De impact van Trump 2.0 op de aandelenmarkt 

Wanneer in de Verenigde Staten een nieuwe president wordt verkozen heeft dat altijd een bepaalde impact op de aandelenmarkt. Wanneer die president dan ook nog eens luistert naar de naam Donald Trump loert aanzienlijke volatiliteit om de hoek. Gelukkig geldt ook voor de beurs dat de soep zelden zo heet wordt gedronken als ze wordt opgediend. Wat was de impact van de eerste ambtstermijn van Trump op de beurs en wat kan je als belegger verwachten nu Trump 2.0 eraan zit te komen? We vertellen je er alles over in dit artikel!

Aanzienlijke volatiliteit na overwinning in 2016

Toen Trump de presidentsverkiezingen won in 2016 creëerde dat in eerste instantie heel wat volatiliteit op de financiële markten. Vooral het pro-business beleid van Trump zorgde er echter voor dat de markten zich snel wisten te herstellen. Tijdens de eerste termijn van Trump als president van de Verenigde Staten kende de S&P 500 index dan ook een ronduit indrukwekkende stijging van zo’n slordige 67 procent. Niet alleen de belastingverlagingen die werden doorgevoerd, maar ook de deregulering waar hij bekend om stond lagen daarvan aan de basis. 

Nu Trump 2.0 eraan zit te komen is het zo dat analisten terug de nodige volatiliteit verwachten op de beurs. Dit geldt niet in het minst voor de sectoren die afhankelijk zijn van de Amerikaanse handels- evenals belastingmaatregelen. Verwacht wordt dat het algemene beleggingssentiment zeker in de beginmaanden van Trumps nieuwe ambtstermijn een combinatie zal zijn van optimisme en voorzichtigheid. Vooral de zorgen die bestaan met betrekking tot handelsoorlogen en politieke instabiliteit zijn factoren die de beurs zomaar onder druk zouden kunnen zetten. 

Focus op importtarieven 

Eén van de voornaamste zaken waar beleggers aandacht aan dienen te besteden is de focus van Trump op importtarieven. De algemene verwachting is dat Trumps diens protectionistische handelsbeleid verder zal zetten wat niet onaanzienlijke gevolgen met zich mee kan brengen voor zowel de binnenlandse als de internationale markten. Handelsconflicten met belangrijke handelspartners zoals China en de Europese Unie dreigen waardoor de onzekerheid en volatiliteit naar verwachting danig toe zal nemen. 

Dat deze bezorgdheid bestaat en ook nog wel even zal blijven bestaan, onder meer hier in Europa werd reeds duidelijk op 6 november. Toen daalden de Europese beurzen namelijk met zo’n 1 procent. Dit gezegd hebbende kende de S&P 500 index wel een stijging van 2,5 procent. 

Zorgt deregulering voor boost onder bedrijven?

Een ander eveneens niet te onderschatten kenmerk van Trumps beleid heeft natuurlijk betrekking tot zijn focus op deregulering. Dit is iets wat in de praktijk doorgaans altijd als een positieve ontwikkeling wordt gezien met betrekking tot de winsten die bedrijven weten te realiseren. Minder regelgeving zorgt voor lagere kosten voor bedrijven waardoor deze hun winstmarges vaak stevig zien toenemen. 

De overwinning van Trump triggerde in eerste instantie dan ook aanzienlijke koersstijgingen binnen de financiële sector. Wells Fargo steeg bijvoorbeeld met 13,1 procent terwijl ook JP Morgan Chase een stijging liet optekenen van 11,4 procent. Dit gezegd hebbende is het niet zo dat deregulering alleen maar voordelen kent. Er zijn zeker ook nadelen aan verbonden. Zo neemt het systeemrisico bijvoorbeeld toe evenals het risico op mogelijke wanpraktijken binnen bepaalde industrieën. Hier dient wel rekening mee te worden gehouden.

Positief nieuws voor olie- en gasbedrijven?

Tijdens zijn eerste ambtstermijn is gebleken dat Trump een duidelijke voorstander is van de fossiele brandstofindustrie. Hij voerde dan ook beduidend minder strenge milieuregels in. Dit kan positief zijn voor zowel olie- als gasbedrijven. Zij zullen naar verwachting kunnen profiteren van het vriendelijkere regelgevingsklimaat. Ook is het zo dat er wellicht terug meer zal worden ingezet op het energie-onafhankelijk maken van de VS wat kan leiden tot een aanzienlijke hoeveelheid extra investeringen in binnenlandse olie- evenals gaswinning.

Rampscenario voor Europese landen?

Over het algemeen lijken het merendeel van de experten het er wel met elkaar over eens te zijn dat Trump 2.0 een positieve impact zou kunnen hebben op de Amerikaanse economie. De grootste vrees bestaat dan ook vooral voor de handelspartners van de Verenigde Staten. Hierbij moet niet alleen worden gedacht aan China, maar zeker ook aan tal van Europese landen.

Een bekend voorbeeld is Duitsland, een land dat er bekend om staat sterk afhankelijk te zijn van diens export. Trump heeft tijdens zijn campagne meermaals aangegeven te zullen streven naar aanzienlijk hoger gelegen importtarieven. De potentiële economische schade die Duitsland zou kunnen lijden als gevolg van deze significant hoger gelegen importtaksen mag niet worden onderschat. Experts schatten ze namelijk op moment van schrijven in op zo’n slordige 33 miljard euro. Vooral de auto- en chemische sectoren zouden hier stevig onder te lijden hebben. 

Voert de VS daadwerkelijk significant hoger gelegen importtarieven in? Dan zal het aan de Europese Unie zijn om zelf ook met maatregelen op de proppen te komen. 

Verhoging van tarieven op Chinese goederen 

China reageerde op de verkiezing van Donald Trump als president door op te roepen tot een betere samenwerking te komen met de VS. Trump heeft echter al aangegeven dat hij de tarieven op Chinese goederen danig zal verhogen. Dit zou zomaar kunnen leiden tot een ernstige verstoring van de toeleveringsketen en zou heel wat druk kunnen leggen op niet alleen de Chinese, maar de volledige wereldwijde economie. 

Mocht er sprake zijn van een escalatie van de handelsoorlog zou dat zomaar kunnen leiden tot verhoogde onzekerheid voor bedrijven die actief zijn in zowel China als de Verenigde Staten. Iets waar ook beleggers absoluut zeker rekening mee zullen willen houden. 

Druk op de Amerikaanse dollar

De Amerikaanse dollar is voor beleggers van over de hele wereld dé belangrijkste munteenheid. Trump heeft eerder al uitvoerig gepleit voor een zwakkere dollar om de Amerikaanse export te bevorderen. De verwachting is momenteel dat zowel de belastingverlagingen als de hogere overheidsuitgaven die Trumps regering voor ogen heeft een significante druk uit zal gaan oefenen op de dollar. In eerste instantie zou dit inderdaad gunstig kunnen zijn voor de export, maar bij een toenemende staatsschuld loert ook het inflatierisico altijd om de hoek. De hogere renteverwachtingen die hierdoor kunnen ontstaan op langere termijn zouden bovendien ook de obligatiemarkten zomaar onder druk kunnen zetten. 

Laatst bijgewerkt op 20 november 2024 door Joris van Leeuwen.