Prepaid Creditcard

Alles over Prepaid Creditcards

Voor wie wel wil kunnen genieten van de voordelen van een creditcard, maar om de één of andere reden geen “standaard” creditcard wil aanschaffen is de prepaid creditcard ideaal. Op deze website kan je namelijk allerlei soorten creditcards vergelijken. Inderdaad, ook voor het vergelijken van prepaid creditcards is dit de plek waar je moet zijn. 

 Prepaid CreditcardJaarlijkse bijdrageKosten Geldopname 
Viabuy MasterCard
* Uitgifte kaart €69,90
* Meest gekozen
€ 19.90€ 5Aanvragen >
Money2Go Mastercard€ 9.95 ( jaar 1)
€19.95 ( jaar 2>)
€ 3.50Aanvragen >
Prepaid MasterCard Classic
€ 14.95€ 1.50Aanvragen >
Paysafecard MasterCard€ 9.90Niet mogelijkNiet aangesloten
Meer info
DB Card MasterCard€ 30€ 2.50Niet aangesloten
Meer info
Prepaid Creditcard
4.2 (83.9%) 77 stemmen

Een prepaid creditcard is voor veel mensen een uitkomst ten opzichte van een gewone creditcard: waarom dat zo is leggen we graag aan je uit.

Prepaid Creditcard Aanvragen via Geld24.nlEen creditcard is tegenwoordig voor een groot aantal zaken eigenlijk onmisbaar. Wie iets in een buitenlandse webshop wil bestellen heeft bijvoorbeeld vaak een creditcard nodig. Hetzelfde geldt wanneer u op vakantie wilt gaan naar een verre bestemming. De vliegtickets die u daar voor nodig hebt kunnen meestal alleen aangeschaft worden met behulp van een creditcard. Ook voor talloze andere betalingen (met name in het buitenland) is een creditcard echt ideaal. Een nadeel van een creditcard is echter wel dat het hier draait om kopen op krediet. Wie gebruikmaakt van een creditcard bouwt dus schulden op.

Is dat onoverkomelijk? Op zich natuurlijk niet. Heel veel Nederlandse consumenten hebben een creditcard, gebruiken die ook, maar hebben hun financiële situatie tegelijkertijd voortreffelijk onder controle. Allemaal mooie woorden natuurlijk. Maar wat nu als u een creditcard niet kunt of wilt aanschaffen? Betekent dit dan direct dat een vliegreis of een aankoop in een Amerikaanse webshop er niet in zit? Gelukkig niet! Ook consumenten die zich niet met een creditcard in de schulden willen steken kunnen dankzij een interessant alternatief toch gebruikmaken van de meeste voordelen waarvan consumenten mét een creditcard profiteren. Door het aanschaffen van een zogenaamde prepaid creditcard.

Wat is een prepaid creditcard?

Voordat we ingaan op de redenen die iemand kan hebben om een prepaid creditcard aan te schaffen is het wel zo overzichtelijk om eerst eens goed te kijken wat een prepaid creditcard nu eigenlijk is. En dan komen we direct bij een interessant punt. Een prepaid creditcard onderscheidt zich op een heel belangrijk punt van een “traditionele” creditcard. Namelijk dat een prepaid creditcard technisch gezien helemaal geen creditcard is. Hoe zit dat precies? Eigenlijk is dat relatief eenvoudig. Het idee bij een prepaid creditcard – ook wel bekend als een debet card – is dat de houder van de kaart vooraf zelf een bedrag op de kaart zet. Hij laadt de prepaid creditcard dus als het ware op.

Vervolgens kan er met gebruikmaking van de kaart betaald worden. Maar nooit kan er een groter bedrag worden afgerekend dan het bedrag dat overeenkomt met het saldo op de prepaid creditcard. Het is dus niet mogelijk om rood te staan op een prepaid creditcard. Veel mensen vinden dit een veilig idee. Op die manier kan de houder van de kaart namelijk niet achteraf (bijvoorbeeld aan het einde van de maand) geconfronteerd worden met een rekening die nog openstaat en die dus nog betaald moet worden. Lijkt u dit wel een prettige werkwijze? Dan is een prepaid creditcard misschien wel iets voor u. welke reden u ook hebt, eens kijken wat de mogelijkheden zijn kan geen kwaad.

U kunt geen traditionele creditcard aanvragen

Van de groep mensen die een debetcard (prepaid creditcard) aanschaft doet een groot gedeelte dit min of meer uit noodzaak. Het liefst zou een consument uit deze groep wellicht een “echte” (niet prepaid) creditcard aanschaffen. Maar op de een of andere manier lukt dat niet. Dit komt geregeld voor. Dat komt omdat de creditcardaanbieder bij een aanvraag voor een traditionele creditcard bepaalde voorwaarden of eisen stelt. Zo is het gebruikelijk om bepaalde inkomenseisen te stellen aan een creditcardaanvrager. Dit houdt bijvoorbeeld in dat er een minimaal bedrag aan loon is dat maandelijks op de bankrekening van de aanvrager wordt gestort.

Deze zekerheid bouwt een creditcardmaatschappij in om te voorkomen dat er een moment komt dat de houder van de creditcard zijn schulden die op de creditcard staan niet meer aan de creditcardmaatschappij kan voldoen. Heeft u dus een onregelmatig of te laag inkomen dan zit de aanvraag van een creditcard er vaak niet in. Een prepaid creditcard kan op zo’n moment een bevredigende oplossing zijn.

U kunt door een BKR-notering geen creditcard aanvragen

Een andere categorie mensen waarbij de aanvraag van een creditcard door de meeste creditcardmaatschappijen wordt afgewezen bestaat uit consumenten die een negatieve registratie hebben bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Overigens betekent dit niet dat u sowieso niet in aanmerking komt voor een “gewone” creditcard wanneer u in de systemen van het BKR staat genoteerd. Dan zou vrijwel niemand meer in aanmerking komen. Het is namelijk zo dat van vrijwel elke lening (ongeacht de verstrekker en het type lening) een notitie bij het BKR oplevert.

Dat is geen enkel probleem. Het wordt pas problematisch wanneer er sprake is van een negatieve BKR-registratie. Creditcardaanbieders vragen namelijk bij het BKR de gegevens van de aanvragende consument op en besluiten (onder meer) op basis daarvan of ze de aangevraagde creditcard ook daadwerkelijk verstrekken. In de meeste gevallen zal een negatieve registratie -aangegeven door middel van een letter-of cijfercode – reden zijn om de aanvraag voor een creditcard te weigeren. Is deze situatie op u van toepassing? Dan kan een prepaid creditcard uitkomst bieden.

U wilt geen traditionele creditcard aanschaffen

Misschien is het aanschaffen van een creditcard geen enkel probleem. U verdient genoeg, u krijgt maandelijks uw loon op basis van een vast contract en ook wanneer een creditcardmaatschappij navraag over u zou doen bij het BKR is er geen vuiltje aan de lucht. Niets staat een aanvraag in de weg. Toch kan het goed zijn dat u een “traditionele” creditcard niet wilt aanvragen. Bijvoorbeeld omdat u het een vervelend idee vindt om rood te staan. Of omdat u uzelf niet helemaal vertrouwt op het moment dat u “op de pof” producten aan kunt gaan schaffen. Hoe het ook zij: ook voor consumenten die om deze reden geen creditcard aan willen schaffen is een prepaid creditcard een mooie tussenweg.

Zijn er kosten verbonden aan een prepaid creditcard?

Aan de meeste financiële producten zijn kosten verbonden. Creditcards vormen hierop geen uitzondering en prepaid creditcards dus ook niet. Niet zo gek natuurlijk: een creditcardaanbieder is een commerciële partij en ook in het geval van prepaid creditcards moet er winst worden gemaakt. Een financieel dienstverlener deelt nu eenmaal geen producten uit omdat ze u toevallig aardig vinden. Hoe hoog de kosten voor de aanschaf en het gebruik van een prepaid creditcard precies zijn hangt uiteraard af van de aanbieder en van de vraag welke extra services er aan de creditcard gekoppeld zijn en waar u gebruik van kunt maken. Veel prepaid creditcards zijn kaarten die uitgegeven worden door International Card Services (ICS).

Van welke voordelen kan ik gebruikmaken met een prepaid creditcard?

Hoewel u het van een simpel debet-pasje – want dat is een prepaid creditcard in feite – misschien niet verwacht zijn er een aantal leuke extra’s waar u als houder van de kaart gebruik kan maken. Welke dat exact zijn hangt af van het type kaart en van de aanbieder waarbij u de kaart afneemt. Zo zijn er prepaid creditcards waarmee alle aankopen die u doet tot wel een half jaar verzekerd zijn tegen beschadiging, diefstal of verlies. Precies het soort service dat ook geboden wordt bij “echte” creditcards. Ook aanvullende reisverzekeringen zitten in sommige gevallen in het prepaid creditcard-pakket. Er is op dat vlak dus eigenlijk vrijwel geen onderscheid tussen een prepaid creditcard en een creditcard die niet prepaid is. Naast deze genoemde voordelen maakt u uiteraard ook gebruik van de helpdesk van de aanbieder wanneer er iets mis dreigt te gaan, bijvoorbeeld bij een betaling.

Alle uitgaven in een overzicht

Hebt u soms het idee dat u het financiële overzicht een beetje kwijt dreigt te raken? Dat overkomt meer mensen. Als u er baat bij denkt te hebben alle betaalgegevens van uw prepaid creditcard overzichtelijk op uw smartphone of tablet te kunnen bekijken is dat iets dat u zeker mee moet nemen als u een prepaid creditcard uit gaat zoeken. Een aantal aanbieders bieden deze mogelijkheid aan.

Hoe zet ik geld op een prepaid creditcard?

Aangezien u bij een prepaid creditcard zelf uw eigen geld op de kaart moet zetten is het wel praktisch als u weet hoe dit werkt. In de meeste gevallen is dit heel eenvoudig te regelen. Dat kan gewoon via internetbankieren. Mocht u om wat voor reden dan ook (even) geen toegang hebben tot een device om uw prepaid creditcard op te laden dan kunt u het vaak zelfs via een “ouderwets” overschrijvingsformulier regelen.

Negatief saldo? Hoe kan dat?

Een prepaid creditcard zadelt u niet op met een (tijdelijke) schuld, iets wat bij een standaard creditcard natuurlijk wel het geval is. Toch kan het zo zijn dat u geconfronteerd wordt met een negatief saldo op uw prepaid creditcard. Hoe kan dat in vredesnaam? Voordat u al te erg schrikt: het negatieve saldo zal, in het niet al te waarschijnlijke geval dat het u overkomt, slechts enkele euro’s bedragen. Er is namelijk maar één mogelijkheid om met een prepaid creditcard in het rood te belanden. Dat heeft te maken met de jaarlijkse (in sommige gevallen maandelijkse) afschrijving van de kosten van de kaart. Stel dat zo’n afschrijving plaatsvindt op het moment dat u geen saldo op de kaart hebt staan dan gaat u vanzelfsprekend de min in.

Werkt mijn prepaid creditcard overal en altijd?

In principe kunt u altijd gebruikmaken van de prepaid creditcard wanneer er voldoende saldo op de kaart is geladen. Of beter gezegd: de kaart an sich zal niet het probleem zijn, die kan een betaalopdracht wel aan. Toch kan het voorkomen dat u soms niet met een prepaid creditcard kan betalen. Dat komt omdat sommige bedrijven een prepaid creditcard niet accepteren en een “gewone” creditcard wel. Het is een bekend gegeven dat autoverhuurbedrijven (met name in het buitenland) soms een beetje moeilijk doen met betrekking tot een prepaid creditcard. Ook het betalen van tol bij tolwegen levert in sommige gevallen problemen op. Om te voorkomen dat u op dit punt met problemen wordt geconfronteerd is het verstandig om van te voren even na te gaan of er met een prepaid creditcard betaald kan worden.

Een aantal cards uit deze vergelijking: DB CardPaysafecardMoney2goViabuy

Natuurlijk zijn er ook wel wat zaken waarbij een prepaid creditcard wat schril afsteekt ten opzichte van een normale creditcard. Houdt daar rekening mee als je prepaid creditcards gaat vergelijken. Zo krijg je bij een prepaid creditcard geen verzekeringen wanneer je een product koopt. Zorg er dus voor dat de boel niet beschadigt, niet wordt gestolen en ook niet vermist raakt.