Hoe zit het met verzekeringen en bosbranden?

Leestijd: 2 minuten

Bosbranden komen tegenwoordig steeds meer voor in Europa. Wanneer je op vakantie bent en je wordt met zo’n brand geconfronteerd, wat mag je dan van je verzekering verwachten als je schade oploopt, of als je geëvacueerd moet worden? Het is belangrijk om goed verzekerd te zijn, maar vooral ook om te weten wat je verzekering nu eigenlijk wel en niet dekt. Het is dus bijvoorbeeld slim om vooraf wel even te checken hoe de zaken ervoor staan in het gebied waar je naartoe wilt gaan. Daarnaast zijn de volgende punten van waarde.

Wat dekt de verzekering?

Wanneer je met schade te maken hebt. Of je moet worden geëvacueerd of gerepatrieerd, dan is het belangrijk dat je goed kijkt wat je verzekeraar wel en niet dekt. Het is wel goed om te weten dat dit vaak minder is dan je hoopt. Je zal in ieder geval een goede reisverzekering moeten hebben, want er is geen andere verzekering die je dekt. Dan is het ook nog eens belangrijk dat onderbreking door natuurrampen in de verzekering is opgenomen. Is dat niet het geval? Dan krijg je dus ook niets uitgekeerd. Dit is dus zeer belangrijk.

Hulp en bijstand

Laten we ervan uitgaan dat je een goede verzekering hebt afgesloten. Dan zal hulp en bijstand worden geboden. Dit kan de repatriëring of een evacuatieadres zijn. Al kan het ook gaan om vergoedingen voor verplaatsingen of schade. De verzekeraar zal je bijvoorbeeld ook helpen met het vinden van alternatieve routes als wegen en luchthavens gesloten zijn vanwege de problemen met bosbranden. Het hangt wel sterk af van de situatie ter plaatse. Een brand in de regio is voor een verzekeraar niet direct een reden om een reis te annuleren. Je moet wel echt een direct probleem ervaren.

Wanneer wel of niet annuleren?

Het is natuurlijk mogelijk dat je touroperator of hotel de vakantie annuleert vanwege de bosbrand. Dan is het zo dat je recht hebt op een compensatie of alternatief. Dit hangt echter meer af van je boeking dan van je verzekering. Mocht je er zelf geen goed gevoel bij hebben om naar de regio te gaan, kijk dan of je wat met de operator of het reisbureau kan regelen. Dit werkt vaak beter dan vertrouwen op de verzekering die je hebt. Vaak is het mogelijk om een andere plek te vinden waar je wel gerust op vakantie kan gaan.

Omgaan met een huurauto

Wanneer je een huurauto gebruikt en deze raakt beschadigd door de bosbranden, dan is het belangrijk om te weten hoe de auto verzekerd is. De verplichte autoverzekering geldt overal. Natuurlijk speelt het soort auto en het formaat daarin een rol. Er zal ook altijd een deel eigen risico in zitten. Daar moet je dus wel rekening me houden. Het is wel mogelijk om jezelf daarvoor dan weer apart te verzekeren. Je moet je dus afvragen of je het waard vindt om dit type verzekering af te sluiten voor een geval met een auto.