Reisverzekering afsluiten, waar let je op?

Leestijd: 2 minuten

Het belang van een reisverzekering spreekt voor zich. Wie zich afvraagt wat het nut van zo’n verzekering is doet er goed aan om enkele scenario’s te bedenken van wat er allemaal mis kan gaan tijdens een vakantie; u bedenkt vast wel wat… Dat een reisverzekering nut heeft is één ding, welke reisverzekering in uw situatie het meest nuttig is, dat is een tweede. En omdat iedereen anders is (en vaak ook andere reisbestemmingen heeft) kan er niet gesteld worden dat één type reisverzekering de meest passende is.

Welke reisverzekering bij u past hangt af van een aantal elementen. Die factoren moet u dus betrekken bij de keuze voor een reisverzekering. Er moet dus antwoord komen op de vraag op welke punten er gelet moet worden voordat u een reisverzekering afsluit.

De plaats van bestemming

Om de juiste reisverzekering af te sluiten is het van belang dat u de plaats van bestemming kent. Het betekent niet dat u precies moet weten in welk Frans dorpje u een campingplek bemachtigt of dat u exact weet in welk hotel u in Thailand terecht komt, maar u moet van tevoren wel helder hebben of uw reis zich binnen Europa afspeelt of in een ander werelddeel. Uiteraard kan het ook prima zo zijn dat u gewoon een vakantie in eigen land gepland hebt. Waar u ook heen gaat, zorg in elk geval dat u een reisverzekering afsluit met de juiste dekking. Dat betekent dat u een keuze moet maken uit een Nederlanddekking, een Europadekking (inclusief niet-Europese landen grenzend aan de Middellandse Zee) of een werelddekking.

Wat bent u van plan?

De meeste mensen gaan op vakantie om te relaxen of om nieuwe plekken te ontdekken. Als dat voor u ook geldt hoeft u over het algemeen geen extra dekkingen aan uw reisverzekering toe te voegen. Bent u echter van plan om bepaalde ‘risicovolle’ activiteiten te ondernemen dan is het noodzakelijk om goed te checken of de verzekering schade tijdens zo’n activiteit standaard dekt. Is dat niet het geval dan moet u een aanvullende dekking afsluiten. Voorbeelden van activiteiten waarvoor (vaak) een aanvullende dekking nodig is hebben vaak te maken met bepaalde sporten. Denk hierbij aan duiken, wintersport, bergklimmen of parachutespringen.

Geneeskundige kosten gedekt?

Een van de belangrijkste aspecten die gedekt moeten worden door een reisverzekering heeft te maken met geneeskundige kosten. Uiteraard hoopt u dat u tijdens uw vakantie niets overkomt, maar wanneer u toch bij een ongeval betrokken raakt bestaat de kans dat u lichamelijk letsel oploopt. De kosten van de behandeling (eventueel ziekenhuisopname), medicatie en een mogelijke operatie kunnen bijzonder hoog zijn. Wanneer de verzekering deze zaken niet zou dekken bent dubbel in de aap gelogeerd. Juist daarom moet u even extra aandacht besteden aan de medische component van uw reisverzekering. In landen waar medische behandelingen (veel) duurder zijn dan in Nederland kunnen de kosten fors oplopen: met een medische dekking bovenop een standaard reisverzekering voorkomt u dat u na een ongeval financieel in de problemen komt.

Dekking van eigendommen

Een van de meest voor de hand liggende redenen om een reisverzekering af te sluiten is de wens om verlies, diefstal of beschadiging van eigendommen vergoed te krijgen. Een zogenaamde bagagedekking is onderdeel van de reisverzekering. Hiermee wordt schade aan eigendommen vergoed. Ket wel goed op wanneer u de verzekering afsluit. Voor bepaalde eigendommen hanteren de verzekeraars maximumbedragen. Hebt u dure spullen bij u dan is het slim om te kijken welke dekking het best past bij de zaken die u meeneemt op reis.