Bouwkosten maken verzekeringen voor huizen flink duurder

Leestijd: 2 minuten

Wie kijkt naar de ontwikkeling van woonverzekering, ziet dat een flinke prijsstijging is ingezet. De oorzaak hiervan is te vinden in de bouwkosten. Doordat deze flink oplopen, lopen ook de premies voor de woonverzekeringen op. Dit blijkt uit onderzoeken van verschillende prijsvergelijkers. Het is dus ook belangrijk om goed te weten wat dit nu precies kan betekenen voor jouw situatie en de verzekeringen die je moet afsluiten.

Kosten voor het bouwen

De belangrijkste reden waarom de woonverzekering flink duurder is geworden, is omdat de kosten voor de materialen flink omhoog zijn gegaan. De prijzen zijn eigenlijk niet te vergelijken met het recente verleden. Daarnaast is het ook zo dat de lonen van medewerkers in de bouw omhoog zijn gegaan in de afgelopen periode. Het totale bedrag om een huis te bouwen gaat daarom flink omhoog. Als je een huis in precies dezelfde staat zou op bouwen, zou dat veel duurder uitpakken. Dit is dan ook het uitgangspunt van verzekeraars bij het berekenen van de nieuwe premie voor de opstalverzekering. Die dus ook veel hoger uitvalt.

Tientallen procenten stijging

De prijsstijging voor de opstalverzekeringen is fors. Wanneer dit vergeleken wordt met de situatie in het begin van 2022, dan is de premie zo’n 10 tot 20 procent gestegen. Dit komt uit de onderzoeken die prijsvergelijkers hebben gedaan op basis van de eigen gegevens. Wie dus een premie van 100 euro had, betaalt nu 110 tot 120 euro. Wel is het belangrijk om te weten dat de verschillen in de verzekeraarswereld groot zijn. Dit kan liggen aan het soort woning dat je verzekert. Ook zijn de prijsverschillen tussen de verzekeraars behoorlijk groot. Dit maakt dus ook vergelijken misschien wel belangrijker dan het ooit geweest is.

De hogere premies

Het is belangrijk om een goed beeld te vormen van de hogere premies. Het is natuurlijk zo dat een aanpassing aan een woning doen, of een verbouwing doen voor een hogere woningwaarde zorgt. Daardoor wordt ook de premie voor de opstalverzekering hoger. Betekent dit nu dat je de verbouwing dan maar niet moet doen? Wie het aan de specialisten vraagt, krijgt als antwoord dat het toch goed is om te verbouwen. Bovendien is het ook gewoon slim om dit aan de verzekeraar door te geven. Onderverzekerd zijn omdat je de nieuwe keuken of de zonnepanelen op het dak niet aan de verzekeraar hebt doorgegeven, kan voor grote problemen zorgen.

De ontwikkeling volgen

Dat de prijzen voor de opstalverzekering nu hoger zijn, zegt niets over de toekomst. Hoewel het niet direct in de lijn der verwachtingen ligt dat de prijzen op korte termijn zullen dalen, is het wel belangrijk om dit goed in de gaten te blijven houden. Daarnaast is het natuurlijk zo dat je een goede stap kan zetten door te vergelijken. Op die manier kan je er altijd zeker van zijn dat je het beste uit je mogelijkheden haalt. Zo ben je goed verzekerd, maar betaal je niet meer dan nodig is voor jouw situatie.