Welke verzekeringen heb ik nodig, en welke misschien niet?

Leestijd: 2 minuten

Je kunt je vandaag de dag tegen heel veel dingen verzekeren. Zelfs tegen een verregende vakantie of een wintersportvakantie zonder sneeuw. Maar welke verzekeringen heb je nu echt nodig? Dat zijn er toch best nog wel een aantal. Zo ben je verplicht om je tegen zorgkosten te verzekeren. Dat is overigens de enige verzekering die verplicht is. Je kunt hier alleen onderuit als je er principiële bezwaren tegen hebt. Dan betaal je alsnog via een omweg, maar jouw geld wordt dan in een persoonlijk spaarpotje gestopt.

Heb je zorgkosten dan kun je die uit je eigen spaarpot betalen. Is die leeg, dan zijn de overige kosten voor eigen rekening. Dit komt vrijwel alleen voor bij mensen die op grond van religie geen verzekering willen.

Je huis verzekeren is soms verplicht

Als je een woning koopt dan sluit je hiervoor in de meeste gevallen een hypotheek af. Als er een hypotheek op je huis rust stelt de hypotheekverstrekker vaak als voorwaarde dat je een opstalverzekering afsluit. Als je huis hypotheekvrij is dan zou je zo’n verzekering achterwege kunnen laten. Maar verstandig is dat niet. Als je huis afbrandt of als gevolg van een storm of ander extreem weer zwaar beschadigd raakt dan zijn de herstelkosten vaak torenhoog. Wil je daar niet zelf voor opdraaien dan is een opstalverzekering zeker aan te raden ook als het niet verplicht is.

Verzeker je inboedel tegen schade

Je inboedel verzeker je met een inboedelverzekering tegen allerlei risico’s. inbraak, brand, waterschade, stormschade, maar soms ook schade die je zelf veroorzaakt of die wordt veroorzaakt door je huisdieren. Wat er precies gedekt is hangt af van de voorwaarden van je verzekering. Lees deze dus goed door en bepaal pas dan of deze verzekering bij je past.

Motorvoertuigen verzekeren is verplicht

Als je een auto, motor of scooter hebt dan moet je deze verplicht verzekeren tegen wettelijke aansprakelijkheid. De verzekering keert uit als je een ongeluk veroorzaakt en er schade is bij de tegenpartij. Je kunt een voertuig ook allrisk verzekeren, dan wordt ook je eigen schade betaald. Een WA verzekering is verplicht in Nederland.

Als je onverzekerd rondrijdt en je wordt hierop betrapt door de politie dan riskeer je een bekeuring en moet je uiteraard alsnog de verzekering zo snel mogelijk regelen.

Zijn er verzekeringen die ik niet nodig heb?

Als je genoeg spaargeld hebt, of overwaarde in je woning, dan kun je een uitvaartverzekering achterwege laten. Doe dit alleen als je zeker weet dat er genoeg geld beschikbaar zal zijn. Zo zadel je je nabestaanden niet op met de kosten van je uitvaart. Houd er daarbij rekening mee dat een uitvaart steeds duurder wordt en dat de kosten sterk afhankelijk zijn van je uitvaartwensen.

Andere verzekeringen die je niet echt nodig hebt zijn bijvoorbeeld een doorlopende reisverzekering als je nooit of vrijwel nooit op vakantie gaat of als je het risico voor eigen rekening wilt nemen. Als je een weekendje naar Terschelling gaat kan er niet zo heel veel gebeuren. Als je een rondreis door Zuid Amerika gaat maken van 4 weken is het een heel ander verhaal. Houd daarbij vooral rekening met de kosten van medische zorg in het buitenland die maar gedeeltelijk door je zorgverzekering worden gedekt.