Zakelijke Lening

Zakelijke Lening Aanvragen

Waarom een zakelijke lening? Een ondernemer zal zo nu en dan moeten investeren. Dat hoort bij ondernemen, en dat is ook helemaal niet erg. Wel is het in dat soort gevallen belangrijk dat een investering verantwoord gebeurt, zeker wanneer u de investering wilt of moet gaan doen met geleend geld.

 AanbiederMinimale LeningMaximale LeningRente (vanaf) 
New10
* Initiatief van ABN Amro
* Binnen 15 minuten uitkomst
* Meest Gekozen
€20000€10000002.8%Aanvragen >
B2Businesslening
* Onderdeel van Ferratum
€2000€500002.95%Aanvragen >
Funding Circle
€5000€1000003.79%Aanvragen >
Atlantis Financiers
€5000€5000004% per jaarAanvragen >
Kredietvooruit
* Korte looptijd
€3000€2500000.5% per maandAanvragen >

Een zakelijke lening is tegenwoordig zo aangevraagd, maar juist omdat het aanbod nogal overweldigend is zult u de juiste afwegingen moeten maken bij het afsluiten van een zakelijke lening of een zakelijk krediet.

Zakelijke lening aanvragen bij een bank

Zakelijke lening aanvragenIn de meeste gevallen zal een ondernemer zich tot een bank richten wanneer hij een zakelijke lening af wil sluiten. De diverse (grote) banken die in Nederland actief zijn hebben daarom speciale afdelingen waar zakelijke kredieten worden verstrekt, en waar de ondernemer wordt geïnformeerd over de mogelijkheden. Hoewel een zakelijke lening bij vrijwel elke bank op hetzelfde neerkomt hanteren de financiële instellingen toch bepaalde regels die op kleine punten van elkaar afwijken. Bij welke (Nederlandse) bank u als ondernemer dus de zakelijke lening of het zakelijke krediet af kunt sluiten dat het best bij uw wensen en mogelijkheden past zal per persoon verschillen.

Een voorbeeld van de verschillende regels die de afzonderlijke banken hanteren bij het afsluiten van een zakelijke lening zien we als we de zakelijke lening van de Rabobank vergelijken met de zakelijke lening bij ING. Zo kan er bij de zakelijke lening van de Rabobank tot 5 procent extra aflossen op jaarbasis zonder dat dit extra kosten met zich meebrengt. Bij ING werkt dit anders: daar betaalt u namelijk een vergoeding bij vervroegde aflossing. Uiteraard is dit slechts één van de punten waarop er verschil is, de verschillende banken hanteren namelijk meestal ook verschillende rentetarieven en ook de verdere voorwaarden kunnen per aanbieder verschillen.

Zakelijke lening aanvragen bij andere financiële instelling

Hoewel een bank het meest voor de hand ligt als verstrekker van een zakelijke lening of een zakelijk krediet zijn er ook voldoende mogelijkheden om een lening af te sluiten bij een andere partij. Vaak zijn dit (online) kredietverstrekkers. Een voorbeeld van een dergelijke partij is Spotcap waar een kredietaanvraag volledig online geregeld kan worden. De meeste professioneel opererende kredietverstrekkers houden (net als tegenwoordig de banken) voldoende rekening met de risico’s die een zakelijke lening met zich mee kan brengen. Helaas zijn er ook een groot aantal kredietverstrekkers actief die bereid zijn (onverantwoorde) risico’s te nemen. Dit soort stuntende kredietverstrekkers adverteren vaak met de mogelijkheid om geld te lenen zonder toetsing bij het BKR. In sommige gevallen klinkt dat aantrekkelijk, maar de kans dat een kredietafnemer in de problemen komt is vaak niet denkbeeldig.

Zakelijk krediet

De termen zakelijke lening en zakelijk krediet worden vaak door elkaar gebruikt. Toch is een zakelijk courant krediet wel wat anders dan een zakelijke lening. Een lening wordt meestal gebruikt voor een vooraf bepaald doel, bijvoorbeeld de uitbreiding van een bedrijfspand of het aanschaffen van bepaalde bedrijfsmiddelen. Een zakelijk (courant) krediet wordt meestal op een andere manier gebruikt. Bij een zakelijk krediet spreekt u namelijk een kredietlimiet af en een looptijd van het krediet. Binnen die looptijd kunt u onbeperkt opnemen (uiteraard binnen de afgesproken limiet) en desgewenst ook weer terugstorten.

Bij een zakelijk courant krediet neemt u het geld dus pas op wanneer u het daadwerkelijk nodig hebt. De maandlasten fluctueren dan ook wanneer u een zakelijk krediet hebt afgesloten. Op het moment dat u een hoog bedrag uit heeft staan betaalt u ook meer rente, heeft u slechts een klein bedrag uitstaan dan betaalt u vanzelfsprekend een lager bedrag aan rente. Het exacte rentebedrag heeft natuurlijk ook weer te maken met de actuele rentestand op dat moment.

Zakelijk krediet bij een bank

Net als bij de zakelijke lening is het bij het zakelijk krediet het meest voor de hand liggend om deze leenvorm af te sluiten bij een (Nederlandse) bank. Bij banken zit over het algemeen de kennis en knowhow om de juiste informatie aan de aanvrager te verstrekken. Ook zijn banken aan strenge regels gebonden zodat het risico voor zowel de bank als de ondernemer beperkt blijft. In dat opzicht heeft de bankencrisis uiteindelijk toch nog een positief gevolg gehad aangezien de Overheid de regels ter bescherming van klant én bank serieus heeft aangescherpt. Uiteraard is het zo dat de voorwaarden waaronder een zakelijk krediet wordt verstrekt per bank (op bepaalde punten) verschillen. ABN Amro zal bijvoorbeeld andere eisen stellen dan ASN Bank. Welke bank voor u de meest interessante voorwaarden heeft komt u te weten door de verschillende aanbieders van een zakelijk krediet goed met elkaar te vergelijken.

Zakelijk krediet bij andere financiële instelling

De tijd dat banken het absolute monopolie hadden op het verstrekken van zakelijke kredieten is voorbij. Dat betekent dat er voor ondernemers meer te kiezen valt. Vooral online aanbieders van zakelijke kredieten komen in steeds grotere aantallen op de markt. De meeste van deze instellingen die zich bezig houden met het verstrekken van kredieten zijn op een verantwoorde manier bezig om een goede financiële oplossing te vinden voor hun klanten.

Toch zit er ook wel wat kaf tussen het koren. Bent u van plan een zakelijk krediet aan te vragen en krijgt u een aanbieding die te mooi lijkt om waar te zijn? Pas dan op! Aan het afsluiten van een krediet zit altijd een zeker risico, en wanneer dit wordt gebagatelliseerd door de (online) aanbieder moet u zich afvragen of het slim is om met die partij in zee te gaan. Een goede graadmeter is of een financiële instelling wordt gecontroleerd door de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Wanneer dit het geval is zal de veiligheid gewaarborgd zijn.

Zakelijke Lening
4.5 (90%) 4 stemmen