Investeren in Elektrische voertuigen en hun supply chain

Leestijd: 4 minuten

Elektrische voertuigen (EV) zijn enorm populair. Aangezien de kosten en betaalbaarheid van EV's de komende jaren zullen dalen, zal het niet lang meer duren voordat de meeste voertuigen elektrisch zijn. In deze voortdurende EV-revolutie is het belangrijk dat je bedrijven van goede kwaliteit vindt die actief zijn in deze sector, omdat niet elk EV-aandeel een uitblinker zal blijken te zijn. Laten we eens kijken naar enkele belangrijke punten die je in gedachten moet houden bij het kopen van EV-aandelen.

Hoe begin je met het investeren in Ev’s?

Er zijn verschillende manieren om in te spelen op de EV markt en de kansen die het biedt. Je kunt:

  • Aandelen kopen van autobedrijven die elektrische voertuigen produceren.
  • -Aandelen kopen van fabrikanten van EV-onderdelen, zoals batterijen, omdat de snelle opmars van EV's de behoefte aan lithium-ion batterijen zal aanwakkeren.
  • -Investeren in aanbieders van oplaadinfrastructuur voor EV
  • Investeren in grondstoffen die veel gebruikt worden bij de productie van EV-batterijen, zoals zilver, nikkel en koper.
  • -Investeren in diensten en financiers voor elektrische mobiliteit.

Verruim je visie en kijk verder dan EV-autofabrikanten. Verleg je focus naar het ecosysteem van EV-leveranciers. De toonaangevende namen in EV's zullen waarschijnlijk niet de grootste begunstigden zijn van de EV-transitie omdat de meeste van deze spelers nog steeds het grootste deel van hun omzet halen uit ICE-voertuigen (voertuigen met een verbrandingsmotor).

Onderdelen en grondstoffen


Als je wilt begrijpen waarin je je geld in de EV-industrie kunt steken, kun je het beste onder de motorkap beginnen. Het is belangrijk dat je een idee hebt van welke onderdelen en materialen nodig zijn om elektrische voertuigen te maken en van energie te voorzien, zodat je een volledig beeld hebt van waar je investering naartoe kan gaan.

Accu's zijn het meest integrale onderdeel van een EV – waaruit bestaat een accu? Lithium is een belangrijk metaal in EV-batterijen – de meeste fabrikanten van EV's en plug-in hybride auto's gebruiken lithium-ion batterijen. Er is ook koper, nikkel, ijzer, zilver, aluminium en verschillende andere metalen. Deze materialen zijn cruciaal voor het maken van elektrische voertuigen en er wordt verwacht dat de vraag ernaar zal toenemen naarmate EV's evolueren.

Bedrijven die betrokken zijn bij de ontginning en verwerking van bovengenoemde materialen zijn een ander belangrijk onderdeel van de EV-industrie. Met de stijgende prijzen voor cruciale metalen zoals lithium, investeren EV-bedrijven in het versterken van hun toeleveringsketen. Er is ook behoefte aan meer mijnen omdat de vraag naar elektrische voertuigen blijft stijgen.

Denk dus zeker ook aan spelers die betrokken zijn bij laadinfrastructuur, exploitanten van batterij omruilsystemen, fabrikanten van EV-accessoires, bedrijven met expertise in het ontwerpen van producten en EV-software, batterij fabrikanten, metaal-, mijnbouw- en chemische bedrijven. Met uitstekende fundamentals en aantrekkelijke waarderingen zullen dergelijke bedrijven relatief veiliger zijn in de EV-transitie.

Investeren in Elektrische voertuigen en hun supply chain

Ga op zoek naar bedrijven die profiteren van zowel premiumisering als toegenomen volumes / toepassingen in elektrische voertuigen.

Naarmate de EV-markt zich ontwikkelt, zullen spelers in de hele waardeketen gedwongen worden om te evolueren. Als gevolg daarvan zullen bedrijven op zoek gaan naar premiumisering van hun producten in een poging om zich voor te bereiden op morgen.

Bedrijven die hun aandelenkoers zullen zien stijgen, zijn degenen die in staat zullen zijn om deze overgang soepel te laten verlopen. Bedrijven die producten in steeds grotere volumes en met verschillende toepassingen maken, zullen hun aandelenkoersen ook omhoog zien schieten omdat grotere volumes resulteren in een hogere omzet en zichtbaarheid van de winst.

Nu we een aantal belangrijke stappen hebben doorlopen voor het selecteren van de juiste aandelen, volgt hier een lijst met adviezen die je kunnen helpen om verkeerde aandelen te vermijden.

Om als winnaar uit de bus te komen, is het cruciaal dat je spelers vermijdt waarvan de productportefeuille enkel geschikt is voor verbrandingsmotoren. Er zijn namelijk slechts ongeveer 20 bewegende onderdelen in een volledig elektrische auto. Dit in vergelijking met 2.000 onderdelen in ICE-voertuigen. Bedrijven die carburatoren en luchtaanzuigkleppen maken zouden weleens aan de verliezende kant van deze race kunnen staan.

Wees ook voorzichtig met bedrijven die agressief inzetten op elektrische voertuigen op een manier die enorme kapitaalinvesteringen vereist, en zich hiervoor in de schulden steken. Dit vanwege het feit dat de technologieën om EV te voeden nog steeds snel evolueren en wat nu werkt, werkt misschien niet in de toekomst en zal leiden tot slechte rendementen.

Een veelbelovend bedrijf moet een lage schuld-vermogen ratio hebben, een sterke staat van dienst op het gebied van winstgevendheid, sterke kasstromen en een hoge ROE (Return On Investment). Het moet daarbij ook de solide steun hebben van zijn promotors.

Doe gedegen onderzoek voordat je investeert

Op dit moment is het moeilijk om te bepalen welke specifieke bedrijven de beste positie innemen op de EV-markt – er zijn veel spelers in de sector en het is moeilijk om te bepalen welke de komende jaren aan de top zullen staan. Dit maakt investeren in de EV-industrie riskant – maar het is zeker de moeite waard voor beleggers die bereid zijn om wat tijd te steken in onderzoek en het opbouwen van een gediversifieerde EV-portefeuille.

Houd in gedachten dat niet alle EV-bedrijven gelijk zijn – sommige zijn verder met hun technologie en ontwikkelingen dan andere. Doe dus onderzoek om erachter te komen welke bedrijven het best gepositioneerd zijn voor de toekomst. Veel EV-aandelen zijn nog steeds zeer speculatief, maar kunnen zeer geschikt zijn voor beleggers met een hogere risicotolerantie.

Als zodanig zijn exchange-traded funds (ETF's) een populaire optie om exposure te krijgen naar een verscheidenheid aan effecten in de EV-wereld, inclusief batterij fabrikanten en schone energiebedrijven, naast technologiebedrijven die de communicatie- en oplaadsystemen maken die EV's nodig hebben om te functioneren. Terwijl sommige ETF's uitsluitend bestaan uit bedrijven die willen uitbreiden naar de EV-markt, maken andere ETF's het mogelijk om te beleggen in blue-chip “oude” auto-aandelen.

ETF's bieden gestroomlijnde diversificatie, waardoor je minder risico loopt dan wanneer je belegt in één bedrijf of aandeel. Overweeg om met een adviseur te praten als je hulp nodig hebt bij het nemen van een beslissing. Je staat dan steviger in je schoenen wanneer je uiteindelijk voor een EV aandeel kiest.