Studentencreditcard wordt nog altijd populairder

Leestijd: 2 minuten

Doordat studenten meer in het buitenland verblijven en vaker internationale aankopen doen, is het gebruik van een creditcard steeds normaler geworden. De studenten creditcard wordt dan steeds vaker als de beste oplossing gezien. Daarnaast worden ook andere kaarten steeds vaker aangevraagd door studenten. Vooral de wat veiliger te gebruiken soorten. Dit zijn de prepaid varianten van de kaart. Meer en meer studenten vragen deze aan, zo blijkt uit recent onderzoek. Daarvoor worden dan ook door de studenten zelf verschillende redenen aangedragen. Het is aantrekkelijk om eens te bekijken hoe dit precies zit.

De werking van deze creditcards

De creditcards werken wel iets anders dan de gebruikelijke kredietkaarten. Dat komt door het prepaid element. Eigenlijk koop je niet op krediet, maar bouw je eerst krediet op door er geld aan tegoed op te storten. Zo heb je een budget op je kaart waar je mee aan de slag kan gaan. De werking van het kaartje is verder gelijk aan de echte creditcards. Geld op de kaarten storten kan gewoon via de bank met behulp van bijvoorbeeld iDeal. Dat maakt het dus juist ook zo gemakkelijk. Een voordeel is dat er niet meer mee gedaan kan worden dan het tegoed toelaat.

Verschil met studentencreditcard

Het is wel zo dat studenten verschillende soorten kaarten lijken te gebruiken. De prepaidcard is namelijk eigenlijk niet hetzelfde als de studenten creditcard. Deze kaart is namelijk op de markt gebracht om echt te dienen als een creditcard. Dat betekent dat je dus eerst betaalt en een schuld opbouwt en die dan later weer aflost aan het eind van de maand. De creditcardmaatschappij is verantwoordelijk voor het innen van deze schuld. Wel is het zo dat hier een lagere bestedingslimiet op zit. Toch is dit wel anders dan werken me een prepaid budget.

Redenen voor de aanvraag

Wat maakt nu dat studenten zo graag de creditcards aanvragen. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo zijn er bijvoorbeeld voor prepaid kaarten geen aanvraageisen. Er is ook geen BKR toetsing. Het is op die manier ook wat gemakkelijker om controle over de uitgaven te houden. De kaarten zijn ook aan een app te koppelen om inzichten te krijgen. De schulden die je opbouwt zijn of heel beperkt, of niet bestaand. Bovendien zijn deze kaarten een stuk voordeliger en heb je geen last van rentes. De kaart werkt verder wel als een creditcard. Dat maakt het dus wel heel aantrekkelijk.

De keerzijde

Er zijn ook nadelen wanneer je deze creditcards gaat gebruiken. Zo lijken ze misschien wel hetzelfde als creditcards, maar worden ze niet overal op die manier bekeken. Dat uit zich bijvoorbeeld in het feit dat ze niet overal geaccepteerd worden. Daarnaast kan je minder gebruikmaken van de klantenservice dan houders van gewone creditcards kunnen. De dienstverlening is simpelweg anders. Toch stellen de studenten die aan het onderzoek meededen dat dit er niet voor zorgt dat er minder gemakkelijk mee gewerkt kan worden. Dit verklaart dan ook waarom er nog altijd groei in het aantal aanvragen is te zien.