Geld lenen wordt duurder en duurder

Leestijd: 2 minuten

Wie grote aankopen wil doen, zal daar over het algemeen een lening voor moeten afsluiten. Dit is tegenwoordig wel lastiger dan het lange tijd geweest is. Dit heeft te maken met de stijgende rente. Momenteel gaat de stijging van de rente soms wel met stappen van meer dan een half procent per maand. Daardoor moet bijvoorbeeld over €50.000,- al 5,4% worden betaald.

Honderden euro’s meer betalen

Doordat de leningen voortdurend met enkele tienden procenten duurder worden, kan het afsluiten van de lening in de ene maand of de andere maand al snel enkele honderden euro’s verschil maken. Wie kijkt naar het voorbeeld van de vorige alinea, ziet dat ten opzichte van december 2022 een lening van €50.000,- met een looptijd van 5 jaar al snel €800,- meer zal gaan kosten om terug te betalen. Dit maakt het dus ook al snel een flink stuk minder aantrekkelijk om hiervoor te kiezen. Dit is overigens ook zo door te rekenen voor kleinere of grotere leningen, wat de rentes stijgen over de gehele breedte.

Grote verschillen in de rentes

Door de stijging van de rente op leningen is ook duidelijker te zien hoe groot de verschillen kunnen zijn die gerekend worden. De kleinere bedragen zullen bijvoorbeeld veel duurder zijn om te lenen. Voor een bedrag van bijvoorbeeld €10.000,- ben je al snel een procent meer rente kwijt dan voor €50.000,-. Dit is ook op alle vlakken terug te zien. Dit maakt het dus ook belangrijker dan ooit om scherpe berekeningen te maken met de daarvoor beschikbare online tools. Je weet precies wat je mogelijkheden zijn om te lenen. Dit kan je dus ook veel schelen in het terugbetalen ervan.

Anders voor hypotheken

Het is wel belangrijk om te benadrukken dat het om leningen voor grote aankopen, zoals bijvoorbeeld een auto, gaat. Wanneer wordt gekeken naar hypotheken, dan is dat een ander verhaal. Al zijn ook daar ontwikkelingen op het gebied van rente gaande. De leningen die op persoonlijke titel worden afgesloten gebruik je bijvoorbeeld ook om een verbouwing in huis mee te financieren. Ook hiervoor geldt dus dat het slim is om goed te berekenen wat de beste optie is om voor te gaan op dit moment. Dit kan een flink verschil maken bij het afsluiten.

Waarom stijgt de rente?

Het is goed om te weten wat de reden is waarom de rente op leningen eigenlijk stijgt. In recente weken is het voor banken en andere kredietverstrekkers zelf ook duurder geworden om aan geld te komen. Zij moeten hogere rentes aan de centrale banken betalen hiervoor. Dit wordt doorberekend aan de consument die een lening wil afsluiten. Deze ontwikkeling zet zich al enige tijd door en heeft natuurlijk met verschillende factoren zoals de nasleep van de pandemie en de oorlog in Oekraïne. Hoe dit in de praktijk zal ontwikkelen en of de rentes nog veel verder zullen stijgen is nog niet goed te zeggen. Wel stellen experts dat de grootste stijging inmiddels achter de rug is.