Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Voor veel mensen is het bezitten van een eigen woning een grote droom. Het bedrag dat een huis in Nederland kost heeft de gemiddelde consument echter niet in een oude sok zitten. Een hypotheek afsluiten om de aankoop van een woning te bekostigen is dus de standaard. Maar het afsluiten van een hypotheek is wel even heel wat anders dan gewoon een halfje wit halen bij de bakker. Het gaat bij een hypotheek namelijk om een hoog bedrag en bovendien om een financiële verplichting die voor een lange tijd (30 jaar is gebruikelijk) wordt aangegaan.

Hoe hoog het bedrag is dat iemand aan hypotheek bij een bank of hypotheekverstrekker kan krijgen hangt van een groot aantal factoren af. Om een idee te geven wat de mogelijkheden zijn gaan we nu een aantal van die factoren langs.

Het inkomen

Een van de belangrijkste factoren die de (maximale) hoogte van de hypotheek bepaalt is het inkomen van de aanvrager van de hypotheek. In het algemeen geldt: hoe hoger het inkomen, hoe hoger de hypotheek die kan worden afgesloten. Toch is een hoog inkomen an sich niet doorslaggevend. Bij het berekenen van het inkomen spelen er namelijk een aantal andere zaken mee. Zo wordt er gekeken naar het inkomen van de eventuele partner waarmee het huis gekocht wordt en ook wil een hypotheekverstrekker graag weten of een consument een (negatieve) BKR-notering uit heeft staan bij het Bureau Kredietregistratie in Tiel. Ook leningen die iemand uit heeft staan en vaste lasten als partneralimentatie hebben invloed op de hoogte van het maximaal te verkrijgen hypotheekbedrag.

Eventuele studieschuld

Een interessant punt met betrekking tot uw financiële positie en de daarmee samenhangende hypotheeksom die u kunt krijgen is uw eventuele studieschuld. Een studieschuld wordt door veel studenten tijdens hun studietijd opgebouwd. Er is met deze lening (want dat is een studieschuld in feite) echter iets bijzonders aan de hand. In tegenstellingen tot andere leningen wordt een studieschuld (bij DUO) namelijk niet geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Een hypotheekverstrekker heeft dus geen mogelijkheid om achter de hoogte uw eventuele studieschuld te komen. Technisch gezien kunt u er dus voor kiezen om uw studieschuld niet te melden bij het aanvragen van een hypotheek of bij een gesprek dat u met een hypotheekadviseur heeft.

Vermeldt u uw studieschuld niet dan zal u meestal een hogere hypotheek af kunnen sluiten dan wanneer u de schuld wel vermeldt. Het is echter maar de vraag of het verstandig is om een studieschuld te verzwijgen (nog los van de morele kant van de zaak). Een studieschuld moet u namelijk wel aflossen en dus heeft dat invloed op uw financiële slagkracht. Het is dus eigenlijk wel heel verstandig om een studieschuld toch ter sprake te brengen. Dat maakt de kans dat u door een opeenstapeling van vaste lasten onverhoopt in de financiële problemen raakt. Bovendien wordt een studieschuld door de meeste hypotheekverstrekkers als een minder groot risico gezien dan een ‘gewone’ lening (consumptief krediet).

Vaste baan

Omdat een hypotheek voor een langere periode wordt aangegaan wil een hypotheekverstrekker graag dat er een bepaalde mate van zekerheid in uw maandelijkse inkomsten zit. De meest eenvoudige manier om aan te tonen dat die zekerheid bestaat is het bewijs dat u een vast contract bij uw werkgever hebt. Uw loon is dan immers gegarandeerd.

Hypotheek als ZZP’er

Wie ZZP’er (zelfstandige zonder personeel) is kan uiteraard geen arbeidscontract van zijn werkgever laten zien. Tegenwoordig is het echter in veel gevallen toch mogelijk om als ZZP’er een hypotheek af te sluiten. Voor ZZP’ers is het aan te raden om een adviesgesprek met een hypotheekadviseur in te plannen om de mogelijkheden te bespreken.

Meer weten over hoeveel je kunt lenen? Lees hier verder>

Over DE SCHRIJVER

Joris is een ervaren financiële schrijver met een scherp inzicht in de wereld van financiën en economie. Hij heeft een passie voor het vertalen van complexe financiële concepten naar begrijpelijke taal.