Het belang van een uitvaartverzekering

Leestijd: 3 minuten

Wie na mij komt die redt zich wel. Tegeltjes met deze tekst tref je vaak op het toilet en hebben specifiek betrekking op toiletpapier. Het is echter zeker niet zo dat iedereen ‘die na je komt, zich wel red’. Of maar moet zien te redden. Integendeel. Laten we het letterlijk nemen.

Wil jij dat je familie opdraait voor de kosten van jouw uitvaart? Moeten zij zich dan maar redden? Moeten zij de financiële consequenties maar dragen? In dat kader is het dus heel verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten. Zonder toiletpapier red je je vaak nog wel, zonder uitvaartverzekering kun je je familie echt heel serieus in de problemen brengen.

Kosten kunnen oplopen

Mensen die geen uitvaartverzekering hebben afgesloten en komen te overlijden, die zadelen de nabestaanden met de forse kosten op. En vergis je niet, die kosten kunnen echt behoorlijk oplopen. Gemiddeld genomen ben je voor een standaard uitvaart of crematie meer dan zevenduizend euro kwijt. Met een uitvaartverzekering ben je (en dus indirect ook de nabestaanden) gedekt tegen het grootste deel of zelfs alle kosten. En anders? Anders dienen je nabestaanden de zeven mille op te hoesten.

Inflatie

De kosten van een uitvaart of crematie rijzen de pan uit en worden nog elk jaar behoorlijk duurder, wel tussen de drie en vijf procent. Sluit je een uitvaartverzekering af, kies dan dus voor een verzekeraar die rekening houdt met de inflatie. Doe je dit niet, dan kan er nog een behoorlijk gat ontstaan tussen de daadwerkelijke kosten en het verzekerde bedrag. Ook dan zadel je je familie met een probleem op,

Prijsverschillen

Het afsluiten van een uitvaartverzekering betekent dat je gedekt bent tegen de kosten van een begrafenis of crematie. Die kosten kunnen hoog oplopen en omvatten zaken als de grafkosten, een steen voor op het graf, een kist, rouwkaarten en het inhuren van iemand die je uitvaart in goede banen leidt. Uiteraard is de ene verzekeraar de andere niet. De maandelijkse nota verschilt dan ook per verzekeraar en dit heeft veel te maken met de voorwaarden die in de polis zijn opgenomen. De ene verzekeraar dekt meer dan de ander, vandaar de prijsverschillen tussen de tussen de bedrijven die een uitvaartverzekering aanbieden.

Er zijn tegenwoordig ook verschillende soorten verzekering zoals bijvoorbeeld een natura verzekering of een zogenaamde kapitaal verzekering. Duurder, goedkoper, een bijzondere verzekering; alle verzekeringen hebben zo hun voor- en nadelen. Zaak dus om precies die verzekering te vinden die bij jouw situatie past. En die is er – gelukkig- altijd.

Wensen

Belangrijk in de keuze voor een verzekeraar is ook wat je wensen zijn als u overlijdt en begraven of gecremeerd wordt. Alleen al de keuze tussen deze twee – cremeren of begraven- maakt verschil in de maandelijkse poliskosten. Een begrafenis is behoorlijk duurder dan een crematie namelijk. Daarnaast is het goed te bedenken welke uitvaart bij je past. Is dat een uitbundige en dus uitgebreide uitvaart? Of eerder een sobere? Ok dit maakt nogal een verschil.

Gezien het groot aantal verzekeraars die er zijn én jouw specifieke wensen kan de zoektocht naar de juiste uitvaartverzekering best een behoorlijk karwei zijn. Het aanbod is divers en groot en zie daar maar eens een weg in te vinden. Alles begint echter bij je zelf. Bij het, hoe moeilijk misschien ook, het in kaart brengen van jouw wensen als je komt te overlijden. Pas dan kun je een verzekering afsluiten die goed bij je past. Het is verstandig dit onderwerp dus met je familie te bespreken en ook daadwerkelijk te gaan regelen.

Zeker is dat je nooit te lang moet wachten voor je een verzekering afsluit. Hoe eerder je dit doet, hoe minder geld je maandelijks betaalt. Wie een uitvaartverzekering afsluit, die voorkomt dat nabestaanden – die je wellicht zo geweldig hebben bijgestaan in moeilijke tijden- in de financiële problemen terecht komen, iets dat helaas nog steeds aan de orde van de dag is.