Het was al te verwachten, maar ook de cijfers laten het nu definitief zien. Er werd in het coronajaar 2020 voor het eerst minder met cash gewerkt dan met andere vormen van betalen. Dit is naar voren gekomen uit een analyse die door De Nederlandsche Bank en de Betaalvereniging Nederland is gedaan. Het gaat daarbij vooral om pinbetalingen, maar dan wel in meerdere vormen. Zo zijn de betalingen per betaalpas en met de smartphone samen opgenomen. Dit was samen goed voor een totaal van 79 procent van de aankopen die Nederlandse consumenten deden.
Inhoudsopgave
Coronacrisis als laatste duwtje
De stijging in het aantal pinbetalingen is fors. Dit wordt vooral toegeschreven aan het uitbreken van de coronacrisis. Het is sinds maart van 2020 zo dat het gebruik van contant geld eigenlijk wordt afgeraden. Daardoor viel het aantal contante betalingen in een jaar tijd met meer dan 10 procent terug. Was dat in 2019 nog 1 op de 3 betalingen, in 2020 was dat nog maar in 1 op de 5 gevallen aan de orde. De coronacrisis wordt daarom gezien als het laatste duwtje in een ontwikkeling die al langere tijd gaande was. Namelijk dat cashgeld aan het verdwijnen was.
Ontwikkelen bij alle partijen
De coronacrisis is de reden voor ontwikkelingen die zowel bij consumenten als bij ondernemingen te zien zijn. Zo is het pinnen weliswaar de belangrijkste vorm van betalen, maar is de traditionele pintransactie wel op zijn retour. Het gaat dan om de pinpas die in de automaat gestoken moet worden om een pincode n te kunnen toetsen. Tegenwoordig is het zo dat contactloos betalen belangrijker is. Dit was in 2020 in 80% van de gevallen de methode van voorkeur. Dit kwam mede ook door een verhoging van de limiet om contactloos te kunnen betalen. Dit werd als essentieel gezien.
Niet alleen bij winkels
Het is ook opvallend dat de stijgingen niet alleen in de winkels te zien zijn. Sterker nog, juist op andere plekken was een grotere stijging waarneembaar. Denk bijvoorbeeld aan straatverkoop, zoals bijvoorbeeld op de markt of bij eetkramen. Daar werd een toename van 30 procent genoteerd ten opzichte van 2019. Daardoor werd hier als één van de laatste sectoren cashgeld overvleugeld door pintransacties. Het is voor het eerst in de betaalgeschiedenis van Nederland dat alle sectoren meer pin dan contant geld zagen. Dit is een belangrijke ontwikkeling te noemen.
Oog op de toekomst
Met de ontwikkelingen die door de crisis in een versnelling zijn gekomen lijkt definitief een nieuwe tijd voor betaalverkeer te zijn aangebroken. Toch is het wel belangrijk om nog een slag om de arm te houden. In de loop van 2021 wordt verwacht dat veel zaken weer meer in de gebruikelijke vorm zullen worden gegoten. Om die reden wordt dus ook uitgekeken naar wat dit met betalingen gaat doen. De kans dat cash een comeback maakt is aanwezig. Al is dit lang niet volgens alle experts met zekerheid zo te stellen. Dit wordt dus even afwachten hierin.
Laatst bijgewerkt op 26 september 2024 door Joris van Leeuwen.