De voor- en nadelen van dollar cost averaging

Leestijd: 4 minuten

We vertellen je waarschijnlijk niets nieuws wanneer we zeggen dat investeren in de praktijk op tal van verschillende manieren kan gebeuren. In eerste instantie kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een éénmalige (grote) investering te doen. Al je kapitaal wordt in dit geval in één klap aan het werk gezet. Daar zijn zowel voor- als nadelen aan verbonden. Het belangrijkste voordeel heeft te maken met het feit dat je over de lange(re) termijn wellicht het grootste vermogen zal weten te realiseren.

Anderzijds stel je jezelf wel stevig bloot aan het zogenaamde koersrisico. Het is vooral omwille van deze laatste reden dat heel wat beleggers toch de voorkeur geven aan de zogenaamde dollar cost averaging methode. Wat je hier nu precies over dient te weten laten we je hieronder ontdekken.

Wat is dollar cost averaging?

Laat ons in eerste instantie even kijken naar wat dollar cost averaging nu precies is. Het gaat hierbij om een vorm van beleggen waarbij je periodieke investeringen gaat doen. Je kiest er in dit geval dus met andere woorden niet voor om een bepaald gedeelte van je kapitaal in één keer te investeren, maar in plaats daarvan gebeuren er periodieke inleggingen. In het meest optimale geval zijn de bedragen die je gaat investeren vastgesteld en kies je voor een investering binnen een bepaalde, vooropgestelde periode.

Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om elke maand rond de vijftiende een bedrag te beleggen van 500 euro. Door dit consequent te doen zal je een zogenaamde gemiddelde aankoopkoers kunnen realiseren. Je zal door gebruik te maken van deze methode nooit volledig op het laagste, maar tevens ook nooit volledig op het hoogste punt instappen. Dit zorgt ervoor dat het zogenaamde koersrisico aanzienlijk kan worden ingeperkt.

Wat maakt dollar cost averaging zo populair?

Er zijn ontzettend veel interessante voordelen verbonden aan het hanteren van deze beleggingsmethode. Heel wat gerenommeerde investeerders zijn er dan ook stevig voorstaander van. In eerste instantie is het voor het merendeel van de beleggers zo dat het belangrijk is om emoties geen invloed te laten hebben op hun beleggingen. Dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan. In het bijzonder in zeer volatiele tijden drukken beleggers al eens sneller dan goed is op de verkoopknop. Dit niet zelden om er een aantal dagen later achter te komen dat de correctie waarin ze hebben verkocht reeds is goedgemaakt.

Het resultaat? Een stevig verlies dat eigenlijk perfect voorkomen had kunnen worden. Door gebruik te maken van de DCA-methode kan je er in ieder geval voor zorgen dat je handelingen veel minder gestuurd worden door emoties. Dit kan zowel op de korte als op de lange termijn een niet onaanzienlijke meerwaarde met zich meebrengen.

Je probeert niet om de markt te voorspellen

Het spreekt voor zich dat er buiten bovenstaande nog heel wat meer voordelen zijn verbonden aan de dollar cost averaging methode. Het is bijvoorbeeld eveneens zo dat je bij het toepassen van de DCA-methode veel minder de nood zal voelen om de markt te proberen timen. Dat is ook niet meer dan normaal.

Door periodiek te investeren werk je namelijk aan een constructieve gemiddelde aankoopkoers. Je zal het ene moment misschien wat hoger inkopen dan het andere, maar wanneer je consequent blijft beleggen op deze manier zal je kunnen vaststellen dat je over de lange(re) termijn altijd kan rekenen op een aantrekkelijke GAK. Het niet proberen voorspellen van de markt levert je bovendien eveneens op de langere termijn heel wat meer rendement op.

Je bent veel minder tijd kwijt aan het uitkiezen van je beleggingen

Je kapitaal aan het werk zetten is van cruciaal belang. Dit niet alleen om bijvoorbeeld de inflatie het hoofd te kunnen bieden, maar ook om op middellang tot lange termijn een consequente meerwaarde te kunnen realiseren voor je vermogen. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat niet iedereen zomaar zeer veel tijd heeft om zich bezig te houden met beleggen. Dat hoeft ook niet. Wanneer je de DCA-methode gaat toepassen is het namelijk zo dat je eigenlijk op voorhand gaat bepalen wanneer je wat gaat investeren.

Bijgevolg heb je hier op het moment zelf eigenlijk maar weinig (tot geen) omkijken naar. Dit is nog meer het geval wanneer je middels de DCA-methode gaat instappen in bijvoorbeeld een gespreide ETF zoals de S&P500.

Zijn er ook nadelen aan deze beleggingsmethode verbonden?

Hoe interessant beleggen volgens de dollar cost average methode in de praktijk ook mag zijn, er zijn ook een aantal niet onbelangrijke nadelen aan verbonden. Het wil namelijk nog wel eens voorkomen dat het hanteren van deze methode een vals gevoel van veiligheid geeft. Dat betekent dat beleggers die deze methode hanteren het gevoel hebben dat het alleen maar de goede richting uit kan gaan. Dat is natuurlijk niet zo. Wanneer je hebt belegd in de verkeerde assets zal je immers kunnen vaststellen dat je geïnvesteerde vermogen nog steeds stevig onder druk kan komen te staan.

Bovenstaande brengt ons meteen bij het tweede nadeel. Het feit dat je eigenlijk niet echt meer hoeft na te denken bij het doen van je periodieke beleggingen brengt eveneens de nodige risico’s met zich mee. Het haast geautomatiseerde karakter van je investeringen zorgt er immers voor dat je mogelijks uit het oog kan verliezen hoe belangrijk het wel niet is om goed je onderzoek te doen vooraleer te gaan investeren. Het mag hoe dan ook duidelijk zijn, eender welke methode je ook gaat toepassen om te beleggen, goed je eigen onderzoek doen is echt altijd een vereiste.

Conclusie; hoe interessant is deze methode nu echt?

Het is niet voor niets dat enkele van ’s werelds bekendste en meest gerenommeerde beleggers sinds jaar en dag zweren bij het hanteren van de DCA-methode. De voordelen die zijn aangehaald hier op deze pagina spreken dan ook eigenlijk voor zich. Door periodiek in te stappen met vaste bedragen kan je er namelijk voor zorgen dat je heel wat potentiële risico’s van het beleggen kan uitschakelen. Dit gezegd hebbende dient er wel ook zeker de nodige aandacht te worden besteed aan de nadelen waarmee je kan worden geconfronteerd.

Blijf in ieder geval altijd goed je eigen onderzoek doen. Toch, ben je van plan om te beleggen voor de lange termijn en wil je daarbij haast gegarandeerd kunnen rekenen op een echt interessante gemiddelde aankoopkoers? Dan zal je al snel tot de conclusie komen dat beleggen volgens de DCA-methode zeker het overwegen waard kan zijn.