Wat zijn de voordelen van een doorlopend krediet?

Leestijd: 2 minuten

Als je geld wilt lenen dan doe je dat soms omdat je een bepaalde aankoop wilt doen. Ook als je je woning wilt opknappen is een lening vaak aan de orde. Als je al precies weet hoeveel geld je nodig hebt, dan kun je dit bedrag lenen van een bank of andere geldverstrekker.

Maar wat nu als je nog niet precies weet hoeveel geld je nodig hebt en ook nog niet wanneer je dit gaat uitgeven? Dan is een doorlopend krediet een uitkomst. Dit is een lening die je in gedeelten kunt opnemen. Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag. Het saldo dat nog beschikbaar is, is dus niet rentedragend.

Een doorlopend krediet tijdens een verbouwing

Als je gaat verbouwen dan doe je vaak verschillende uitgaven. Je betaalt een loodgieter, een timmerman en ene schilder. Of je doet het werk zelf en gaat diverse keren naar een winkel voor bouwmaterialen om spullen te kopen. Je weet dus nooit precies wanneer je een bedrag nodig hebt voor de verbouwing. Dan is een doorlopend krediet een uitkomst. Je kunt dan steeds een deel opnemen als dit geld nodig is. Op die manier kun je geld besparen op de rente, omdat je alleen rente betaalt over het deel van het krediet dat je hebt opgenomen.

Wat zijn de voorwaarden voor het aflossen van een doorlopend krediet?

De bank of geldverstrekker bepaalt wanneer je moet aflossen op je doorlopend krediet. Soms is het zo dat je nog niet hoeft af te lossen als je het krediet slechts gedeeltelijk hebt opgenomen. Maar je mag natuurlijk wel alvast beginnen met aflossen, waardoor je minder rente betaalt. Het voordeel is dat je afgeloste bedragen later eventueel weer kunt opnemen.

Het heet niet voor niets een doorlopend krediet. Je kunt bij de meeste kredieten vandaag de dag online controleren hoeveel je hebt opgenomen en hoeveel je dus eventueel nog kunt opnemen. Zolang er saldo open staat moet je hierover uiteraard rente betalen. Als je het volledige saldo hebt opgenomen zal je in ieder geval moeten beginnen met aflossen. Vaak kun je variabel aflossen, dus als je de ene maand wat meer overhoudt voor de aflossing dan de andere dan is dat geen probleem.

Waarom is een doorlopend krediet zo populair?

Een doorlopend krediet is populair omdat het zo flexibel is. Je kunt precies dat bedrag opnemen wat je nodig hebt. Het is in feite een soort spaargeld, maar dan is het geld dat niet van jou is. Als je in één keer een grote lening afsluit en laat uitkeren dan moet je ook direct aan de bak om te gaan aflossen. Dergelijke leningen los je vrijwel altijd af met een vast bedrag per maand binnen een vaste periode.

Dit is dus minder flexibel als wanneer je een doorlopend krediet hebt. Vergelijk wel goed de voorwaarden voordat je een doorlopend krediet aanvraagt, zo kun je de kredietverstrekker kiezen met de voor jou meest gunstige voorwaarden. Heb je nu een lening die minder goede voorwaarden heft dan kun je ook altijd overwegen om deze over te sluiten. Dit kan financieel gezien soms gunstig uitpakken