Wie geld wil sparen op de lange(re) termijn doet er vaak goed aan om te kiezen voor het afsluiten van een spaardeposito in plaats van een spaarrekening. Zoveel is inmiddels wel bekend. De populariteit van de spaardeposito als spaarproduct is door de jaren heen danig toegenomen. Dat heeft er uiteraard ook voor gezorgd dat het aanbod een significante groei heeft gekend. Dit maakt het voor spaarders die van plan zijn om een spaardeposito te openen vaak lastig om door de bomen het bos te blijven zien. Ben jij ook benieuwd naar wat nu precies de beste spaardeposito is op de markt? De informatie in dit artikel helpt je ze te vinden!
Inhoudsopgave
De hoogste rente als leidraad voor jouw keuze?
Het eerste waar je aandacht aan zal besteden tijdens je zoektocht naar de beste spaardeposito op de markt is uiteraard de spaarrente die wordt aangeboden. Tijdens het vergelijken van de verschillende spaardeposito’s die op de markt worden aangeboden zal het meteen duidelijk worden dat de hoogte van de spaarrente niet onaanzienlijke verschillen kan vertonen. Dat is vooral het gevolg van de kredietrating waar de uitgevende partij over beschikt. Hoe slechter de rating, des te hoger doorgaans de aangeboden spaarrente is gelegen die wordt aangeboden.
Tip! Wil je graag de beste spaardeposito afsluiten tegen de hoogste rente? Focus je dan niet alleen op het aanbod op de Nederlandse markt. Door gebruik te maken van het Raisin-platform is het immers ook mogelijk om een spaardeposito af te sluiten bij andere aanbieders in het buitenland. Zo profiteer je niet zelden van een significant hoger gelegen spaarrente!
De langste looptijd garandeert je niet altijd de hoogste rente
Een belangrijke misvatting welke bestaat met betrekking tot het openen van een spaardeposito heeft te maken met de verhouding waarvan sprake is tussen de looptijd van het contract en de hoogte van de spaarrente die wordt aangeboden. Vaak gaan spaarders er vanuit dat een langere looptijd automatisch leidt tot een hogere rente, maar dat is zeker niet altijd correct.
Wanneer er onzekerheid heerst over de spaarrente op lange(re) termijn is het zelfs zo dat aanbieders van spaardeposito’s ervoor durven kiezen om de rente vanaf een looptijd langer dan bijvoorbeeld 3 jaar terug te laten dalen. Zo kan een spaardeposito op 5 jaar je dus met andere woorden minder rente opleveren dan een contract met een looptijd van slechts 3 jaar. Dit is echter zeker niet bij elke aanbieder van spaardeposito’s het geval.
Hoe gebeurt de uitbetaling van de rente?
Een zeer belangrijk aandachtspunt om nadrukkelijk bij stil te blijven staan tijdens jouw zoektocht naar de beste spaardeposito op de markt is de manier waarop de rente wordt uitbetaald. Bij sparen op de lange(re) termijn zal je altijd willen kunnen rekenen op het zogenaamde rente-op-rente effect. Om van dit effect te kunnen genieten moet de bij elkaar gespaarde spaarrente evenwel in het spaardeposito zelf worden bijgestort. Zo neemt de waarde van de deposito toe waardoor je in de aankomende jaren telkens ook rente verwerft op de spaarrente die werd bijgestort. Keert jouw spaardeposito de rente slechts éénmalig uit aan het einde van de looptijd? Dan spreekt het voor zich dat er van het rente-op-rente effect helaas geen sprake kan zijn.
Vanaf welk bedrag kan je de spaardeposito afsluiten?
Kies je voor het openen van een standaard spaarrekening? Dan zal je vast kunnen stellen dat er hiervoor in principe nooit een bepaald minimumbedrag geldt. Dat is anders bij een spaardeposito. Verschillende partijen op de Nederlandse (en internationale) markt bieden speciale spaardeposito’s tegen een (nog) hoger gelegen spaarrente aan, maar hanteren daarvoor wel bijzondere voorwaarden. Zo komt het niet zelden voor dat deze producten slechts geopend kunnen worden vanaf een bedrag van bijvoorbeeld 1.000 of soms zelfs 10.000 euro.
Kom je dus met andere woorden tijdens je zoektocht naar de beste spaardeposito plots een exemplaar tegen dat een beduidend hoger gelegen spaarrente dan de rest aanbiedt? Dan is het altijd opletten geblazen of hier mogelijks geen minimumbedrag voor geldt.
Wat zeggen de voorwaarden over tussentijdse opnames?
De praktijk leert ons dat een spaardeposito dus altijd focust op spaarders die geld opzij willen zetten voor de lange(re) termijn. Omwille van deze reden is het doorgaans niet mogelijk om tussentijdse opnames te doen van de door jou gespaarde gelden. Daarin verschilt een spaardeposito dus significant ten opzichte van een traditionele spaarrekening.
Bovenstaande gezegd hebbende is het wel zo dat er vaak sprake is van bepaalde uitzonderingen die in de voorwaarden van de spaardeposito worden opgenomen. Denk hierbij aan de situatie waarin je bijvoorbeeld van plan bent om vastgoed aan te kopen, maar ook samen gaan wonen of trouwen met je partner zijn situaties die tot de uitzonderingen worden gerekend. Komt de houder van de spaardeposito vroegtijdig te overlijden? Ook dan is het uiteraard mogelijk om de spaartegoeden vroegtijdig op te vragen. Dit dient dan uiteraard te gebeuren door de erfgenamen.
Je spaartegoeden zijn verzekerd tot 100.000 euro
Kies je voor het openen van een spaardeposito en doe je dat bij een gereguleerde financiële instelling in Europa? Dan kan je er altijd op rekenen dat jouw spaartegoeden zijn ingedekt door het zogenaamde depositogarantiestelsel. Dit betekent in zo goed als alle gevallen dat ze zijn verzekerd tot een waarde van zo’n slordige 100.000 euro!
Hoe interessant is een spaardeposito afsluiten?
De zeer beperkte mate aan flexibiliteit waar spaardeposito’s zich door kenmerken zorgt er in de praktijk niet zelden voor dat mensen zich de vraag stellen hoe interessant zo’n spaarproduct nu eigenlijk precies is. Die beperkte flexibiliteit kan inderdaad als een nadeel worden bestempeld, maar anderzijds brengt ze ook net bepaalde voordelen met zich mee. Spaarders komen op die manier namelijk veel minder in de verleiding om een stukje van hun spaartegoeden op te vragen om vervolgens meteen uit te gaan geven. Heb je een spaardoel op lange(re) termijn? Dan zal je altijd vast kunnen stellen dat een spaardeposito afsluiten zeker het overwegen waard kan zijn. Dit niet in het minst omdat er vaak ook een aanzienlijk hoger gelegen spaarrente bij geldt.
👉Vergelijk hier de beste spaardeposito’s
Laatst bijgewerkt op 20 november 2024 door Bas Kortsmit.