Geld besparen als uitdaging zien

Leestijd: 2 minuten

Alles wordt duurder en duurder. Je hebt weliswaar nog net voldoende om de eindjes aan elkaar te knopen, maar het kan niet veel langer zo doorgaan. Daarom kan het aantrekkelijk om te bekijken hoe je geld besparen als een uitdaging kan gaan zien. Het geld dat je dan bespaart kan nog wat opleveren ook, want met de verhogingen van de rente bij de centrale banken, is de komst van rente op je spaarrekening ook nog maar een kwestie van tijd stellen de experts. Dat maakt het alleen maar interessanter.

Het gemak van sparen

Het is bekend dat het voor de een gemakkelijker is om geld te besparen dan voor de ander. Dit heeft onder andere te maken met je uitgavepatroon. Dat neemt niet weg dat je hier zelf ook de nodige grip op kan hebben. Zo kan je bijvoorbeeld kijken of je progressief kan sparen. Iedere week stort je net iets meer dan de week ervoor. Dit doe je weliswaar met kleine bedragen. Maar over een heel jaar worden ze steeds groter en houd je dus al snel enkele honderden euro’s over aan het eind. Je leert zo stap voor stap waar winst te boeken is.

Een groter doel stellen

Wanneer je spaart, dan wil je dat natuurlijk niet doen om straks al dat geld aan de energierekening uit te moeten geven. Daarom is het belangrijk om dat ook niet je doelstelling te maken. Het is veel slimmer om een groter doel te stellen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om ondanks alle hoge kosten toch die fijne vakantie over een jaar te kunnen maken. Of om toch een huis te kunnen kopen. In dat geval is het namelijk net wat beter mogelijk om het maximale uit je spaarkwaliteiten te halen.

Snel stappen zetten

Het is ook mogelijk om het andersom te bekijken. Het kan juist ook leuk zijn om eens te bekijken wat je nu precies in een korte termijn kan bereiken. Stel daarom een bescheiden doel binnen een paar weken. Denk bijvoorbeeld aan het halen van 100 euro per week om over 10 weken 1000 euro te hebben. Of wanneer je beperkt kan sparen 500 euro in een kwartaal halen. Kan je dit 4 keer herhalen, dan heb je aan het eind van ieder blok toch een leuk extra bedrag om iets mee te doen. Dit maakt het ook de moeite waard.

Muntjes sparen

Een laatste manier om te zorgen dat je wat beter gaat sparen is door meer contant te doen. Daardoor houd je bijna als vanzelf wisselgeld over. Dit kunnen papiertjes, maar vooral ook muntjes zijn. Je kan bijvoorbeeld stellen dat elk muntstuk van 50 cent, een euro of twee euro naar je spaarrekening gaat. Op die manier spaar je dus bijna dagelijks wel een paar euro. Probeer dit eens een jaar vol te houden om zo dan eens te bekijken wat je er allemaal wel aan kan overhouden op de lange termijn. Dit is wel heel veel meer dan verwacht.