De financiële wereld heeft in de afgelopen tijd al de nodige schandalen gekend. Creditcardmaatschappijen leken wat dat betreft nog best verstandig met risico’s om te gaan. Maar het lijkt er steeds meer op dat er nu ook met betrekking tot creditcards fouten zijn gemaakt in de dienstverlening richting de klant. Fouten die er (in het slechtste geval) toe konden leiden dat consumenten in de financiële problemen komen en niet meer in staat zouden zijn om aan hun financiële verplichtingen te voldoen.
Inhoudsopgave
De creditcardmaatschappij waarbij nu een onderzoek gedaan gaat worden door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) naar hun handelswijze is niet de eerste de beste: Het is International Card Services (ICS), de grootste uitgever van Visa creditcards in Nederland.
Wat was het geval?
Voordat de AFM een onderzoek gaat doen moet er wel wat aan de hand zijn. En dat er een onderzoek komt lijkt wel zeker, aangezien de directeur van ICS dit in de pers heeft bevestigd. Maar wat is er bij ICS nu precies misgegaan? Het heeft te maken met een dienst die op het eerste gezicht erg klantvriendelijk lijkt. Klanten met een creditcard kunnen namelijk bij ICS ook een doorlopend krediet afsluiten. Voor dit soort kredieten was een limiet afgesproken van 2500 euro. Om extra service te bieden aan de klant was het in sommige gevallen mogelijk om over die kredietlimiet heen te gaan; naar verluid tot wel 15 procent.
Volgens ICS was dit vooral om de klant te kunnen helpen in het geval hij zonder dat hij het wist (in het buitenland) de limiet al had overschreden. Op zich sympathiek, ware het niet dat zoiets dus niet mag. Overigens heeft de AFM zelf nog niet expliciet gezegd een onderzoek in te stellen. Wanneer dat wel gebeurt (en dat is dus al door de directeur van ICS bevestigd) hoeft het nog niet zo te zijn dat daar sancties uit voortvloeien.
De Nederlandse Staat in een negatief daglicht
In eerste instantie is het natuurlijk met name voor ICS vervelend dat er een onderzoek aan zit te komen van de AFM. Stel dat uit dit onderzoek blijkt dat de zorgplicht is geschonden (doordat klanten te veel risico liepen) dan kan in theorie de boete oplopen tot een miljoen euro. Maar er is nog een saillant detail in deze hele kwestie. ICS is namelijk een volle dochter van ABN Amro. En ABN Amro is zoals bekend jarenlang genationaliseerd geweest. Op het moment dat de (potentiële) affaire met de creditcardmaatschappij ICS speelde was de Nederlandse Staat dus voor 100 procent eigenaar van ABN Amro, en dus ook van ICS.
Op het moment dat ABN Amro weer naar de beurs werd gebracht stelde zowel minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem als de overige betrokkenen dat ABN Amro een “gematigd risicoprofiel” had. Echter, op het moment van de beursgang was er bij ICS al een intern onderzoek geweest waarin de problemen met de kredieten naar voren waren gekomen. Kortom, het is goed mogelijk dat het risicoprofiel van ABN Amro (waar ICS onder valt) hellemaal niet zo “gematigd” was. Terwijl dat bij de beursgang wel zo gecommuniceerd is.
Laatst bijgewerkt op 26 september 2024 door Joris van Leeuwen.