De kapitaalmarktrente, alles wat je erover moet weten 

Leestijd: 4 minuten

De kapitaalmarktrente is de rente welke van toepassing is op langlopende leningen. Het betreft hier leningen die beschikken over een looptijd van meer dan twee jaar. Voor deze rente geldt dat ze een directe impact heeft op verschillende partijen. Niet alleen bedrijven en banken worden ermee geconfronteerd, dat geldt ook voor onder meer de overheden en beleggers.

Om een financiering te kunnen verstrekken aan bedrijven of particulieren dienen geldverstrekkers vaak eerst zelf geld in te kopen. Het inkopen van dat geld vindt plaats op de kapitaalmarkt. In ruil voor het beschikbaar gesteld krijgen van de gewenste tegoeden moeten geldverstrekkers een bepaalde kostprijs betalen, de kapitaalmarktrente. Wanneer ze deze tegoeden aangeleverd hebben gekregen kunnen ze vervolgens grote(re) kredieten aanbieden aan bedrijven of bijvoorbeeld hypotheken aan particulieren.

Hoe komt de kapitaalmarktrente in tot stand?

Bij het bepalen van de kapitaalmarktrente in 2024 wordt in de praktijk gekeken naar de ontwikkeling van de staatsobligaties. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de geldende 10 jaar rente in Nederland. Voor de kapitaalmarkt geldt dat er op wordt belegd in verschillende activa. Het gaat daarbij om aandelen, derivaten en obligaties. De waarde die tot stand komt op de kapitaalmarkt als gevolg van vraag en aanbod zal uiteindelijk de kapitaalmarktrente bepalen. 

De algemene regel die hierbij geldt is overigens dat men in tijden van lage(re) inflatie doorgaans eerder bereid is om geld te lenen. Dit zorgt ervoor dat het aanbod op de kapitaalmarkt stijgt waardoor de rente de omgekeerde beweging maakt en dus daalt. In tijden van hoge inflatie kan het omgekeerde worden vastgesteld en komt de kapitaalmarktrente dus gevoelig hoger te liggen. 

Grote invloed op de hypotheekrente 

Wanneer door een kredietverstrekker een hypotheek wordt aangeboden gaat zij bij het bepalen van de hypotheekrente in eerste instantie uit van de kapitaalmarktrente die zijzelf verschuldigd is. Het spreekt immers voor zich dat de kredietverstrekker een bepaalde winst wil realiseren. 

Daarnaast zijn er ook nog verschillende extra kosten waar zij mee wordt geconfronteerd. Denk hierbij niet alleen aan de personeelskost, maar ook aan administratieve kosten, hypotheekverliezen, etc. Het zijn deze kosten in combinatie met de geldende kapitaalmarktrente die bepalend zijn voor de totale kostprijs die jouw hypotheek met zich mee zal brengen. 

Verband tussen de kapitaalmarktrente en de hypotheekrente

Bij het afsluiten van een hypotheek beschikt de kredietnemer over de mogelijkheid om een keuze te maken tussen twee verschillende opties. In eerste instantie is er de hypotheek die wordt aangeboden met een lange, rentevaste periode. 

Wanneer hiervoor wordt gekozen zal de kost een sterke correlatie hebben met de kapitaalmarktrente in 2024. De ontwikkelingen die plaatsvinden met betrekking tot de kapitaalmarktrente zullen dan dienst doen als voorspelling voor de rente die van kracht zal zijn op de hypotheken die worden aangeboden. 

Kies je niet voor een hypotheek met een rentevaste periode, maar wel voor een hypotheek met variabele rente? In dat geval is het zo dat de hypotheekrente vooral over een correlatie zal beschikken met de rente op de geldmarkt en dus niet op de kapitaalmarkt. 

De kapitaalmarktrente als graadmeter voor het basis-rentetarief

Indien je kiest voor het afsluiten van een hypotheek met een vaste rente voor een lange(re) periode is het dus zo dat er daarbij in eerste instantie zal worden gekeken naar de kapitaalmarktrente die van kracht is. Het is evenwel zeer belangrijk om te weten dat deze louter dienst doet als graadmeter voor het basis-rentetarief. Dit betekent concreet dat er ook nog verschillende andere kosten mee bepalend zullen zijn voor de totale hypotheekrente, namelijk:

  • De kostenopslag;
  • De risico-opslag;
  • De winstopslag;

De kostenopslag is onder meer bedoeld om de personeels- evenals de administratiekosten te betalen van de geldverstrekker. Voor de risico-opslag geldt dat ze een toeslag inhoudt die boven op de basisrente wordt berekend en vooral is bedoeld om het risico op wanbetaling in te dekken. Let op, hoe groter het risico dat de kredietverstrekker loopt bij het verstrekken van een hypotheek, des te hoger deze risico-opslag zal komen te liggen. Dat spreekt voor zich.

Tot slot is er ook nog de winstopslag die zoals de naam reeds aangeeft de winst vertegenwoordigt. Een kredietverstrekker is in de praktijk uiteraard een commercieel bedrijf dat winst wil en moet maken om te kunnen overleven. Deze winst wordt aldus bepaald en toegepast onder de vorm van de winstopslag. 

Kan de kapitaalmarktrente worden voorspeld? 

Een belangrijke vraag die door veel (potentiële) kredietnemers wordt gesteld heeft te maken met het feit of de kapitaalmarktrente voorspeld kan worden of niet. Dat is bijzonder moeilijk. Bij het bepalen van de kapitaalmarktrente is het immers zo dat er ontzettend veel verschillende factoren een bepaalde invloed uitoefenen. Onder meer onverwachte, internationale ontwikkelingen kunnen zorgen voor een snelle daling of stijging van de rente. 

In het jaar 2022 kon bijvoorbeeld worden vastgesteld dat de hypotheekrente na vele jaren erg laag te hebben gestaan plots aanzienlijk is gestegen. Dit was het directe gevolg van een forse toename van de kapitaalmarktrente. Banken kregen minder eenvoudig toegang tot geld op de kapitaalmarkt wat automatisch leidde tot een significant hoger gelegen rente. 

Welke factoren bepalen de hoogte van de rente?

Bij het bepalen van de kapitaalmarktrente is het in de praktijk aldus zo dat er tal van verschillende factoren mee in overweging worden genomen. Het gaat hierbij eigenlijk om drie concrete zaken. Hierbij kan worden gedacht aan:

  • De ontwikkeling van de economie en de inflatie; 
  • Welke stappen de ECB onderneemt; 
  • De omvang van de concurrentie tussen hypotheekaanbieders;

Een inschatting kunnen maken van de te verwachten hoogte van de kapitaalmarktrente is vooral van belang voor mensen die op het punt staan om een hypotheek af te sluiten. Dit niet in het minst omdat deze rente ook een (rechtstreekse) impact kan hebben op de maximale hypotheek die kan worden aangevraagd. Bij een hoger gelegen kapitaalmarktrente en aldus ook hypotheekrente stijgen logischerwijs ook de maandlasten waarmee je wordt geconfronteerd.

Bij het bepalen van de maximale hypotheek wordt door de kredietverstrekker onder meer gekeken naar de impact van de hypotheeklasten op het inkomen dat voor handen is. Is er dus met andere woorden sprake van een hoger gelegen kapitaalmarktrente en hypotheekrente? Dan betekent dat, dat je minder geld zal kunnen lenen dan wanneer de rente relatief laag is gelegen.