Betaalt mijn uitvaartverzekering wel genoeg bij mijn overlijden?

Een uitvaart kan behoorlijk prijzig zijn. Veel mensen zijn voor hun uitvaartkosten verzekerd, maar het is goed om er af en toe bij stil te staan of je verzekering wel genoeg uitkeert. Je wilt je nabestaanden immers niet opzadelen met onverwachte kosten en anderzijds wil je ook graag een mooie uitvaart die is zoals jij het graag had gewild. Daarom is het verstandig om je uitvaartwensen eens op papier te zetten en te bekijken of je voldoende verzekerd bent.

Een begrafenis of een crematie?

Een crematie is vaak voordeliger dan een begrafenis. Bij een crematie betaal je immers geen grafrechten en hoeft er ook geen grafsteen te komen. Daarnaast is de kist vaak goedkoper omdat die bij een crematie aan bepaalde eisen moet voldoen en er daarom vaak dunner en lichter hout wordt gebruikt. Vooral de grafrechten kunnen in sommige gemeenten flink hoog zijn, als je wilt weten waar je ongeveer aan toe bent dan kun je informeren bij je gemeente, soms staat dit soort informatie op de website.

Vaak huur je een graf voor bepaalde tijd. Huurtermijnen van 10, 20 of 30 jaar zijn gebruikelijk. Als de termijn verlopen is kunnen je nabestaanden bepalen of ze de huurtermijn willen verlengen. Als ze dat niet willen wordt het graf geruimd en worden de stoffelijke resten herbegraven samen met die van andere geruimde graven.

Hoeveel gasten verwacht je bij de uitvaart?

Het is misschien lastig in te schatten als je nog jong bent en vol in het leven staat. Maar het maakt natuurlijk verschil of je uitvaart wordt bijgewoond door enkele tientallen of enkele honderden mensen. Als iemand jong overlijdt is de uitvaart vaak drukbezocht. Als je op leeftijd bent is dat soms minder, omdat leeftijdgenoten wellicht al overleden zijn.

Naast het aantal gasten is het natuurlijk ook van belang te weten wat je ze wilt aanbieden. Een kopje koffie met cake of een broodmaaltijd? Dat laatste is vooral een katholiek gebruik, maar komt ook voor bij andere culturen en geloofsovertuigingen. Ook als veel genodigden van ver moeten komen is het sympathiek om ze iets te eten aan te bieden na afloop van de uitvaart.

Je uitvaartverzekering tussentijds bijstellen

Als je je uitvaartverzekering al lang geleden hebt afgesloten dan voldoet die misschien niet meer aan je wensen. In veel gevallen kun je de verzekering tussentijds verhogen. Anderzijds kun je ook besluiten om de verzekering stop te zetten als het bedrag dat je hebt gespaard voldoende is.

Veel mensen die eigen geld hebben, zoals in een eigen woning, zijn van mening dat dit geld kan worden aangewend voor hun uitvaart. Een verzekering is in dat geval niet nodig. Het huis moet dan natuurlijk wel binnen redelijke termijn kunnen worden verkocht en meer opleveren dan de eventueel op het huis rustende hypotheek.

Uitvaartverzekeringen vergelijken

Heb je nog geen uitvaartverzekering en wil je die graag afsluiten? Vergelijk dan verschillende aanbieders online voordat je een keuze maak. Bedenk dat je meer premie betaalt naarmate je ouder bent. Ook als je een aandoening hebt is de premie vaak flink hoger of kun je je zelfs helemaal niet verzekeren. Het is dan ook aan te raden om, als je een uitvaartverzekering wilt, deze op zo jong mogelijke leeftijd af te sluiten. Als een verzekering eenmaal loopt en je krijgt een aandoening dan heeft dat doorgaans geen gevolgen, tenzij je dit hebt verzwegen.

Laatst bijgewerkt op 26 september 2024 door Joris van Leeuwen.