Fjord Bank is een digitale bank die ondanks haar Scandinavische roots beschikt over een bankvergunning in Litouwen. De oprichting gebeurde initieel door een groep van Zweedse en Noorse investeerders. De bankvergunning werd verstrekt eind 2019 waarna de bank haar diensten lanceerde ergens in het midden van het jaar 2020. Ondertussen is het zo dat de bank zich voornamelijk focust op het aanbieden van diverse financiële oplossingen en spaarproducten aan particulieren. De overeenkomst die ze heeft afgesloten met het Raisin platform maakt het ook voor buitenlandse spaarders mogelijk om over te gaan tot het afsluiten van de spaardeposito’s die door de digitale bank worden aangeboden.
Wat is Fjord Bank?
Fjord Bank is een digitale bank die haar diensten in eerste instantie vooral aanbiedt aan inwoners van Litouwen. Dit gezegd hebbende is het zo dat de bank de ambitie koestert om vooral haar spaarproducten ook internationaal aan te bieden. Deze ambitie heeft ze kracht bijgezet door het afsluiten van een samenwerkingsovereenkomst met Raisin. Deze samenwerking maakt het ook voor Nederlandse spaarders mogelijk om in te tekenen op de spaardeposito’s die worden aangeboden. Op moment van schrijven heeft deze bank een kredietrating ‘A’.
|
rente |
Hoe wordt de bronbelasting geregeld?
Inhoudsopgave
Wanneer je geld gaat sparen bij Fjord Bank is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de bronbelasting van Litouwen van kracht is. Op spaarrente wordt in Litouwen in principe 15 procent bronbelasting geheven. Dit gezegd hebbende is het als buitenlandse spaarder mogelijk om deze te reduceren naar 10 procent door een Litouwse woonplaatsverklaring af te geven. De instructies hiervoor worden aangeleverd door Raisin zelf. Voor de resterende 10 procent van de bronbelasting geldt dat ze in beginsel verrekend dient te worden in box 3 van je belastingaangifte. Let op, hier zijn belangrijke voorwaarden aan verbonden!
Is Fjord Bank betrouwbaar?
Fjord Bank beschikt over een kredietrating van A. Dat is een degelijke kredietrating zonder meer. Via het Raisin platform bieden nog menig aantal andere banken ook hun spaarproducten aan die toch wel over een enigszins betere kredietrating beschikken en vergelijkbare spaarrentes hanteren. Het kan dus zeker de moeite waard zijn om ook deze even onder de loep te nemen.
Tot op moment van schrijven is het wel zo dat er nog geen sprake is geweest van noemenswaardige problemen met spaartegoeden van klanten bij Fjord Bank. Bovendien is het zo dat ze als in Litouwen gereguleerde bank valt onder het depositogarantiestelsel van dat land. Met andere woorden, spaartegoeden zijn bij deze bank ingedekt tot een bedrag van 100.000 euro per persoon. Mocht de bank op een bepaald ogenblik in de financiële problemen komen te zitten is het bijgevolg zo dat het depositogarantiestelsel dus zal zorgen voor een tussenkomst.
Fjord Bank spaarrekening
In eigen land wordt er door Fjord Bank een spaarrekening aangeboden, maar deze is op moment van schrijven (nog) niet terug te vinden in het aanbod dat via Raisin op de Nederlandse markt wordt aangeboden. Dat is op zich een gemiste kans. Dit niet in het minst omdat de kortst lopende spaardeposito over een looptijd beschikt van ten minste 1 jaar. Met andere woorden, wanneer je over een spaarhorizon beschikt van minder dan 1 jaar is het dus in principe niet mogelijk om jouw spaargeld bij deze bank onder te brengen.
Fjord Bank spaardeposito
Geld sparen bij Fjord Bank betekent buiten Litouwen dat je over de mogelijkheid beschikt om via het platform van Raisin één van de aangeboden spaardeposito’s van deze bank af te sluiten. Er worden in totaal door deze digitale bank op moment van schrijven zes verschillende spaardeposito’s aangeboden met een looptijd van 1 tot 5 jaar.
Bij het afsluiten van één van deze Fjord Bank spaardeposito’s is het van belang om er rekening mee te houden dat er een minimumbedrag geldt van 10.000 euro. Het maximumbedrag dat in een deposito kan worden gestort bedraagt 95.000 euro. De spaarrente die wordt geafficheerd is uiteraard voor de volledige looptijd van de spaardeposito vastgesteld. Ze wordt wel pas aan het einde van de looptijd uitbetaald. Hierdoor is er geen sprake van een rente-op-rente effect.
Waarom bij Fjord Bank sparen?
Bij Fjord Bank sparen doe je op het ogenblik dat je een gedeelte van jouw spaargeld voor minstens één jaar kan missen. Op moment van schrijven is het namelijk zo dat er via het Raisin platform nog geen flexibele spaarrekening van Fjord Bank wordt aangeboden buiten Litouwen. Indien je gaat sparen bij deze bank kan je concreet rekenen op de volgende voordelen:
- Je geniet van zeer aantrekkelijke spaarrentes op de aangeboden spaardeposito’s;
- Je sluit een spaardeposito af voor een periode van 1 tot en met 5 jaar;
- De spaarrente die wordt geafficheerd staat vast voor de volledige looptijd;
- Je geniet van een dekking door het depositogarantiestelsel tot 100.000 euro;
Spreken de bovenstaande voordelen jou ook wel aan en kan je een gedeelte van jouw spaargeld voor de aangegeven periode missen? Dan kan het absoluut de moeite waard zijn om het afsluiten van een Fjord Bank spaardeposito te overwegen.
Waarom niet sparen bij Fjord Bank?
Ondanks het feit dat er aan het afsluiten van een spaardeposito bij Fjord Bank duidelijk wel een aantal voordelen zijn verbonden is het eveneens van belang om stil te blijven staan bij de nadelen die van toepassing kunnen zijn. Zo is de kredietrating van deze bank niet de beste. Daarnaast is het ook jammer dat er geen spaardeposito’s worden aangeboden met een looptijd van minder dan 1 jaar. Dit zou het gemis van de spaarrekening immers beter kunnen opvangen.
Naast bovenstaande is er natuurlijk ook het feit dat de verworven spaarrente pas aan het einde van de looptijd van de spaardeposito wordt uitbetaald. Op deze manier loop je het rente-op-rente effect mis wat natuurlijk op het einde van de rit een niet onbelangrijk verschil kan maken.
Conclusie, interessante spaardeposito’s om te overwegen
Het ontbreken van een Fjord Bank spaarrekening voor buitenlandse klanten is uiteraard een niet onbelangrijk gemis. Dit niet in het minst omdat Fjord Bank er nog niet voor heeft gekozen om ook een spaardeposito aan te bieden die beschikt over een looptijd van minder dan 1 jaar. Dit gezegd hebbende, wanneer je als spaarder op zoek bent naar een manier om een gedeelte van je spaargeld vast te zetten voor een langere periode, dan kunnen de spaardeposito’s van deze bank wel degelijk worden overwogen. De gemiddelde marktrente die erop wordt aangeboden ligt immers doorgaans toch wel een stukje hoger dan hier in Nederland het geval is.
Ben je dus met andere woorden op zoek naar een interessante spaardeposito om af te sluiten vanaf een bedrag van ten minste 10.000 euro en wil je graag dat er sprake is van een potentiële indekking door een ander depositogarantiestelsel dan het Nederlandse? Dan kan je het afsluiten van één van de Fjord Bank spaardeposito’s dus absoluut zeker overwegen.
Laatst bijgewerkt op 26 november 2024 door Joris van Leeuwen.