Goud wordt nog altijd gezien als goede belegging

Leestijd: 2 minuten

Beleggen is altijd aantrekkelijk wanneer je jouw vermogen wilt laten groeien. Daar zijn alle kenners het nog altijd over eens. Het is mogelijk om als privépersoon te beleggen, maar ook als ondernemer. In alle gevallen is het zo dat vaak voor de onstoffelijke zaken wordt gekozen, zoals aandelen en obligaties. Het is echter juist zo dat in stoffelijke zaken beleggen ook nog altijd veel kan opleveren. Zo kan het bijvoorbeeld nog altijd aantrekkelijk zijn om voor goud als belegging te zien. Vooral omdat dit relatief veilig is om geld in te steken.

Oudste vormen van beleggen

Goud als belegging kiezen is natuurlijk niet nieuw. Het is al honderden jaren heel waardevol. Wie vroeger tot de rijken behoorde, had thuis een kluis met goud. Dat goud bleef vaak generaties lang in de familie. Het lijkt daarom ook een hele ouderwetse vorm van beleggen. Toch is niets minder waar, want tot op de dag van vandaag is het nog altijd heel waardevol en kan je er heel gemakkelijk je geld in steken.

De huidige prijs van goud

Goud heeft als voordeel dat de prijs redelijk stabiel is. Al is er natuurlijk wel wat hoger. Op dit moment is het zo’n 60 euro per gram. Het is afhankelijk van de koers wat de prijs is. Daarom is het ook van groot belang om dit goed te blijven volgen. Zo is te bepalen wat het moment is om voor verkoop te kiezen. Goud is gemakkelijk te verkopen. Dit kan rechtstreeks aan andere beleggers, of aan opkopers die het gebruiken. Goud is namelijk ook nog altijd een grondstof die in sommige branches heel populair is.

De voordelen van beleggen in goud

Er zitten verschillende voordelen aan goud als belegging. Zo is het niet vatbaar voor inflatie. Dat is nooit zo geweest en dat is nog altijd niet zo. Het is daarnaast zo dat het al jaren hoge rendementen scoort, vaak rond 9 procent per jaar. Daardoor is het nog altijd een goede optie om hierin te beleggen. De prijs van goud is ook aan het stijgen en de verwachting is dat dit nog wel enkele jaren zo zal blijven. Daardoor zal het ook het nodige opleveren. Het is overigens ook mogelijk om aandelen in goud te kopen als belegging, maar dan vallen veel van de hier genoemde voordelen juist weer weg.

De nadelen van beleggen in goud

Er zitten natuurlijk ook nadelen aan deze belegging. Zo is het nooit zonder risico. Zelfs goud kan flink in waarde verminderen. Het grote nadeel van beleggen in goud is echter dat het weliswaar tastbaar is, maar dat je er eigenlijk niets mee kunt. Er zit ook geen dividend of rente op zo lang je het in bezit hebt. Het rendement komt pas bij de verkoop. Dit moet dan ook nog eens tegen een hogere prijs. Wanneer je belegt om er snel aan te verdienen, dan is goud dus niet direct de optie om voor te gaan. Daar is het niet geschikt voor te noemen.