Autoschade: wie herstelt de boel?

Leestijd: 2 minuten

Schade aan uw auto is een vervelende zaak. U kunt nog zo goed verzekerd zijn, er komt altijd een hoop gedoe bij kijken voordat u weer fatsoenlijk onderweg bent. En dan is het nog te hopen dat u goed verzekerd bent. Want als dat niet zo is wordt u er financieel ook niet beter van. Wie geconfronteerd wordt met schade wil de boel natuurlijk zo snel mogelijk weer goed geregeld hebben. Het is dan aanlokkelijk om een autogarage bij u in de buurt uit te zoeken die de schade gaat herstellen.

Kiest u echter voor een garage zonder de polisvoorwaarden van uw autoverzekering te checken dan kan een reparatie nog weleens uitdraaien op een duur geintje. Wat veel autobezitters namelijk niet weten is dat de meeste verzekeringsmaatschappijen eisen stellen aan de reparatie van uw auto bij schade. Of beter gezegd: de verzekeringsmaatschappijen stellen eisen aan degene die uw auto repareert. Komt de garage niet op het lijstje van de verzekeraar voor dan betaalt u een gedeelte van het reparatiebedrag meestal zelf.

Eigen risico

Hoe komt het nu eigenlijk dat de hoogte van de vergoeding voor een reparatie per garage kan verschillen? Nou, dat werkt eigenlijk op dezelfde manier als hoe zorgverzekeraars omgaan met het vergoeden van een behandeling in een ziekenhuis. Zorgverzekeraars sluiten namelijk contracten af met ziekenhuizen, en autoverzekeraars doen dat met (vak)garages. Wie zijn auto wil laten repareren bij een niet aangesloten garage betaalt meer dan wanneer er gebruik wordt gemaakt van de diensten van een garage die wel is aangesloten. De gelijkenis met de zorgverzekering en het zelf uitkiezen van een ziekenhuis is treffend.

Waar het bij de autoverzekering om draait is het eigen risico. Veel autoverzekeraars hanteren een eigen risico wanneer er een reparatie aan uw auto moet gebeuren. Wanneer u de reparatie uit laat voeren bij een autoschadebedrijf dat afspraken heeft gemaakt met uw verzekeraar dan hoeft u dat eigen risico niet (of slechts gedeeltelijk) te betalen. Kiest u voor een autoschadebedrijf dat geen afspraken heeft met uw verzekeraar dan betaalt u meestal het volledige eigen risico. Hoe dat precies bij uw verzekeraar geregeld is kunt u terugzien in de ‘kleine lettertjes’ van de polisvoorwaarden.

Ruitschade

Een speciale vorm van schade is in dit opzicht ruitschade. Bij ruitschade kan het zijn dat u -net als bij overige schade – geconfronteerd wordt met uw eigen risico wanneer u zelf de garage kiest waar u de ruit laat herstellen. Toch bestaat hierop bij sommige autoverzekeringen een uitzondering. Het eigen risico wordt bij het volledig vervangen van een ruit namelijk wel in rekening gebracht (wanneer u dat laat doen bij een garage die geen contract heeft bij uw verzekeraar), maar wanneer de schade slechts een sterretje in de ruit betreft dan speelt het eigen risico vaak geen rol. Of uw verzekering u de vrijheid laat om een sterretje te laten repareren bij de garage van uw keuze (zonder dat dit uw eigen risico aantast) moet u checken in de polisvoorwaarden.