Het Bureau Kredietregistratie (BKR) is de laatste tijd behoorlijk vaak in het nieuws. Dat komt met name omdat er vanaf 1 december nieuwe regels met betrekking tot rood staan op de betaalrekening worden doorgevoerd. Dat er daardoor onrust ontstaan is komt vooral doordat dit consequenties heeft voor het aanvragen en krijgen van een hypotheek. Voor veel Nederlanders lijkt het dus niet zo heel relevant. Omdat ze in een huurhuis wonen en niet van plan zijn te gaan kopen.
Inhoudsopgave
Wat echter niet zo bekend is, dat is dat de regels die bij het BKR gaan veranderen niet alleen consequenties hebben voor een hypotheek. Het betekent namelijk ook dat er veel meer mensen geregistreerd gaan worden. Zoals gezegd wanneer iemand rood staat, of kan staan (tenminste 250 euro). Maar ook op het gebied van gewone leningen verandert er nogal wat. Wie geld leent wordt nu niet in alle gevallen geregistreerd. De grens waarbij die registratie wordt toegepast wordt echter met de nieuwe regels naar beneden bijgesteld.
Eerder een kredietregistratie
De regels gaan dus veranderen, maar wat verandert er nu precies? Eigenlijk is dat vrij overzichtelijk. De mogelijkheid om rood te staan zonder registratie wordt beperkt. Wie minstens 250 euro rood kan staan wordt geregistreerd. Een belangrijk detail hierbij is dat het er niet om gaat of u daadwerkelijk rood staat. Het gaat alleen om de mogelijkheid. Bij het registreren van kredieten verandert er ook het een en ander. Op dit moment worden kredieten van meer dan 500 euro die langer dan drie maanden lopen geregistreerd.
Dit gaat dus over persoonlijke leningen, doorlopende kredieten en dat soort vormen van een lening. Ook een aankoop of afbetaling of het bezit van een creditcard wordt geregistreerd. Bij de nieuwe regels gaat zowel het leenbedrag als de looptijd omlaag zodat er al eerder een BKR-registratie plaatsvindt. De looptijd gaat met ingang van 1 december naar een maand. De hoogte van het leenbedrag wordt gehalveerd: wie 250 euro of meer leent komt in de boeken van het BKR te staan.
Is een BKR-registratie een probleem?
De kans dat u na het afsluiten van een lening geregistreerd gaat worden bij het BKR neemt dankzij de nieuwe regels natuurlijk fors toe. Is dat erg? Je zou zeggen van wel. BKR-registraties staan niet positief bekend. Wie een BKR-registratie heeft kan met geen mogelijkheid meer lenen en het aanschaffen van een creditcard wordt onmogelijk is de gedachte. Vandaar ook dat zoveel leningaanbieders adverteren met de mogelijkheid om tóch een (flits)lening af te kunnen sluiten. Een BKR-registratie is een ramp, zo is de algemene overtuiging. In werkelijkheid valt dit echter enorm mee. Het ligt er namelijk aan wat voor type BKR-registratie u meekrijgt.
Ter illustratie: vrijwel elke Nederlander (91%) is in het bezit van een BKR-registratie. Het betekent gewoon dat er op dat moment een lening loopt. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet problematisch te zijn; de meeste mensen voldoen keurig aan de verplichtingen. Wie keurig aflost krijgt een positieve BKR-registratie. Wanneer de lening is afgelost wordt deze registratie nog vijf jaar bewaard en daarna vernietigd.
Een BKR-registratie wordt pas een probleem wanneer het om een negatieve BKR-registratie gaat. Dan bent u uw betalingsverplichtingen niet nagekomen en dit wordt genoteerd. Kredietverstrekkers die uw negatieve registratie in het systeem tegenkomen zullen u niet zo snel een lening geven. Ook een negatieve registratie blijft vijf jaar zichtbaar.