Hoe kan men geld sparen tijdens een crisis?

Leestijd: 3 minuten

Een nieuw alternatief voor spaarrekeningen

In maart 2022 bereikte de inflatie in Nederland 9,7%, het hoogste niveau in 47 jaar. De gevolgen van het herstel van de pandemie en het militaire conflict tussen Rusland en Oekraïne hebben de meeste bedrijfstakken wereldwijd zwaar getroffen, en de paniek op de aandelenmarkt bereikte piekniveaus.

In goede tijden is investeren in de aandelenmarkt een goede keuze. De meeste beleggers zien echter dat hun portfolio’s de afgelopen maanden aan waarde hebben verloren en ook de cryptovalutamarkt heeft te lijden gehad van een aanzienlijke daling. Om deze reden zijn de meeste particuliere beleggers op zoek naar veiligere, conservatievere manieren om hun geld te beleggen met één primair doel – het beschermen tegen inflatie.

Een thema dat iedereen raakt

Perioden van hoge inflatie betekenen ook dat het belangrijk is uw financiën goed in de gaten te houden. Deze taak is van cruciaal belang omdat elke consument een ander inflatiepercentage heeft, afhankelijk van zijn koopgewoonten. In elk geval wordt als algemene regel aanbevolen om een noodfonds te hebben ter waarde van ten minste drie maanden van uw uitgaven.

“Je wilt niet te veel cash aan de zijlijn hebben staan omdat we het hebben over het verlies van je koopkracht, maar je wilt ook niet te weinig hebben in de zin dat als er dingen misgaan en je dan dat vangnet niet hebt.” Aldus J.P. Morgan Asset Management’s Jackson.

Bankdeposito’s: een oplossing voor het probleem?

Van oudsher vertrouwden huishoudens op bankdeposito's, omdat die een eenvoudige en veilige oplossing zijn om geld te sparen. In tijden waarin de inflatie bijna 10% bedraagt, zijn bankdeposito’s met een rente van ongeveer 0,5% echter bijna hetzelfde als het bewaren van geld in een spaarvarken. Bovendien moet men, om de rente te krijgen, normaal gesproken het geld voor een periode van minstens een jaar afstaan. Dit is misschien niet de beste optie in de huidige situatie, waarin de nabije toekomst onvoorspelbaar wordt, zoals een plotselinge groei van de dagelijkse bestedingen.

Volgens een enquête onder beleggers zijn beleggers op zoek naar een product dat hen in staat stelt vrij geld te storten en op te nemen, dagelijks rente op te bouwen en, uiteraard, de verzekering van hun fondsen te krijgen. Is het dan nog mogelijk om een compromisoplossing te vinden met een vast inkomen, de betrouwbaarheid van conservatieve instrumenten en een gunstige rentevoet?

Een alternatief voor bankdeposito’s en spaarrekeningen

Meer dan 5000 Nederlandse klanten maken gebruik van het beleggingsplatform Freedom24, dat we eerder hebben besproken. Naast de klassieke handelsinstrumenten biedt Freedom24 een spaarrekening (de zogenaamde “D-rekening”) met een vaste rentevoet van 3% per jaar op het USD-saldo. Dit is 2 of meer keer hoger dan wat de banken bieden. Bovendien wordt de rente dagelijks berekend.

Het nadeel van de D-rekening is dat deze alleen winst geeft op het saldo in dollars (vanaf $ 120). Maar gezien de rente van 3% dekt dit uiteraard alle mogelijke kosten voor de omrekening van valuta.

Waar komt de 3%-opbrengst vandaan?

Freedom24 is een platform van de effectenmakelaar Freedom Finance. Aangezien Freedom Finance geen bank is, worden de berekeningen gemaakt ten koste van de wisselkoersverrichtingen op de fondsen van het bedrijf. Cliënten ontvangen gewoon passieve inkomsten ten laste van Freedom Finance.

Dit is veilig omdat Freedom Finance door CreditSafe als A (zeer laag risico) is geclassificeerd. De makelaar is volledig in overeenstemming met de MiFID II, een regelgevend kader dat het hoogst mogelijke beschermingsniveau voor beleggers garandeert. Bovendien rapporteert Freedom Finance aan 3 regelgevende instanties (de CySEC, de BaFin, en de SEC).

Hoe kan ik een D-rekening openen en een rente van 3% krijgen?

De D-rekening wordt automatisch geopend wanneer u een beleggingsrekening opent op het handelsplatform Freedom24. De klant kan op elk moment geld van de spaarrekening naar de beleggingsrekening (en omgekeerd) overboeken. Fondsen kunnen ook rechtstreeks op de D-rekening worden gestort met de bankkaart of via een bankoverschrijving.

Zoals hierboven vermeld, wordt de rente dagelijks opgebouwd, als het saldo op de D-rekening ten minste $ 120 bedraagt (en er is geen maximumdrempel).

Er zijn altijd meerdere mogelijkheden om het risico te beheren

Het belangrijkste principe om uw geld te beschermen tegen inflatie is diversificatie van de beleggingen. We hebben instrumenten genoemd zoals bankdeposito’s, spaarrekeningen en de D-rekening van Freedom Finance. Al met al is de beste manier om de risico’s te minimaliseren een combinatie van al deze instrumenten, en meer ervaren beleggers kunnen altijd aandelen en ETF’s in hun spaarstrategie opnemen.

Let wel: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten brengen altijd het risico van kapitaalverlies met zich mee.