Autoverzekering opzeggen

Hebt u een autoverzekering waar u blij mee bent? Mooi! Bent u niet zo tevreden over uw autoverzekering of over uw huidige verzekeringsmaatschappij? Dat is vervelend! U weet wat u dan te doen staat: overstappen. Dat betekent autoverzekering vergelijken. Maar minstens zo belangrijk is het dat u uw lopende autoverzekering op de juiste manier opzegt. Wanneer u even goed bekijkt hoe u dit op de juiste wijze doet voorkomt dat een hoop problemen en frustratie.

Wat dat betreft is er overigens wel wat op een positieve manier veranderd ten opzichte van een aantal jaar geleden. Sinds enkele jaren is het voor (auto)verzekeraars verboden om een verzekering stilzwijgend te verlengen. U bent dus van uw verzekering af op het moment dat de termijn is verstreken tenzij u zelf akkoord gaat met een verlenging.

Tussentijds autoverzekering opzeggen

Dat een autoverzekering niet meer stilzwijgend verlengd mag worden is natuurlijk prettig, maar wanneer u tussentijds wilt overstappen en dus tussentijds uw autoverzekering wilt opzeggen hebt u aan dit gegeven natuurlijk niets. Hoe zit het nu eigenlijk precies wanneer u wilt switchen naar een andere autoverzekering terwijl uw huidige verzekering nog loopt? De basisregel is in elk geval vrij eenvoudig: bent u minimaal een jaar verzekerd geweest dan mag u overstappen met een opzegtermijn van maximaal één maand. Die opzegtermijn mag wettelijk gezien niet hoger zijn; het kan overigens wel zo zijn dat de opzegtermijn bij uw autoverzekering juist korter is. Let er wel even op dat het zo kan zijn dat er opzegkosten aan het opzeggen verbonden zitten.

Hoe uw autoverzekering opzeggen?

Wanneer u besluit dat u uw autoverzekering op wilt zeggen en u hebt gecheckt of daar eventueel opzegkosten aan verbonden zijn is het tijd om de daad bij het woord te voegen. Maar hoe zegt u een autoverzekering op de eenvoudigste en beste manier op? Dat ligt er een beetje aan hoe u uw huidige autoverzekering hebt afgesloten. Hebt u een vergelijkingssite gebruikt en hebt u via die website uw verzekering afgesloten? Sommige sites bieden als extra service aan om u te helpen bij het opzeggen van de verzekering. Ook is het mogelijk dat uw nieuwe verzekeraar u het opzegwerk uit handen neemt. Maar in veel gevallen zal u toch zelf actie moeten ondernemen. Door het opstellen en versturen van een opzegbrief.

Opzegbrief autoverzekering

Een opzegbrief opstellen lijkt misschien behoorlijk ingewikkeld, maar in de praktijk valt het vaak redelijk mee. Veel verzekeraars hebben op hun website voorbeeldbrieven staan die u kunt gebruiken om uw autoverzekering op te zeggen. Ook op de site van de Consumentenbond is een voorbeeldbrief te vinden. U kunt de brief via e-mail versturen, maar ook via de gewone post. Wilt u zeker weten dat de opzegbrief goed is aangekomen? Vraag dan om een ontvangstbevestiging. Eventueel kunt u de brief ook aangetekend verzenden.

Een laatste punt waar u rekening mee moet houden wanneer u uw autoverzekering opzegt is het tijdig afsluiten van de nieuwe verzekering. Een auto moet namelijk te allen tijde verzekerd zijn. Wanneer u uw huidige verzekering al hebt opgezegd, maar nog geen nieuwe verzekering hebt afgesloten kan dit tot enorme problemen leiden wanneer u toch de weg opgaat. Bovendien is het rijden in een onverzekerde auto een strafbar feit.

Over DE SCHRIJVER

Joris is een ervaren financiële schrijver met een scherp inzicht in de wereld van financiën en economie. Hij heeft een passie voor het vertalen van complexe financiële concepten naar begrijpelijke taal.