Indien je een creditcard aanvraagt zijn er verschillende zaken waar je aandacht aan zal willen besteden. Eén van deze zaken is de bestedingslimiet waarvan sprake is. Deze limiet maakt duidelijk hoeveel geld je op maandbasis uit kan geven met de creditcard. Voor deze limiet geldt dat ze op twee verschillende manieren kan worden bepaald, namelijk:
- Er kan sprake zijn van een vastgestelde limiet bij de creditcard van jouw keuze;
- De limiet kan worden afgestemd op het persoonlijk inkomen waarover je beschikt;
Werd er voor jouw creditcard een bepaalde limiet bepaald, maar blijkt deze niet voldoende toereikend te zijn? Dan is de kans groot dat je zal proberen om deze limiet te verhogen. Op zich is dat vaak mogelijk, maar je dient wel rekening te houden met een aantal aandachtspunten. Hoe dat nu in de praktijk precies verloopt laten we je graag ontdekken in dit artikel.
Inhoudsopgave
Standaard bestedingslimieten
Voor elke creditcard die op de markt is terug te vinden geldt dat ze over een bepaalde basis of standaard bestedingslimiet beschikt. Dit gezegd hebbende is het wel mogelijk dat deze afhankelijk kan zijn van de uitgevende partij. Bij verschillende banken is het bijvoorbeeld zo dat je bij het afsluiten van een studentencreditcard slechts kan rekenen op een bestedingslimiet van 500 euro terwijl andere banken hiervoor een limiet van 1.000 euro hanteren. Even een vergelijking uitvoeren kan wat dit betreft dus zeker en vast geen kwaad, in tegendeel.
Kies je voor een volwaardige creditcard voor volwassenen? Dan zal de limiet in het merendeel van de gevallen ergens tussen de 1.900 & 5.000 euro zijn gelegen. In principe is het zo dat de uitgevende partij verplicht is om te controleren of de aanvrager van de creditcard over een voldoende inkomen beschikt om die limiet financieel aan te kunnen, maar die controle verloopt in de praktijk lang niet altijd even strikt. Dit betekent dat het merendeel van de werkende Nederlanders zonder al teveel problemen een creditcardlimiet kunnen hebben tot 5.000 euro.
Hogere limieten bij exclusieve creditcards
Er zijn op de Nederlandse markt uiteraard ook heel wat creditcards terug te vinden die over een net wat exclusiever karakter beschikken. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de Platinumcard die kan worden aangevraagd bij grootbank ING en waarvoor een limiet geldt van zo’n slordige 20.000 euro. Dergelijke creditcards staan er in de praktijk om bekend behoorlijk duur te zijn.
Bovendien is het zo dat niet iedereen ze zomaar vrij kan aanvragen. Verdiep je dus altijd even grondig in de geldende voorwaarden van een dergelijke creditcard zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Bedenk bovendien uiteraard ook altijd bij jezelf of een bestedingslimiet wel echt past binnen jouw persoonlijke, financiële situatie.
Lagere bestedingslimiet vanaf 75 jaar
Er dient in de praktijk eveneens rekening mee te worden gehouden dat de bestedingslimiet van een creditcard aangepast kan worden naargelang de leeftijd waarover je beschikt. ICS Cards heeft er bijvoorbeeld voor gekozen om een drastische verlaging van de bestedingslimiet op hun creditcards in te voeren voor personen die de leeftijd van 75 jaar hebben bereikt. Zij kunnen vanaf dat moment nog slechts rekenen op een limiet van 500 euro per maand. Ook het gespreid terugbetalen van de aangegane schulden met de creditcard is vanaf dan niet langer mogelijk.
Let op, dit is geen globale regel. Er zijn ook verschillende creditcards op de markt terug te vinden die niet automatisch de bestedingslimiet verlagen van zodra je 75 jaar bent geworden. Ook wat dit betreft kan creditcards vergelijken dus zeker en vast een interessante keuze zijn.
Hoe de bestedingslimiet van je creditcard verhogen?
In bepaalde situaties is het mogelijk dat je met de standaard limiet van je creditcard niet voldoende hebt om bijvoorbeeld een grote aankoop te kunnen doen. Denk hierbij dan bijvoorbeeld maar eens aan het boeken van een vakantie met alles wat erbij hoort. Het gaat hierbij dan niet alleen om het vliegticket, maar ook om het hotel waarin je wenst te verblijven, het transport ter plaatse zoals bijvoorbeeld een huurauto en ga zo maar door. De standaard limiet van je creditcard kan in een dergelijke situatie al snel onvoldoende blijken te zijn.
Het verhogen van je bestaande creditcardlimiet blijkt bij veel partijen vrij eenvoudig mogelijk te zijn. Dit kan je doorgaans zelf doen in de beveiligde online omgeving, maar ook in bijvoorbeeld de mobiele app. Bij het aanvragen van een hogere bestedingslimiet is het wel zo dat de uitgever van de kaart een vinger aan de pols kan houden. Zo kan deze bijvoorbeeld beslissen om een BKR-toetsing uit te voeren en de verhoging af te toetsen op basis van je inkomen. Een aangevraagde verhoging wordt dan ook niet zomaar altijd blind goedgekeurd.
Limiet verhogen soms ook gewoon niet mogelijk
In bepaalde gevallen zal vastgesteld kunnen worden dat het verhogen van de limiet van je creditcard gewoon niet tot de mogelijkheden zal behoren. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je student bent. Veel partijen die een studentencreditcard uitgeven hanteren hiervoor een strikte limiet van respectievelijk 500 of 1.000 euro. Het verhogen van deze limiet is in principe niet mogelijk tenzij er op een bepaalde manier extra financiële waarborgen geboden kunnen worden.
Bepaalde banken bieden via een omweg wel een oplossing voor bovenstaande. Zo kunnen studenten ook hun studentenrekening om laten zetten naar een volwaardige betaalrekening waar dan vervolgens ook een volwaardige creditcard aan kan worden gekoppeld. Belangrijke kanttekening hierbij is wel dat de student in dat geval over voldoende inkomen moet beschikken.
Spring altijd bedachtzaam om met je creditcardlimiet!
Let op! Het feit dat de bestedingslimiet van je creditcard verhogen tot de mogelijkheden behoort hoeft daarom niet automatisch te betekenen dat dit ook echt interessant is. Bedenk jezelf bij een verhoging van de bestedingslimiet dan ook altijd of je dit wel echt financieel aan kan. Veel mensen komen op een zeker ogenblik in de problemen doordat ze hun creditcardschuld niet tijdig kunnen terugbetalen of rechtzetten. Zorg ervoor dat jij niet één van hen wordt en kies er altijd voor om voorzichtig om te springen met de limieten van je creditcard.
Laatst bijgewerkt op 20 november 2024 door Joris van Leeuwen.