Zakelijke rekening openen

Indien je als bedrijf een bankrekening wilt openen voor het ontvangen en uitvoeren van zakelijke transacties is de keuze voor een zakelijke rekening het meest logisch. Het openen van een dergelijke rekening zorgt ervoor dat je de transacties van je bedrijf gescheiden kan houden van degene die je privé uitvoert. Dat maakt je administratie niet alleen overzichtelijk, daarnaast kan het van essentieel belang zijn om persoonlijke aansprakelijkheid te voorkomen.

Ben je van plan om een zakelijke rekening te openen? Hou er dan rekening mee dat er op de Nederlandse markt best wat verschillende mogelijkheden zijn terug te vinden. Welke? Dat ontdek je op deze pagina!

Wat is een zakelijke rekening?

Zakelijke rekening openen

Een zakelijke rekening is een type rekening welke uitsluitend kan worden afgesloten door zakelijke partijen. Dit betekent dat je, je eerst dient te registreren bij de Kamer van Koophandel en een KVK-nummer dient aan te vragen. Vervolgens is het mogelijk om bij één van de financiële instellingen in Nederland een zakelijke rekening te gaan openen. Niet zelden is het zo dat je op dit vlak een keuze kan maken tussen tal van verschillende mogelijkheden, namelijk:

  • Het afsluiten van een zakelijke rekening alleen;
  • Het afsluiten van een zakelijke rekening + aparte privérekening;
  • Een pakket afsluiten met een zakelijke rekening + boekhoudsoftware; 

Ben je van plan om voor jouw bedrijf een zakelijke creditcard aan te vragen? In dat geval dien je er rekening mee te houden dat deze uitsluitend gekoppeld kan worden aan een zakelijke rekening. Vaak is het mogelijk om een pakket af te sluiten bestaande uit niet alleen de rekening, maar ook een bepaald aantal betaalkaarten evenals één of meerdere zakelijke creditcards. 

Is een zakelijke rekening verplicht?

Wettelijk gezien ben je als eenmanszaak, VOF, maatschap of commanditaire vennootschap niet verplicht om een zakelijke rekening af te sluiten. Dit gezegd hebbende wordt dit uiteraard wel sterk aangeraden. Alleen op deze manier is het immers mogelijk om private van zakelijke uitgaven te scheiden. Bovendien bestaat er vanuit de financiële instellingen zelf wel een vereiste om als zakelijke partij ook een echte, zakelijke rekening af te sluiten.

Een ander verhaal wordt het wanneer je eigenaar bent van een vennootschap zoals een BV of een NV. In dat geval is het afsluiten van een zakelijke rekening wel verplicht. Dat is ook niet meer dan logisch. Eén van de voornaamste redenen om te kiezen voor één van deze vennootschapsvormen is de beperkte persoonlijke aansprakelijkheid. Je zakelijke transacties uitvoeren van en naar een zakelijke rekening die los staat van je persoonlijke rekening is daarvoor tevens een belangrijke vereiste. Hou hier dan ook absoluut rekening mee.   

Wat zijn de voordelen van een zakelijke rekening?

Een zakelijke rekening openen zorgt ervoor dat je kan rekenen op tal van interessante voordelen. De belangrijkste van deze voordelen zijn de onderstaande:

  • Met een zakelijke rekening zorg je voor gescheiden financiën; 
  • Er kan een vereenvoudigde boekhouding door worden gecreëerd; 
  • Het scheiden van zakelijke en privé transacties kan je veel tijd besparen;
  • De kosten van een zakelijke rekening zijn fiscaal aftrekbaar;
  • Je krijgt vaak de beschikking over heel wat extra functies en mogelijkheden;
  • Het is mogelijk om een zakelijke creditcard te koppelen aan een zakelijke rekening;

Niet zelden is het zo dat je bij het afsluiten van een zakelijke rekening kan rekenen op heel wat extra tools en services. Dit betekent concreet dat je bijvoorbeeld kan kiezen voor het automatisch incasseren van facturen, maar ook voor het importeren van betaalbatches en ga zo maar door.

Welke nadelen zijn er mogelijks aan verbonden?

Het openen van een zakelijke rekening brengt op zich geen directe nadelen met zich mee. Dit gezegd hebbende dien je er wel rekening mee te houden dat een dergelijke rekening openen uiteraard de nodige kosten met zich meebrengt. Verder is het zo dat verschillende financiële instellingen in Nederland er ook voor kiezen om het aantal inbegrepen transacties van en naar een zakelijke rekening te beperken. Heb je behoeften aan meer transacties? Dan betekent dat dus dat je rekening zal moeten houden met een bepaalde meerprijs die betaald zal moeten worden. Hoeveel deze meerprijs exact bedraagt is afhankelijk van de bank in kwestie. 

Hoe een zakelijke rekening openen?

Wil je graag een zakelijke rekening openen? Dan zijn er een aantal stappen die je daarvoor zal moeten doorlopen. Het gaat hierbij meer concreet om de onderstaande stappen: 

  • Richt een bedrijf op en registreer deze bij de Kamer van Koophandel;
  • Zoek een geschikte bank om een zakelijke rekening bij af te sluiten;
  • Dien jouw aanvraag in voor de zakelijke rekening (vaak gewoon online mogelijk);
  • Doorloop de identiteitsverificatie om je bedrijfsgegevens te kunnen verifiëren; 
  • Wacht op de goedkeuring van de bank waarbij je de rekening hebt aangevraagd; 
  • Activeer je rekening evenals je betaalkaarten en begin met er gebruik van te maken;

Bij een zakelijke rekening openen is het ook altijd interessant om te overwegen om aanvullend ook een zakelijke spaarrekening af te sluiten. Veel bedrijven vinden het (geheel terecht) belangrijk om een stukje van hun vermogen weg te zetten op een spaarrekening. Op deze manier beschikken ze altijd over een bepaalde financiële buffer in geval van onverwachte problemen of kosten. Het openen van een zakelijke spaarrekening is doorgaans mogelijk bij elke bank die zakelijke rekeningen aanbiedt. Let uiteraard wel altijd goed op de spaarrente die je kan ontvangen op de spaarrekening en besteed aandacht aan mogelijke, bijkomende kosten. 

Hoe de beste zakelijke rekening vinden?

De ene zakelijke rekening is uiteraard de andere niet. Veel bedrijven willen dan ook graag met zekerheid kiezen voor de beste zakelijke rekening die op de markt is terug te vinden. Indien dat ook geldt voor jou kan het een goed idee zijn om stil te blijven staan bij de verschillende aandachtspunten die we hieronder voor jou op een rijtje hebben gezet. 

1.) Hoeveel kost de zakelijke rekening van je keuze?

Tijdens je zoektocht naar de beste zakelijke rekening dien je uiteraard altijd de nodige aandacht te besteden aan de kosten waarvan sprake is. Er zijn in principe drie verschillende kosten waar je bij stil zal willen blijven staan. Het betreft hier de onderstaande:

  • De vaste (maandelijkse) kosten voor de rekening;
  • Eventuele extra kosten voor het uitvoeren van transacties;
  • De mogelijke meerprijs voor het afsluiten van een zakelijke creditcard; 

Let er bovendien ook voor op dat er bij zakelijke rekeningen soms extra kosten worden aangerekend voor het gebruik van een vreemde valuta. Betaal je dus met andere woorden met je zakelijke bankkaart in een andere valuta dan de euro? Dan is het mogelijk dat er daarvoor een bepaalde meerprijs zal worden aangerekend. Let daar dus goed voor op. 

2.) Wat is er precies inbegrepen in de vaste kostprijs?

Hoe belangrijk de kosten bij een zakelijke rekening openen ook mogen zijn, het spreekt voor zich dat je ook even stil zal willen blijven staan bij de inhoud van het betaalpakket dat je krijgt aangeboden. Enkele zeer belangrijke aandachtspunten op dit vlak zijn de volgende:

  • Hoeveel bankkaarten zijn er maximaal inbegrepen in de standaard kostprijs? 
  • Hoeveel transacties mogen er op maand- of jaarbasis worden uitgevoerd? 
  • Zijn er extra kosten verbonden aan het openen van een zakelijke spaarrekening? 

In veel gevallen kiezen zakelijke banken in Nederland ervoor om een volledig pakket aan te bieden bestaande uit verschillende financiële producten. In dat geval kan je bijvoorbeeld in één klap rekenen op zowel een zakelijke rekening als spaarrekening evenals een zakelijke creditcard. Door al deze zaken in één pakket of bundel af te sluiten kan je doorgaans geld besparen. 

3.) Let op de betrouwbaarheid van de bank in kwestie

Het spreekt voor zich dat je voor het onderbrengen van de financiële middelen van jouw bedrijf altijd een beroep zal willen doen op de diensten van een echt betrouwbare bank. Bekijk omwille van deze reden altijd even de actuele rating van de bank in kwestie. Zowel voor particulieren als voor bedrijven geldt uiteraard wel dat ze kunnen rekenen op de Nederlandse depositogarantie. Deze dekt alle (spaar)gelden van één specifieke persoon of rechtspersoon in bij een bank tot 100.000 euro. Dit geldt dus niet alleen voor particulieren, maar ook voor bedrijven. 

4.) Welke extra diensten worden er mogelijks aangeboden?

In een poging om extra zakelijke klanten warm te maken om een zakelijke rekening bij hen af te sluiten kiezen verschillende financiële instellingen ervoor om bepaalde, extra diensten aan te bieden. Enkele voorbeelden van dergelijke diensten zijn de volgende:

  • Een koppeling met boekhoudsoftware;
  • BTW-sparen;
  • Betaalalerts;
  • Batchbetalingen; 

Deze extra diensten kunnen je als zakelijke klant zomaar heel wat moeite en soms zelfs ook geld besparen. Het kan dus zeker de moeite waard zijn om ook hier aandacht aan te besteden. 

Hoe de goedkoopste zakelijke rekening vinden?

Voor veel bedrijven is het vandaag de dag meer dan ooit van belang om hun vaste kosten zo beperkt mogelijk te houden. Dat geldt bijgevolg ook voor de kosten die ze moeten betalen voor hun zakelijke rekening en aanverwante diensten. Tijdens je zoektocht naar de goedkoopste zakelijke rekening dien je in het bijzonder aandacht te besteden aan het onderstaande:

  • De standaard vaste kosten van de zakelijke rekening in kwestie;
  • De (bijkomende) transactiekosten waar mogelijks sprake van kan zijn; 

Let op! Vaak is het zo dat banken ervoor kiezen om alleen de standaard kosten van de zakelijke rekening weer te geven. Ben je van plan om extra diensten af te sluiten? Dan brengt dit doorgaans altijd extra kosten met zich mee. Het spreekt voor zich dat op die manier de totale kostprijs van je zakelijke rekening nog behoorlijk kan veranderen. Let hier dus zeker goed voor op. 

Een vergelijking uitvoeren is altijd interessant

Om de goedkoopste zakelijke rekening te vinden die ook op vlak van mogelijkheden het best aan je verwachtingen weet te voldoen is een vergelijking uitvoeren altijd interessant. Het uitvoeren van een dergelijke vergelijking geeft je een goed beeld van het totale, zakelijke aanbod dat op de Nederlandse markt is terug te vinden. Zodoende kan je doorgaans heel wat besparen op de vaste rekeningkosten terwijl je niet hoeft in te leveren op vlak van service en kwaliteit. 

Conclusie, een zakelijke rekening afsluiten is altijd interessant

In bepaalde gevallen ben je dus als zakelijke partij niet wettelijk verplicht om een zakelijke rekening af te sluiten. Dit gezegd hebbende is doorheen deze pagina wel duidelijk geworden dat dit altijd de beste keuze is. Niet alleen zorg je er op deze manier voor dat jouw administratie overzichtelijk blijft, daarnaast kan het ook jouw leven als bedrijf of ondernemer een stuk eenvoudiger maken. Door het uitvoeren van een vergelijking tussen de verschillende zakelijke rekeningen op de markt zorg je er tot slot ook voor dat je altijd kiest voor dat exemplaar met de laagste kosten in combinatie met de best passende dienstverlening en mogelijkheden.  Twijfel dus in ieder geval niet langer en open ook jouw zakelijke rekening vandaag nog!

Aanbieders van zakelijke rekeningen

Laatst bijgewerkt op 14 juli 2025 door Joris van Leeuwen.