Autoverzekering duurder bij veel autobranden

Leestijd: 2 minuten

Dat verschillende factoren invloed hebben op de hoogte van een verzekering, dat is natuurlijk wel bekend. Dat ook de hoeveelheid autobranden bij jou in de omgeving daar een rol in speelt, is misschien nieuw voor je. Toch kan dit een flink verschil maken. Het kan zelfs zijn dat de premie op jaarbasis tot wel enkele tientallen euro’s hoger zal zijn dan op plekken waar helemaal niet zoveel autobranden worden geregistreerd. Dit blijkt uit onderzoek. Het komt bovendien ook nog eens naar voren bij verschillende soorten auto’s. Er zijn grote verschillen te zien.

Enkele honderden euro’s

De verschillen in de verzekeringspremies kunnen flink hoog oplopen. In een wijk waar een autobrand heeft plaatsgevonden kan al snel tot 200 euro aan verzekeringspremie betalen dan op plekken waar zelden of nooit autobranden zijn. Het is dan wel belangrijk om ook te bekijken hoe het met andere factoren zit. Naast het soort auto gaat het bijvoorbeeld ook het aantal schadevrije jaren. Wanneer dit gelijk wordt gesteld, dan is het verschil nog altijd aanwezig. Dit betekent dus dat de factor van autobranden flink groot kan zijn. Overigens is het goed om te weten dat dit niet voor hele gemeentes geldt.

Heel veel factoren

Het is belangrijk om te weten dat er heel veel factoren een rol spelen in de verschillen in de hoogtes van de premies. Zo is het ook belangrijk om zaken als leeftijd en samenstelling van het gezin mee te wegen. Naast de eerder al genoemde factoren. Het is dus ook zo dat er wel gekeken wordt naar waar iemand woont. Dit kan er zelfs toe leiden dat buren die elk een andere postcode hebben, daardoor dus met een verschil in premie te maken zouden kunnen krijgen. Dit heeft dus onder andere te maken met autobranden die in de buurt worden opgegeven.

Verschillen tussen verzekeraars

Er zitten wel veel verschillen in de prijzen die verzekeraars rekenen. Elke verzekeraar probeert zo scherp als mogelijk te rekenen om de concurrentie een stap voor te zijn. Dit kan dus in het voordeel van de verzekerde zijn in het geval er de nodige branden in de buurt zijn geweest. Het heeft natuurlijk ook te maken met het soort verzekering waarvoor gekozen wordt. Overigens is nooit exact te zeggen welke omvang de factor autobranden nu eigenlijk precies heeft als het gaat om het bepalen van de premie. Dit houden verzekeraars namelijk geheim. Zo kan vooromen worden dat de concurrentie te wijs wordt.

Alles goed meewegen

Natuurlijk spelen autobranden een rol, maar het is belangrijk als verzekeringsnemer om daar niet je keuze door te laten beïnvloeden. De factor is namelijk minder groot van bijvoorbeeld het soort auto, de leeftijd ervan en de mate waarin deze gebruikt is. Dat neemt niet weg dat de hoeveelheid ongelukken, diefstallen en branden in een postcode gebied wel invloed heeft. Het is belangrijk om hier dus wel rekening mee te houden om zeker te zijn dat je niet voor verrassingen komt te staan als je een verzekering afsluit.