Gestolen auto en de autoverzekering

Leestijd: 2 minuten

Stel, je bent de trotse eigenaar van je eerste autootje, en die heb je keurig ergens geparkeerd. Helaas vindt iemand anders jouw auto ook zo mooi dat hij besluit dat hij hem wel wil hebben. Je auto wordt gestolen. Dat is in de eerste plaats enorm vervelend, in de tweede plaats gaat het je geld kosten, en in de derde plaats moet je dan enorm veel gaan regelen. Maar wat moet je precies doen wanneer je auto wordt gestolen? En heb je eigenlijk ook wat aan je autoverzekering?

Diefstal en de autoverzekering

Of diefstal van je auto gedekt wordt door je autoverzekering hangt af van het type verzekering dat je hebt afgesloten. Heb je een WA+-verzekering of een allriskverzekering dan wordt de diefstal van je auto gedekt door je verzekering. Heb je alleen een WA-verzekering dan wordt diefstal niet gedekt. Een WA-verzekering dekt namelijk alleen schade die jij aan de auto van een ander veroorzaakt, bijvoorbeeld in een ongeval.

Voor beginnende bestuurders is dat meestal geen goed nieuws. Veel jongeren rijden in relatief goedkope auto’s en meestal is zo’n wagen alleen WA verzekerd. Logisch ook, want als je naar de dagwaarde van een goedkope (vaak tweedehands) auto kijkt kan het financieel gewoon niet uit om je auto WA+- of zelfs allrisk te verzekeren. Maar goed, aan dat gegeven heb je natuurlijk weinig als er iemand met je auto vandoor is gegaan.

Wat te doen bij diefstal van je auto?

Stel dat je auto wordt gestolen dan zijn er een aantal dingen die je -direct- moet regelen. Sommige zaken liggen behoorlijk voor de hand. Zo schakel je uiteraard direct de politie in. Bij de aangifte die je bij de politie doet wordt er aan je gevraagd om een aantal gegevens over de auto door te geven. Zorg dat je die zaken bij de hand hebt. Het merk en het kenteken weet je meestal wel, maar de politie is bijvoorbeeld ook geïnteresseerd in de kilometerstand van je auto.

Wat ook heel belangrijk is, dat is dat je zorgt dat je het kentekenbewijs binnen handbereik hebt. Dat is namelijk nodig zodat de politie bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) aan kan geven dat de auto als gestolen is opgegeven. Vanaf dat moment hoef je geen motorvoertuigenbelasting te betalen. Aangezien het kentekenbewijs bij aangifte zo belangrijk is snap je ook wel dat het niet handig is om het kentekenbewijs in je auto te bewaren. Is je auto gestolen dan is ook je kentekenbewijs weg. Niet handig natuurlijk!

Contact met de verzekering: ook met alleen WA

Misschien lijkt het niet direct noodzakelijk om contact op te nemen met je autoverzekeraar als je auto gestolen is. Vooral niet als je alleen maar een WA-verzekering hebt lopen. De verzekering keer dan toch niet uit. Maar in tegenstelling tot wat je misschien verwacht is het wél belangrijk om direct je verzekeraar te benaderen. Want als je jouw verzekeraar laat weten dat je auto is gestolen dan kan je autoverzekering tijdelijk worden stopgezet. Je hoeft dan dus niet voor de verzekering te betalen terwijl je auto weg is.