Eigen risico bevroren, premie omhoog. Of toch niet?

De afgelopen paar weken was de zorgverzekering niet uit het nieuws weg te slaan. Dat begon eigenlijk al toen begin september werd gemeld dat het eigen risico in de zorg waarschijnlijk zou gaan stijgen van 385 euro in 2017 naar 400 euro in 2018. Diverse partijen in de Tweede Kamer waren hier helemaal niet blij mee en probeerden ervoor te zorgen dat het eigen risico juist zou dalen.

Ondertussen gaf het Ministerie van Volksgezondheid en passant nog even aan dat de premie voor een zorgverzekering waarschijnlijk ook verder omhoog zou gaan. Het resultaat: paniek en boosheid onder de bevolking, politieke verdeeldheid en ondertussen is er ook nog geen nieuw kabinet dat echt beslissingen kan nemen. Wat er daarna gebeurde had wel wat weg van een soap.

Het eigen risico

Het eigen risico (en met name het verhogen ervan) leidde in het land tot onrust en in politiek Den Haag tot een hoop gebekvecht. Al eind juni stemden de formerende partijen (VVD, CDA, D’66, CU) tegen een verlaging van het eigen risico. Het eigen risico zou dus juist stijgen. Totdat informateur Gerrit Zalm medio september plotseling een brief stuurde naar de Tweede Kamer. Het eigen risico zou voor 2018 bevroren kunnen worden en zou dus op de huidige 385 euro kunnen blijven staan.

De premie zou in dat geval wel stijgen was de verwachting. Om het eigen risico te kunnen bevriezen moest er wel heel snel een wetswijziging door de Tweede en Eerste Kamer omdat in de oorspronkelijke wet gewoon staat dat het eigen risico stijgt. De wetswijziging ging in 1 dag door zowel de Tweede als de Eerste Kamer; een recordsnelheid die alleen tijdens de Eerste Wereldoorlog weleens is geëvenaard (ruim 100 jaar geleden).

Maar nu de hoogte van de premie…

Dat de zorgpremie zou gaan stijgen, daar was iedereen van overtuigd. Dat de premie zelfs nog harder zou gaan stijgen nu het eigen risico was bevroren, ook daar was iedereen het eigenlijk wel over eens. En toen gebeurde er iets vreemds. DSW kwam met de bekendmaking van de hoogte van de premie voor 2018. DSW is meestal de eerste verzekeraar die dat doet, dus dat was niet zo gek.

Wat wel heel onverwacht was is dat DSW de premie naar beneden bijstelde. Totaal tegen elke verwachting in! De directeur van DSW had in augustus 2017 zelfs nog vermeld dat de premie bij DSW waarschijnlijk met 30 euro op jaarbasis omhoog zou gaan. De move van DSW had niemand zien aankomen, maar voor de consument is het natuurlijk prettig. Vaak is het zo dat grote verzekeraars Menzis, Achmea e.d. de trend van DWS volgen.

Wat de premies van deze grote verzekeraars gaan worden is echter nog niet bekend. Voor 13 november 2017 moeten ze dit bekend maken.

Laatst bijgewerkt op 26 september 2024 door Joris van Leeuwen.