Belastingvrij sparen?

Belastingvrij sparen?
Belastingvrij sparen?

In Nederland is het toegestaan om spaargeld te hebben zonder hierover belasting te hoeven betalen. Er zit hier echter wel een maximum aan. De belastingdienst bepaalt elk jaar een heffingsvrije grens waaraan jij, als spaarder, je moet houden, mocht je belastingvrij willen sparen. Wat zijn de mogelijkheden en waarop moet je letten? We vertellen je hier alles over belastingvrij sparen.

Maximaal belastingvrij sparen

Als je veel spaargeld hebt moet je hierover belasting betalen aan de Belastingdienst. Maar als je in 2015 minder dan € 21.330 aan spaargeld bezit, hoef je hierover geen belasting te betalen. Als je meer dan € 21.330 aan spaargeld bezit is belastingvrij sparen ook nog mogelijk want er zijn namelijk diverse vrijstellingen. Zo hoef je als 65 plusser door de ouderentoeslag over een groot deel of zelfs over al het spaargeld, geen belasting te betalen. Ook als je jonger bent dan 65 jaar is het mogelijk om vrijstellingen te krijgen. Als fiscale partner voor de Belastingdienst kun je tot € 42.660 belastingvrij sparen, wat dus een verdubbeling is van het bedrag wat je normaal mag sparen zonder belasting af te hoeven dragen.

Als je je spaargeld investeert in groene spaarproducten kun je ook nog eens een extra vrijstelling krijgen die kan oplopen tot € 56.928 per persoon. En als je jezelf alvast klaar wilt maken voor je oude dag kun je er ook voor kiezen om je spaargeld te stoppen in een aanvullend pensioen. Geld wat je hiervoor spaart bijvoorbeeld voor een lijfrenteverzekering wordt door de Belastingdienst niet gezien als spaargeld en daarom hoef je hierover ook geen belasting te betalen. Wat je uiteindelijk als belastingplichtige belastingvrij mag sparen is dus afhankelijk van verschillende factoren waaronder de heffingsvrije waarde en de vrijstellingen die je kunt krijgen.

Te veel vermogen voor belastingvrij sparen

Als je na het aftrekken van het bedrag van de heffingsvrije waarde en eventuele vrijstellingen een bedrag overhoudt onder de streep, dien je hierover belasting te betalen. De Belastingdienst rekent 1,2% vermogen rendementsheffing over het bedrag dat niet valt onder het bedrag dat je belastingvrij mag sparen. Dit percentage is gebaseerd op de volgende rekensom:

(BX4%)X30%=T

Waarin de B staat voor het bedrag dat je niet belastingvrij kunt sparen en de T voor het bedrag staat wat je moet afstaan aan de belastingdienst. De Belastingdienst gaat er namelijk van uit dat je per jaar 4% rendement behaalt over het spaargeld dat je bezit. Over dit rendement betaal je vervolgens 30% belasting.

Vragen

Als ik het rendement van 4% niet haal, mag ik dan alsnog belastingvrij sparen?
Nee helaas, over het bedrag dat buiten de heffingsvrije waarden en vrijstellingen valt dient altijd 1,2% belasting te worden betaald.

Wat valt onder spaargeld?
De Belastingdienst rekent onder spaargeld: het spaargeld dat op je rekening staat, beleggingen, een tweede woning en, als je deze hebt, schulden. Als dit bedrag onder de € 21.330 valt kun je dit bedrag altijd belastingvrij sparen. Mocht het bedrag hoger uitvallen, dan heb je eventueel nog recht op vrijstellingen waardoor je alsnog een groter bedrag belastingvrij kunt sparen.

Belastingvrij sparen?
3 (60%) 2 stemmen
Gerelateerde artikelen
Meer in Sparen
Spaarrente gaat in 2015 nog verder zakken
Spaarrente gaat in 2015 nog verder zakken

Sparen op een bankrekening is wel eens lucratiever geweest dan in het afgelopen jaar het geval was, en dat is...

Sluiten