Premies zijn bekend, maar bij welk ziekenhuis krijgt u zorg?

Leestijd: 2 minuten

In de laatste weken van elk kalenderjaar is er altijd een financiële kwestie die de kop op steekt. De zorgverzekering. Niet zo gek ook, want de maandelijkse premie die elke Nederlander moet betalen is een behoorlijke smak geld. Om iedereen voldoende tijd te geven om een goede afweging te kunnen maken over de zorgverzekering die afgesloten moet worden voor het volgende jaar is er door de Overheid een deadline vastgesteld.

Een deadline voor de zorgverzekeraars wel te verstaan. Verzekeraars moeten elk jaar voor 19 november de polisvoorwaarden bekendmaken. Dat doen ze op hun website. Daarnaast krijgt u in de meeste gevallen via een e-mail of een brief een voorstel van uw huidige verzekeraar waarin u een voorstel voor een polis wordt gedaan. Wilt u (nadat u hebt vergeleken) overstappen naar een andere zorgverzekeraar dan kan dit tot 1 januari van het nieuwe jaar.

Hoeveel gaat u betalen?

De procedure zoals die hierboven is beschreven lijkt vrij overzichtelijk. En in feite is het ook overzichtelijk, maar (zoals zo vaak) zit er wel een addertje onder het gras. Het blijkt namelijk zo te zijn dat veel zorgverzekeraars al wel hun premietarieven bekend maken (want dat is verplicht) terwijl ze ondertussen nog aan het onderhandelen zijn met zorgverleners. Dat betekent in het ergste geval dat verzekerde consumenten niet bij een bepaald ziekenhuis terecht kunnen omdat er geen contract is tussen het ziekenhuis en de zorgverzekeraar.

Dat dit tot onduidelijkheid en vervelende situaties kan leiden hebben we in het verleden al kunnen zien. Ondanks het feit dat ziekenhuizen en verzekeraars beloofden dat ze dit jaar hun zaakjes eerder op orde zouden hebben is dat bij een behoorlijk aantal verzekeraars nog niet het geval.

Onderhandelingen met ziekenhuizen nog niet afgerond

Dat het dit jaar ook niet echt fantastisch gaat met het op tijd informeren van de consument blijkt wel wanneer we kijken naar de vorderingen die vier grote verzekeraars maken in het onderhandelen met ziekenhuizen. De deadline van 19 november is verstreken en op het moment dat het zover was hadden VGZ, Zilveren Kruis, Menzis en CZ bij een behoorlijk percentage ziekenhuizen nog geen contract voor zorg afgesloten. Bij Menzis gaat het om meer dan 50 procent van de ziekenhuizen waarmee nog onderhandeld wordt, bij VGZ gaat het om ruim 15 procent en Zilveren Kruis en CZ zitten er qua percentage tussenin.

Wat te doen als consument?

Dat er op dit moment nog voor een behoorlijk aantal ziekenhuizen en verzekeraars niet duidelijk is of er een contract tussen de beide partijen komt is natuurlijk vooral voor de consument (u dus) erg vervelend. Wat kunt u op dit moment het best doen om zeker te weten dat u in 2017 beschikt over de door u gewenste zorgverzekering? Het antwoord is op dit moment simpel, en (helaas) een beetje onbevredigend: u moet even afwachten.

Tenminste wanneer u bij Zilveren Kruis of VGZ een verzekering af wilt sluiten. CZ en Menzis beloven namelijk dat ze zorg in alle ziekenhuizen zullen vergoeden. Dit ondanks het feit dat er dus nog onderhandeld wordt.