Vliegticketverzekering vaak niet af te sluiten

Leestijd: 2 minuten

Even lekker een paar dagen naar het buitenland of juist een lange vakantie van een paar weken. Wanneer je daar zin in hebt zijn de mogelijkheden vrijwel onbeperkt. Gewoon online kun je vliegtickets en reizen boeken naar vrijwel elke uithoek ter wereld. Of je nu naar Parijs of naar Rio de Janeiro wilt, allerlei boekingssites helpen je graag aan een vliegticket voor de juiste bestemming.

De kans is vrij groot dat je voor je reis gebruikmaakt van een buitenlandse boekingssite. Op zich niets mis mee, maar het is wel zaak om goed op te letten of je bij je boeking ook de zekerheid krijgt die je verwacht. De policy van buitenlandse aanbieders is namelijk vaak een beetje anders dan je van Nederlandse boekingssites gewend bent. Wanneer je daar geen rekening mee houdt kun je voor vervelende verrassingen komen te staan.

Vliegticketgarantie

Wanneer je een vliegticket inclusief verblijf in een hotel of pension (een zogenaamde “pakketreis”) boekt bij een reisorganisatie staat de SRG (Stichting Garantiefonds Reisgelden) garant voor de schade die eventueel kan ontstaan doordat de luchtvaartmaatschappij failliet gaat. In dat geval worden dus de kosten die je gemaakt hebt voor je reis inclusief vliegtickets verzekerd. Boek je echter alleen een los vliegticket zonder dat je gebruik maakt van een pakketreis, dan werkt het een beetje anders. Veel mensen weten dit niet, maar in dat geval kan je niet terugvallen op de Stichting Garantiefonds Reisgelden. Uiteraard bijzonder vervelend als je daar pas te laat achter komt.

Tip: Ga je op vakantie? Vergeet je reisverzekering niet!

Nederlandse vliegticketgarantie

Losse vliegtickets die je bij een Nederlandse aanbieder koopt kan je over het algemeen aanvullend verzekeren. De zogenaamde vliegticketgarantie is in veruit de meeste gevallen gewoon tijdens et boeken van de tickets voor enkele euro’s af te sluiten. Je bent in dat geval verzekerd tegen het risico dat de vliegmaatschappij failliet gaat en je tickets (die je al betaald hebt) waardeloos worden zonder dat jij je geld terugkrijgt.

Vliegticketgarantie in het buitenland

Vliegticketgarantie is een manier van verzekeren die in het buitenland eigenlijk niet zo gebruikelijk is. Boek je dus tickets via een niet-Nederlandse site dan kan je er eigenlijk altijd van uitgaan dat je tickets niet verzekerd zijn. Let daarom goed op wanneer je tickets boekt, een website die geschreven is in het Nederlands kan namelijk toch van een buitenlandse ticketmaatschappij zijn.

Vliegticketgarantie noodzakelijk?

Overigens is het nog maar de vraag of het in jouw geval noodzakelijk is om een vliegticketverzekering af te sluiten. Het enige punt dat met deze verzekering wordt afgedekt is namelijk de financiële schade die ontstaat doordat de tickets niet meer bruikbaar zijn omdat de luchtvaartmaatschappij failliet is gegaan. Bij kleinere obscure maatschappijtjes in Azië, Afrika en Zuid-Amerika is dit een reëel risico. Vlieg je met American Airlines, Air France-KLM, of British Airways dan is dit risico natuurlijk te verwaarlozen.