Hoeveel lenen we nog aan de Grieken?

Geld lenen is voor consumenten natuurlijk een zaak van de juiste afweging maken en goed de mogelijkheden vergelijken. Gaat het bij consumenten echter meestal nog over relatief kleine bedragen, als overheden elkaar geld beginnen te lenen spreken we eerder over miljarden dan over miljoenen. Een bekend voorbeeld is het pakket aan maatregelen dat binnen de Eurolanden op poten is gezet om Griekenland voor een faillissement te behoeden. Uiteraard mag elke Nederlander (en Europeaan) een mening over deze leningen hebben, maar feit is in elk geval dat leningen tussen landen onlosmakelijk zijn verbonden met de manier waarop we de wereldeconomie met z’n allen vorm hebben gegeven. Over de vraag of Griekenland nu wel of niet extra leningen moet krijgen zou een hele interessante (en langdurige én politiek gemotiveerde) discussie te voeren zijn, maar laten we eerst kijken wat de laatste ontwikkelingen op dit gebied zijn.

Eurogroep stelt eisen

De Eurogroep is een groep van de Europese ministers van financiën waarvan de Nederlander Jeroen Dijsselbloem (minister van Financiën) de voorzitter is. Deze groep ministers moet besluiten of Griekenland voor een nieuw pakket leningen in aanmerking komt. De Eurogroep stelt hiervoor een aantal eisen aan Griekenland. Die eisen komen er kortgezegd op neer dat Griekenland forse bezuinigingen, maar vooral hervormingen, moet doorvoeren op het gebied van onder meer de pensioenen en verhoging van het btw-percentage. Zolang dat niet gebeurt zal de Eurogroep niet zomaar een nieuw pakket leningen met Griekenland afsluiten.

Griekenland bezuinigt

Voor de Griekse regering is er dus één ding duidelijk: om in aanmerking te komen voor nieuwe leningen (die absoluut noodzakelijk zijn om het land niet bankroet te laten gaan) moet er tegemoet worden gekomen aan de eisen van de Eurogroep. De Grieken vinden dat – zacht uitgedrukt – niet leuk, dus ontstaat er in Griekenland een hoop gedoe. Parlementsleden die elkaar uitschelden, betogers die met de politie op de vuist gaan en debatten in de Griekse Tweede Kamer die halverwege geschorst moeten worden om de boel weer enigszins te kalmeren. Niet best dus. Op 8 mei was het de Griekse premier Alexis Tsipras uiteindelijk dan toch gelukt. Met een minimale meerderheid loodste hij een pakket hervormingen (onder andere pensioenen) door het parlement. Hij kwam de Eurogroep dus tegemoet.

Het vervolg

Nu de Grieken een aantal hervormingen hadden doorgevoerd was de Eurogroep van minister Dijsselbloem weer aan zet. De groep besloot echter nog geen geld naar Griekenland over te maken omdat er eerst nog ‘geëvalueerd” moet worden. Uiteindelijk lijkt het er echter wel op dat het volgende leningprogramma van 86 miljard euro binnenkort zal worden toegekend. Hoe de enorme schuldenlast die Griekenland heeft opgebouwd ooit moet worden afgebouwd is op dit moment nog zeer onduidelijk. Dat wordt zonder twijfel de volgende uitdaging.