Diversified Commodity Swap UCITS ETF;
- De iShares Gold Producers UCITS ETF;
Beleggen in een grondstoffen ETF zorgt ervoor dat je een gedeelte van jouw kapitaal eenvoudig kan blootstellen aan de fluctuaties op de grondstoffen markt wat binnen bepaalde marktcycli werkelijk zeer gunstig uit kan pakken. Bovendien spreekt het voor zich dat beleggen in een grondstoffen ETF ook veel toegankelijker is dan op een andere manier investeren in grondstoffen.
Onderverdeling van jouw 10.000 euro ETF portefeuille
We hebben er tot slot in dit blogartikel doelbewust voor gekozen om geen concrete onderverdeling aan te geven voor jouw 10.000 euro ETF portefeuille. De exacte samenstelling en de onderlinge verhoudingen waarvan sprake zal zijn voor jouw portefeuille zijn immers volledig afhankelijk van je persoonlijke voorkeur evenals het risicoprofiel waarover je beschikt. Hoe dan ook zijn we er absoluut van overtuigd dat de informatie in dit blogartikel zeker van pas zal komen bij het samenstellen van jouw 10.000 euro ETF portefeuille!
Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.