Spaarrekening Kind

Spaarrekeningen voor Kinderen Vergelijken

Niet alleen volwassen sparen geld, steeds meer kinderen doen dit ook. En dat is goed, want met een spaarrekening kind leren ze al vroeg om op een verantwoorde manier met geld om te gaan. De meeste banken in Nederland zijn al een aantal jaar geleden ingesprongen op de behoefte die er was ontstaan om spaarrekeningen voor kinderen te openen. Het resultaat is dat de meeste kinderen inmiddels de één of andere variant van een eigen spaarrekening hebben.

Naast de rekeningen waar kinderen op kunnen sparen zijn er ook diverse spaarrekeningen waarbij ouder voor hun kind kunnen sparen. Het geld dat op deze rekening wordt gezet kan pas door het kind worden opgenomen als het een bepaalde leeftijd (meestal 18 jaar) heeft bereikt. Het sparen dat ouders op deze manier voor hun kind doen kunnen grootouders vanzelfsprekend op dezelfde manier voor hun kleinkind doen.

 KinderspaarrekeningMaximale Rente
NIBC Direct Jeugdspaarrekening1.5%
Brand New Day Kinderrekening
* Beleggingsrekening
* Rendement afhankelijk van Risico
1.15%
DELA CoöperatiespaarPlan2.75%
ASN Bank Jeugdsparen2.0%
Argenta Jongerenspaarrekening1.8%
Triodos Bank Kinder Toekomst Plan1.8%
SNS Bank Jeugdsparen1.65%
ING Bank Groei Groter Rekening1.6%
Regiobank Zilvervloot Sparen1.5%
SNS Bank Zilvervloot Sparen1.5%
ABN Amro Kindertoekomst Spaarrekening1.5%
ABN Amro Royaal Rekening1.4%
ABN Amro Jongerengroeirekening1.15%
Rabobank Regenboogrekening1.1%
Rabobank Internetsparen voor Jongeren1.1%
Rabobank TopkidRekening1.1%

Spaarrekening Kind, wat zijn de mogelijkheden

Kinderen beseffen tegenwoordig al op jonge leeftijd dat geld in onze samenleving een belangrijke rol speelt. Een kind spelenderwijs met geld om leren gaan en het een goed besef geven van de waarde van geld is daarom heel belangrijk. En dat kan, door een rekening te openen voor een kind. Vaak kan dat vanaf een jaar of vier.

De meeste banken die dergelijke ‘kinderrekeningen’ aanbieden hebben speciaal voor het kind nog een aantal leuke extraatjes. Vaak is zo’n extraatje bijvoorbeeld een leuk cadeau. Afhankelijk van de leeftijd van het kind krijgt het de mogelijkheid om bepaalde financiële zaken zelf te regelen. Een kind van vier zal daarbij normaal gesproken geen vrijheid krijgen terwijl een kind van vijftien als oud en ‘volwassen’ genoeg is om verschillende transacties zelf uit te voeren.

Verschil kinderrekening en een jongerenrekening

Een aantal banken hebben een kinderrekening voor kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar oud, en een jongerenrekening voor jongeren vanaf twaalf tot achttien jaar oud. De leeftijd waarop jongeren zelfstandig een rekening kunnen openen ligt meestal rond de vijftien of zestien jaar. Als ouder ben je overigens verantwoordelijk voor de financiële transacties die een minderjarige uitvoert.

De voorwaarden van een kinderrekening

Spaarrekening Kind openen via Geld24

De voorwaarden die banken aan een spaarrekening kind stellen kunnen per bank uiteraard enigszins verschillen. Toch zijn er voorwaarden die vrij standaard zijn. Zo moet een spaarrekening kind vaak een eerste verplichte inleg hebben. Dit bedrag is overigens zeer laag en bedraagt meestal niet meer dan ongeveer tien euro. Uiteraard moet een volwassene een handtekening zetten voor het openen van een kinderrekening. Deze handtekening moet worden gezet door de wettelijke vertegenwoordiger van het kind. Dit is dus een ouder of de voogd.

Sparen voor de toekomst van een (klein)kind

Wanneer je als ouders graag iets voor je kind wilt betekenen kan dat natuurlijk op allerlei manieren. Daarbij denk je misschien niet direct aan financiële ondersteuning, maar ook op dit vlak zijn er uitstekende mogelijkheden om je zoon of dochter goed op weg te helpen. Dat doe je bijvoorbeeld door een spaarrekening te openen op naam van je zoon of dochter. Of, wanneer je al kleinkinderen hebt, op de naam van je kleinzoon of kleindochter natuurlijk.

Een rekening op naam van je kind kan op termijn zorgen voor een leuk financieel extraatje als degene op wiens naam de rekening is afgesloten volwassen is; althans wettelijk gezien volwassen. Met een spaarrekening kind die ouders of grootouders hebben geopend is het voor het kind mogelijk om belangrijke investeringen te doen die bij deze leeftijd (circa 18 jaar) komen kijken. Denk bijvoorbeeld aan een rijbewijs, studeren of op kamers gaan wonen.

Hoe werkt het afsluiten van een Kinderspaarrekening?

Ouders of grootouders die een rekening willen afsluiten waarop ze sparen voor de toekomst van hun kind moeten rekening houden met een aantal factoren. Een belangrijke factor is de leeftijd die het kind waarvoor de rekening wordt afgesloten heeft op het moment van afsluiten. De maximumleeftijd die een kind mag hebben kan per bank verschillen. Soms moet het kind jonger dan zestien jaar oud zijn, bij andere banken mag het kind slechts maximaal tien jaar oud zijn. Sommige banken vragen een minimum eerste inleg bij het afsluiten van de rekening.

De wettelijke vertegenwoordiger

Dat een jong kind zelf geen rekening af kan sluiten waar zijn ouders of grootouders geld op storten dat uiteindelijk ten bate van het kind zelf komt is natuurlijk logisch. Wanneer er een dergelijke spaarrekening kind wordt geopend moeten de ouders deze rekening openen. Dit is zo geregeld omdat de ouders de wettelijke vertegenwoordigers van het kind zijn. Wanneer een voogd de wettelijke vertegenwoordiger van het kind is zal de voogd de rekening moeten openen.

Als de grootouders voor het kleinkind willen sparen kunnen zij in de meeste gevallen de rekening wel aanvragen, maar niet openen. De toestemming van de ouders is hiervoor vereist en zij dienen dan ook te tekenen. De wettelijke vertegenwoordiger is ook de enige persoon die geld kan opnemen vanaf de spaarrekening kind als het kind de leeftijd van achttien jaar nog niet heeft bereikt.