Negatieve rente en een ouderwetse spaarpot

Negatieve rente en een ouderwetse spaarpot
Negatieve rente en een ouderwetse spaarpot

Al eerder werd gemeld dat de tijden dat sparen een lucratieve bezigheid vormde wel zo ongeveer voorbij waren. Spaarrente die onder de 1 procent duikelt zien we bij steeds meer banken verschijnen, en beter gaat het waarschijnlijk niet worden. Enige tijd geleden gaven diverse financieel specialisten immers al aan dat het op korte termijn best wel eens zou kunnen gebeuren dat de spaarrente negatief zou gaan uitvallen.

Rabobank

Het scenario van een negatieve spaarrente lijkt nu wel erg waarschijnlijk te worden. Recent bevestigde een woordvoerder van de Rabobank namelijk dat deze bank momenteel bezig is om de ICT-systemen zodanig aan te passen dat een negatieve rente naadloos ingepast kan worden zonder dat de computers op hol slaan. Ondanks deze aanpassing aan de computersystemen suggereert een woordvoerder van de Rabobank dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen.

Volgens haar is het aanpassen van de systemen slechts een logisch gevolg van de bewegingen van de markt. “De marktrente zakt richting de 0 procent, het is daarom niet zo vreemd dat we onze systemen daarop aanpassen” wordt er gemeld. Daarbij wordt nog gezegd dat de kans dat consumenten een negatieve rente zullen ontvangen “verwaarloosbaar” is. een bijzondere uitspraak, zeker gezien de voorspellingen van diverse analisten, en het feit dat de Rabobank een tijdrovende en kostbare operatie uitvoert om de ICT-systemen aan de nieuwe situatie aan te passen.

Spaarpot

In maart bereikte de gemiddelde Nederlandse spaarrente bij een saldo van 10.000 euro al een dieptepunt van minder dan 1,2 procent, en de vooruitzichten zijn niet gunstig. Wat te doen met ons spaargeld? Beleggen lijkt een steeds betere optie aangezien wereldwijd het economische vertrouwen langzaam maar zeker weer open bloeit. Voor wie beleggen maar niets vindt en ook niet op een negatieve spaarrente zit te wachten is het wellicht een idee om eens naar de (heel) jonge consument te kijken. Want kinderen, daar kan je soms best iets van leren. Bijvoorbeeld dat je geld best in een ouderwetse spaarpot kunt stoppen.

Uit een recent gehouden peiling blijkt namelijk dat kinderen in de bovenbouw van de basisschool een spaarpot als het ideale object zien om hun geld in te gooien. De bank en een portemonnee zijn beduidend minder populair als opbergplek voor contant geld. Een kleine disclaimer kan overigens geen kwaad: kinderen hebben over het algemeen minder in een spaarpot dan u op de bank hebt staan. Hoe vervelend negatieve spaarrente ook is, wanneer u uw geld in een oude sok stopt is de kans op een inbraak of woningoverval natuurlijk groter.

Negatieve rente en een ouderwetse spaarpot
4 (80%) 1 stemmen
Gerelateerde artikelen
Meer in Sparen
Lage rente: Nederlanders sparen alsnog
Lage rente: Nederlanders sparen alsnog

De huidige rentestand kan de reden niet zijn, maar uit onderzoek blijkt dat Nederlanders massaal blijven sparen. Sterker nog, in...

Sluiten