Bitcoin ETF, positieve impuls voor BTC?

De wereld van cryptocurrency is de afgelopen jaren enorm gegroeid en de interesse in Bitcoin ETFs neemt toe. Met de recente goedkeuring door de Amerikaanse toezichthouder SEC van verschillende Bitcoin ETFs, is het nu mogelijk voor traditionele beleggers om te investeren in bitcoins via grote vermogensbeheerders in de Verenigde Staten.

Dit artikel geeft je een overzicht van wat Bitcoin ETFs precies zijn, welke voordelen en nadelen ze met zich meebrengen en hoe ze zich onderscheiden van andere beleggingsproducten.

  • Bitcoin ETFs maken het voor traditionele beleggers toegankelijker om te investeren in de cryptomarkt
  • Er zijn zowel voordelen als nadelen verbonden aan het beleggen in Bitcoin ETFs
  • Amerikaanse Bitcoin ETFs zijn momenteel nog niet beschikbaar voor Europese beleggers

TIP: Wil je investeren in Bitcoin? Doe dit dan via Finst, een Nederlandse crypto exchange.

Wat is een Bitcoin ETF?

Een Bitcoin ETF is een exchange-traded fund waarin je kunt beleggen zonder direct bitcoins te kopen of zelf te bewaren. Het fonds investeert namens beleggers in Bitcoin en verhandelt deze net zoals aandelen op de beurs. Dit maakt het eenvoudig voor je om te profiteren van de marktbewegingen van Bitcoin zonder zelf de cryptomunt te bezitten.

Er zijn twee soorten Bitcoin ETF’s:

  • Spot ETF: Volgt de werkelijke koers van Bitcoin. Het wordt ook wel als tracker aangeduid, net zoals bij spotgoud-ETF’s.
  • Futures ETF: Volgt de toekomstige koers van Bitcoin op basis van futures contracten.

Met een Bitcoin ETF:

  • Investeer je eenvoudig in Bitcoin via een beursgenoteerd fonds.
  • Vermijd je het omgaan met de opslag en beveiliging van de munt.
  • Profiteer je van de diversiteit van ETF’s die al bestaan, zoals voor goud.

Kortom, een Bitcoin ETF maakt het mogelijk om op een laagdrempelige en eenvoudige manier te beleggen in Bitcoin.

Beleggen in bitcoins niet zonder risico

Het handelen in cryptovaluta zoals Bitcoin brengt aanzienlijke risico’s met zich mee. Je bent zelf verantwoordelijk voor het beheren van je crypto wallet en het kopen van cryptocurrencies op platforms. Helaas zijn niet alle platforms voldoende beveiligd en soms vatbaar voor hackers. Blockchain-technologie biedt zeker voordelen, maar volatiliteit is ook hoog in deze gedecentraliseerde markt.

Risicofactoren om te overwegen bij het beleggen in bitcoins zijn onder andere:

  • Volatiliteit: De waarde van Bitcoin kan sterk fluctueren op korte termijn.
  • Beveiligingsrisico’s: Crypto wallets en beleggingsplatforms kunnen kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen.
  • Regelgevingsrisico: Cryptocurrencies zoals Bitcoin en altcoins kunnen te maken krijgen met nieuwe wet- en regelgeving.

Houd rekening met deze risico’s bij het overwegen van investeringen in Bitcoin of andere cryptocurrencies.

Wantrouwen bij traditionele beleggers

Je kent het wel, traditionele beleggers zijn vaak terughoudend als het gaat om investeren in cryptocurrency’s. Ze voelen zich meer op hun gemak bij grote beleggingsbedrijven die handelen via een erkende beurs. Echter, door recente ontwikkelingen zijn er veranderingen op komst.

Dankzij een rechtszaak aangespannen door Grayscale, heeft de Amerikaanse toezichthouder SEC sinds 10 januari 2024 groen licht gegeven aan Bitcoin ETF’s. Dit heeft het vertrouwen van traditionele beleggers in Bitcoin vergroot. Ze zijn nu eerder bereid om te investeren in fondsen als 21Shares (IBIT), Fidelity (FBTC), ARK (ARKB), VanEck (HODL), Bitwise (BITB) en Grayscale (GBTC).

Belangrijke punten:

Wat zijn de voordelen van een Bitcoin Spot ETF?

Bitcoin Spot ETF’s bieden meerdere voordelen voor beleggers:

  • Je kunt veilig en eenvoudig investeren in bitcoins via een vertrouwde beleggingsfonds.
  • Je hoeft geen wallet te creëren of je zorgen te maken over het beheer van je bitcoins, professionals doen dit voor je.
  • Robuuste beveiliging zorgt voor minder risico op diefstal.
  • Bitcoin ETF’s vallen onder dezelfde strenge regels als reguliere ETF’s, wat leidt tot een transparantere cryptomarkt.

Enkele bekende Bitcoin Spot ETF’s zijn iShares Bitcoin Trust, Invesco Galaxy Bitcoin ETF, Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund, Bitwise Bitcoin ETF en VanEck Bitcoin Trust. Ze verschillen van Bitcoin Futures ETF’s zoals ProShares Bitcoin Strategy ETF en Valkyrie Bitcoin and Ether Strategy ETF bij het volgen van de daadwerkelijke waarde van bitcoins in plaats van futurescontracten.

Wat zijn de nadelen van bitcoin ETF?

Hoewel beleggen in een Bitcoin ETF voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen. Ten eerste zijn de kosten voor het beleggen in een Bitcoin ETF via een fonds, zoals ProShares, BlackRock of VanEck, hoger dan bij het investeren in de cryptocoin direct. Dit komt doordat de brokers die deze fondsen aanbieden, zoals Grayscale, Fidelity en Invesco, beheerkosten in rekening brengen.

Een ander nadeel is het gebrek aan spreiding, aangezien je voornamelijk investeert in Bitcoin en niet in andere bedrijven of activa. Hierdoor loop je meer risico als de cryptomarkt volatiel is.

Het ontbreken van een goede regulering bij Bitcoin ETF’s kan ook problemen veroorzaken, zoals manipulatie of financiële rampen. Bovendien blijven beleggingsfondsen afhankelijk van de wispelturige cryptomarkt, waardoor beleggen in een Bitcoin ETF niet zonder risico is.

Investeren in een Bitcoin ETF brengt ook extra zorgen over beveiliging en bewaarnemers met zich mee. Houd er rekening mee dat fondsen zoals ProShares, VanEck en Invesco werken met gespecialiseerde bewaarnemers voor de opslag en beveiliging van cryptocurrencies, maar je bent nog steeds afhankelijk van hun expertise en betrouwbaarheid.

Amerikaanse ETF’s niet in Europa

Je kunt als Europese particuliere belegger niet investeren in Amerikaanse Bitcoin-ETF’s, omdat deze niet voldoen aan de Europese beleggingsfondsregels. Zoek naar Europese alternatieven, zoals ETP’s, genoteerd aan beurzen als Euronext Amsterdam.

Gouden toekomst voor de bitcoin?

Je ziet dat het vertrouwen in bitcoin lijkt toe te nemen door de komst van bitcoin ETF’s, vooral na goedkeuring in grote financiële markten zoals in de Verenigde Staten. Toch blijft de toekomst van bitcoin onzeker.

  • Doel van Bitcoin: Het oorspronkelijke doel van bitcoin was om een betaalmiddel van de toekomst te worden. Dit is nog steeds niet volledig gerealiseerd, zoals blijkt uit het beperkte gebruik van bitcoin in El Salvador, ondanks dat het daar een officieel betaalmiddel is.
  • Speculatie: Het blijft voornamelijk speculeren. Met de introductie van bitcoin ETF’s in de VS groeit het aantal beleggers, maar er is geen garantie voor een blijvende stijgende trend.
  • Koersfluctuaties: Het recente record heeft een positieve impuls gegeven, maar je moet je ervan bewust zijn dat de bitcoin koers volatiel is en vrije vallen, zoals in het verleden, niet uit te sluiten zijn.

Laatst bijgewerkt op 3 februari 2025 door Joris van Leeuwen.