Beleggen is sparen aan het inhalen

Leestijd: 2 minuten

Hoewel Nederlanders meer spaargeld dan ooit op de bankrekeningen hebben staan, lijkt het erop dat dit niet langer de methode van voorkeur is om et het vermogen om te gaan. Beleggen is populairder aan het worden. Daarbij springen vooral aandelen en cryptomunten eruit. 25 procent van de Nederlanders belegt. Daarvan is één op de tien nog maar net begonnen. Tien procent van de Nederlanders wil op korte termijn ook met beleggingen aan de slag. Er is daardoor dus een duidelijke ontwikkeling te zien.

In alle groepen groei

Het is wel opvallend dat ook naar voren komt dat in alle groepen groei is waar te nemen. Ook groepen die maar een kleine spaarreserve hebben zien wel iets in beleggen. Dit zijn groepen die minder dan 2.000 euro aan reserves hebben op spaarrekeningen. Dat geldt voor ongeveer 1 op de 4 huidige beleggers. Dit is niet altijd even wenselijk, omdat bekend is dat het beleggen ook de nodige risico’s met zich meebrengt. Risico’s die niet van toepassing zijn wanneer het geld gewoon op een rekening wordt gestort. Dit moet dus ook wel goed meegewogen worden door consumenten.

Kiezen voor veilige beleggingen

Specialisten in het beleggen adviseren om te beginnen met de relatief veilige beleggingen. Zo zijn er veel mensen die hun geld in cryptomunten willen steken. Mede ook vanwege de vele aandacht die er voor de snelle succesverhalen is. Er is echter ook het risico van de snel fluctuerende waarde van dit soort beleggingen. Wie kijkt naar veel aandelen, ziet dat de verschillen daarin minder groot zijn. Dit kan dus een slimmere stap zijn wanneer net begonnen wordt met beleggen. Het is daarnaast belangrijk om er de nodige kennis over op te bouwen voor begonnen wordt.

Een combinatie van beide

De beste optie is een combinatie van sparen en beleggen. Daarvoor hebben kenners een goede vuistregel. Het is slim om eerst een buffer op te sparen. Voor singles is dat 3.550 euro en voor gezinnen 5.900 euro. Wie dat heeft bereikt, kan met een deel van het geld dat daar bovenop overblijft dan beginnen met beleggen. Doe dit dan wel eerst met kleine bedragen die je kan missen zonder dat daarbij geldproblemen in jouw leven kunnen ontstaan. Vooral voor de doelgroep tot 35 jaar is dit een belangrijke zaak. Dit is de groep die veel interesse in de cryptomunten heeft.

Ontwikkeling van de rente

Dat beleggen voorlopig nog wel blijft inlopen op sparen lijkt voor de hand te liggen. Dat heeft alles te maken met de stand van de rente. Die is namelijk nihil. Wel pleiten kenners ervoor om de blik op spaargeld te veranderen. Voor veel mensen geldt dat het spaarsaldo op termijn meer moet worden. Dit is echter niet de primaire behoefte. In de basis moet spaargeld als buffer dienen, zo stellen zij. Het is dus ook belangrijk dat hier de nadruk op blijft liggen. Vooral ook voor kwetsbare groepen die al geen grote buffer hebben is dit een belangrijke zaak te noemen.