Tijdslotsparen in Nederland mogelijk

Leestijd: 2 minuten

Rabobank introduceert een nieuwe vorm van sparen in Nederland. Het is mogelijk om in de toekomt voor tijdslotsparen te kiezen. Daarvoor moet dan een nieuw soort spaarrekening geopend. Tijdslotsparen zit als vorm tussen de klassieke spaarrekening en de lange termijn deposito in. Het is spaargeld dat altijd opneembaar blijft, maar dan wel met een flinke vertraging opgenomen kan worden. Het is dus interessant om eens te bekijken hoe dit precies in elkaar zit. Het is een optie voor spaarders die een grote reserve op hun spaarrekening hebben. 

Een hogere rente

Een overeenkomst tussen tijdslotsparen en de lange termijn deposito is de wat hogere rente dan op een gewone spaarrekening. In dit geval gaat het dan om 2,25%. Een verschil is echter dat het met tijdslotsparen de mogelijkheid om geld bij en af te boeken altijd mogelijk blijft. Op een termijndeposito is dit natuurlijk niet mogelijk. Het is echter niet zo dat je tijdslotsparen zomaar kan zien als een spaarrekening met een hogere rente. Er zijn wel wat beperkingen in de flexibiliteit als het om storten en opnemen gaat. Zo kan het overboeken tot wel 90 dagen in beslag nemen en gebeurt het niet dezelfde dag.

Een variabele rente

Wat weer wel een voordeel is van tijdslotsparen is dat de rente variabel is. Waar bij een termijndeposito de hoogte van de rente wordt vastgesteld, is dat bij deze nieuwe spaarvorm niet het geval. Het is namelijk zo dat de rentes zullen mee stijgen wanneer de rente van gewone spaarrekeningen omhoog gaan. Wanneer ze dalen, dan zal dat voor tijdslotsparen dus ook het geval zijn. Zeker ook omdat het geld dus nog zo’n 90 dagen vaststaat en je het dus niet zomaar van de rekening af kan halen.

Geld apart kunnen zetten

De nieuwe spaarvorm is volgens Rabobank vooral bedoeld om te zorgen dat meer mensen geld opzij gaan zetten. Doordat dit net wat flexibeler wordt gemaakt op deze manier. Het komt volgens de bak te vaak voor dat mensen veel te veel geld op een gewone spaarrekening laten staan, wanneer ze dit geld lang niet nodig hebben. Met een spaardeposito is een hogere rente te krijgen, maar is er weinig flexibiliteit. Deze tussenvorm moet daar dan de oplossing voor bieden. Dit maakt dan ook een groot verschil voor veel klanten. Dit maakt het aantrekkelijker om het geld opzij te zetten op een aparte rekening hiervoor.

Aandacht voor de renteverhogingen

Het is belangrijk om deze nieuwe spaarrekening ook in het licht van de verschillende rentepercentages worden gezien. De rente gaat al enige tijd stapsgewijs omhoog. Dit is echter vooral merkbaar op de reguliere spaarrekening. Omdat een termijndeposito vaststaat, merkt een klant hier echter niets van. Dat is anders wanneer voor tijdslotsparen wordt gekozen. Daar wordt ook met verhogingen en verlagingen gewerkt. Dit gaat echter wel met andere stappen dan op de gewone spaarrekening. Al heeft dit natuurlijk ook te maken met het feit dat de rente in de basis al wat hoger ligt op deze nieuwe rekening.