Hypotheken ontwikkelen sterk in 2023

Leestijd: 2 minuten

Het jaar 2023 is nog maar op een kwart, maar er zijn wel al de nodige ontwikkelingen op het gebied van hypotheken te ontdekken. Zo is het bijvoorbeeld al het hele jaar mogelijk om iets meer te lenen dan voorheen. Dit komt natuurlijk door de ontwikkelingen van de lonen en de prijzen. Doordat deze stijgen is er ook net iets meer mogelijk met het oog op lenen. Al is het natuurlijk wel belangrijk om dit ook allemaal in het juiste perspectief te zien.

De lening berekenen

Het is belangrijker dan ooit geworden om goed te berekenen hoeveel je nu eigenlijk kan lenen. Het probleem is namelijk vooral dat lang niet voor iedereen meer te lenen is. Dit heeft vooral te maken met het soort hypotheek en de mate waarin jouw loon gestegen is. Dit was aan het begin van het jaar al bekend en toen zijn er ook al berekeningen op los gelaten. Inmiddels is ook in de praktijk gebleken dat dit dus ook echt het geval is. Het is daarom nog altijd slim om een adviseur in de arm te nemen om te zorgen dat je een goede keuze maakt.

Minder mogelijkheden op de markt

Het is ook belangrijk om de ontwikkelingen op de markt erbij te betrekken. Doordat de prijzen en lonen veranderd zijn, is er immers niet alleen beweging op het gebied van hypotheken. Dit is op alle vlakken zichtbaar. In dat opzicht is dus ook een ontwikkeling die in 2022 al begon verder doorgezet. Er zijn namelijk minder huizen op de markt te vinden. Dat betekent dus ook dat het wat lastiger is om goede stappen te zetten wanneer je toe bent aan een volgende woning en daar ook voor kan lenen.

De ontwikkeling van de rente

Het is ook zo dat er veel ontwikkelingen op het gebied van de rentes zijn. Dit betekent dat je dit ook duidelijk merkt bij het lenen voor een hypotheek. Waar dit lange tijd eigenlijk gratis was, is dit nu ineens een stukje duurder geworden. Dat maakt het lenen dus ook net wat minder interessant om te doen. Zeker ook wanneer ie dit in verhouding tot de andere ontwikkelingen zet. Je zit natuurlijk wel ook voor langere tijd aan de hypotheek vast. Wat dus ook meespeelt in je keuze voor hypotheken.

Ontwikkelingen in de gaten houden

Het is dus duidelijk dat de voorspellingen van 2023 vooralsnog allemaal uit lijken te komen. De stijgende lonen, maar ook de stijgende rente lijken tegen elkaar op te wege. Waardoor je dus meer kan lenen, maar het je ook meer gaat kosten. De ontwikkelingen op de markt lijken pas in een beginfase te zijn. Daarom is het ook belangrijk om de markt in de gaten te blijven houden. Alle zaken die een rol spelen zijn natuurlijk van grote waarde voor jou. Je kan hier veel mee doen. Het is nog altijd mogelijk om je droomwoning te vinden en de hypotheek af te sluiten die hierop goed kan aansluiten.