Als je verzekerd bent dan is die verzekering bedoeld om je schadeloos te stellen als je iets overkomt wat onverwacht en onvoorzien is. Een brand, diefstal of inbraak is daar een voorbeeld van. Als je zoiets overkomt dan is het goed te weten dat je verzekerd bent zodat je de kosten van herstel of vervanging bij je verzekering kunt claimen. Maar er zijn ook mensen die misbruik maken van hun verzekering en claims indienen die onterecht zijn. Door verbeterde opsporingsmethodes komt dat bedrog steeds vaker uit.
Inhoudsopgave
Die dure zonnebril was eigenlijk niet zo duur
Als je op vakantie bent en je zonnebril wordt gestolen, dan kun je natuurlijk bij de verzekering aankloppen en verklaren dat het om een peperdure Ray Ban zonnebril ging. Maar daar moet je dan wel een aankoopbewijs van kunnen overleggen. Als je dat niet hebt, dan moet je kunnen bewijzen dat je deze zonnebril in je bezit had. Een foto sturen waarop je de Ray Ban draagt, maar waarop duidelijk te zien is dat het om een nep merk bril gaat is dan natuurlijk niet zo heel slim.
Verzekeraars zijn bij bepaalde claims extra alert
Vooral claims die worden gemaakt op een reisverzekering worden extra onder de loep genomen door verzekeraars. De klant die claimde dat een peperdure winterjas was gestolen tijdens zijn vakantie in Zuid-Afrika viel door de mand: Een dergelijk kledingstuk is immers niet echt relevant in een land waar het ten tijde van zijn verblijf 25 graden was. Ook een ‘inbraak' waarbij een ruit was ingeslagen maar het kapotte glas buiten lag en niet binnen leidde tot het weigeren van de geclaimde schade. Uiteraard worden dergelijke fraudeurs ook direct geschrapt als verzekerde en op een zwarte lijst geplaatst zodat zij ook elders geen of in ieder geval moeilijk een verzekering kunnen krijgen.
Sociale media zijn een dankbare bron voor verzekeraars
Veel mensen hebben vandaag de dag een account bij Facebook of Instagram. Ze realiseren zich vaak niet dat bepaalde informatie openbaar is. Ziektekosten tijdens je vakantie claimen en vervolgens elke dag strand foto's posten is dan ook niet zo heel slim. Uiteraard controleren verzekeraars alle mogelijke kanalen die ze tot hun beschikking hebben als een claim verdacht is of lijkt.
Risico op aangifte
Als je de verzekering probeert op te lichten voor een relatief klein bedrag blijft het vaak bij een royement van je verzekering. Wat al vervelend genoeg is uiteraard. Als het echter om een groot bedrag gaat van duizenden euro's of meer, is de kans groot dat er aangifte tegen je wordt gedaan en dat je een boete opgelegd krijgt. Dan moet je niet alleen het ten onrechte ontvangen bedrag aan de verzekeraar terugbetalen maar ook nog eens een forse boete. Reden genoeg dus om twee keer na te denken voordat je de verzekering probeert op te lichten.