Autoverzekering opzeggen

Leestijd: 5 minuten

Heb je een autoverzekering waar je blij mee bent? Mooi! Ben je niet zo tevreden over je autoverzekering of over je huidige verzekeringsmaatschappij? Dat is vervelend! Je weet wat je dan te doen staat: overstappen. Dat betekent autoverzekering vergelijken.

Maar minstens zo belangrijk is het dat je lopende autoverzekering op de juiste manier opzegt. Wanneer je even goed bekijkt hoe je dit op de juiste wijze doet voorkomt dat een hoop problemen en frustratie.

Wat dat betreft is er overigens wel wat op een positieve manier veranderd ten opzichte van een aantal jaar geleden. Sinds enkele jaren is het voor (auto)verzekeraars verboden om een verzekering stilzwijgend te verlengen.

Je bent dus van je autoverzekering af op het moment dat de termijn is verstreken tenzij je zelf akkoord gaat met een verlenging.

Er zijn verschillende situaties waarin je wellicht je autoverzekering wilt opzeggen. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je auto is verkocht, je een dagelijks opzegbare autoverzekering hebt afgesloten of wanneer je verzekeraar de betaalde premie verhoogt of de voorwaarden wijzigt.

Het is belangrijk om te weten hoe je een autoverzekering moet opzeggen, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Lees daarom snel verder.

Dit moet je weten over het opzeggen van je autoverzekering

Opzegtermijn en Voorwaarden

De opzegtermijn en voorwaarden verschillen per verzekeraar. Meestal geldt er een opzegtermijn van één maand, maar het is cruciaal om jouw polisvoorwaarden te raadplegen.

In sommige gevallen, zoals bij een tariefverhoging kun je jouw verzekering direct opzeggen zonder extra kosten.

Rechten en Plichten bij Opzegging

Als verzekeringsnemer heb je bepaalde rechten en plichten bij het opzeggen van je autoverzekering.

Je hebt het recht op schriftelijke bevestiging van de opzegging door jouw verzekeringsmaatschappij. Je bent ook verplicht om eventuele opzegkosten of royementskosten te betalen, mocht dit van toepassing zijn.

Documenten en Formaliteiten

Om je autoverzekering op te zeggen, dien je een opzegbrief te versturen naar jouw verzekeraar.

Zorg ervoor dat jouw handtekening en polisnummer op de brief staan. Het is aan te raden de brief aangetekend te verzenden.

Als je jouw auto hebt verkocht, zorg dan voor een vrijwaringsbewijs via de koper. Dit is een belangrijk document bij het opzeggen van je verzekering.

Speciale Omstandigheden

In sommige situaties zoals overlijden, faillissement of een schadegeval kunnen verzekeren zijn er speciale omstandigheden tot opzegging van je autoverzekering leiden.

Raadpleeg je verzekeringspolis om te achterhalen welke regels er gelden bij deze omstandigheden en neem contact op met je verzekeraar zelf om dit te bespreken.

Overstappen naar Nieuwe Verzekeraar

Wanneer je overweegt om je huidige autoverzekering op te zeggen en over te stappen naar een nieuwe verzekeraar, controleer dan of de nieuwe autoverzekering een lagere premie, betere voorwaarden of aanvullende verzekeringen biedt.

Houd er rekening mee dat overstappen naar een nieuwe verzekeraar soms administratieve kosten met zich mee kan brengen.

Zorg ervoor dat je op tijd een nieuwe polis afsluit om zonder verzekering te komen zitten. Vergelijk verschillende aanbieders en kies de verzekering die het beste bij jou past.

Rekening houden met kosten

Wanneer je besluit om je autoverzekering op te zeggen, zijn er enkele eventuele kosten waarmee je rekening moet houden.

Ten eerste kan er sprake zijn van administratiekosten. Sommige andere verzekeraars brengen kosten in rekening voor het verwerken van je opzegging. Controleer de voorwaarden van je polis om te weten of dit voor jou geldt.

Ten tweede, als je premie vooraf betaalt, bijvoorbeeld via automatische incasso, kan het zijn dat je te veel premie hebt betaald. In dit geval krijg je een uitbetaling van het te veel betaalde bedrag.

Dit kan echter variëren tussen verzekeraars, dus het is belangrijk om hun beleid hierover te controleren.

Schadevrije Jaren en Premie

Een ander belangrijk aspect om te overwegen bij het opzeggen van je autoverzekering is de impact op je schadevrije jaren.

Schadevrije jaren zijn jaren waarin je geen schadeclaim hebt ingediend bij je huidige verzekeraar. Deze jaren zijn belangrijk omdat ze invloed hebben op de hoogte van je premie. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe lager je premie zal zijn.

Als je je autoverzekering opzegt, komen je schadevrije jaren in een centrale database te staan, waar andere verzekeraars toegang toe hebben. Hierdoor kunnen ze je nieuwe premie berekenen op basis van je schadevrije jaren.

Het is belangrijk om rekening te houden met het feit dat schadevrije jaren na beëindiging van een verzekering vaak beperkt houdbaar zijn.

Bij het opzeggen van je autoverzekering is het ook belangrijk om te kijken naar de dekking.

Als je nog een andere auto hebt die verzekerd moet blijven, moet je er zeker van zijn dat je een nieuwe verzekering afsluit voordat je de oude verzekering opzegt.

Autoverzekering opzeggen

Autoverzekering opzeggen in 2024.

Stappenplan Opzegging Autoverzekering

Om je autoverzekering op te zeggen, zijn er een aantal stappen die je dient te volgen om het proces correct en soepel te laten verlopen.

 1. Controleer de opzegtermijn: Kijk op je polisblad voor de opzegtermijn van je autoverzekering. Bij verkoop of inruil kan je je verzekering meestal per direct beëindigen.

 2. Dien je opzegging in: Je kunt je opzegging vaak online doorgeven op de website van je verzekeraar of tussenpersoon. Voor enkele verzekeraars is het echter noodzakelijk om schriftelijk op te zeggen, bij voorkeur aangetekend.

 3. Schrijf een opzeggingsbrief: Gebruik een heldere brief met je gegevens, polisnummer, gewenste opzegdatum en je handtekening. Je kunt hiervoor online templates vinden of deze zelf schrijven.

Opzegbrief autoverzekering

Een opzegbrief opstellen lijkt misschien behoorlijk ingewikkeld, maar in de praktijk valt het vaak redelijk mee. Veel verzekeraars hebben op hun website voorbeeldbrieven staan die je kunt gebruiken om je autoverzekering op te zeggen. Ook op de site van de Consumentenbond is een voorbeeldbrief te vinden. Je kunt de brief via e-mail versturen, maar ook via de gewone post. Wil je zeker weten dat de opzegbrief goed is aangekomen? Vraag dan om een ontvangstbevestiging. Eventueel kun je de brief ook aangetekend verzenden.

Een laatste punt waar je rekening mee moet houden wanneer je je autoverzekering opzegt is het tijdig afsluiten van de nieuwe verzekering. Een auto moet namelijk te allen tijde verzekerd zijn. Wanneer je je huidige verzekering al hebt opgezegd, maar nog geen nieuwe verzekering hebt afgesloten kan dit tot enorme problemen leiden wanneer je toch de weg opgaat. Bovendien is het rijden in een onverzekerde auto een strafbar feit.

Na de Opzegging

Wanneer je opzegging is verwerkt zijn er een paar zaken waar je rekening mee dient te houden:

 • Bevestiging opzegging: Zorg ervoor dat je een schriftelijke bevestiging van de opzegging ontvangt.

 • Bewaar deze goed voor je administratie.

 • Nieuwe autoverzekering: Indien je een nieuwe autoverzekering wilt afsluiten, doe dit dan tijdig en let op de ingangsdatum.

 • Zo voorkom je onverzekerd rondrijden en mogelijke boetes.

 • Test-Aankoop: Dit is een onafhankelijke consumentenorganisatie die je kan helpen met het vinden van een nieuwe, goedkope autoverzekering.

 • Zij vergelijken de aanbieders en geven inzicht in de regels en voorwaarden van verschillende verzekeringen.

 • Schadeattest: Vraag bij je vorige verzekeraar een schadeattest op.

 • Dit attest is een overzicht van je schadeverleden en kan van invloed zijn op de premie van je nieuwe autoverzekering.

Veelgestelde vragen

Kan ik zomaar mijn autoverzekering opzeggen?

Je kunt niet zomaar je autoverzekering opzeggen; er zijn bepaalde voorwaarden en termijnen waaraan moet worden voldaan, afhankelijk van het beleid van je verzekeringsmaatschappij.

Kan je je autoverzekering altijd opzeggen?

Je kunt je autoverzekering opzeggen, maar meestal moet dit aan het einde van de contractperiode met inachtneming van een opzegtermijn, tenzij er specifieke voorwaarden zijn die directe opzegging toestaan (zoals de verkoop van je auto).

Wat heb ik nodig om mijn autoverzekering stop te zetten?

Om je autoverzekering stop te zetten, heb je meestal het polisnummer, persoonlijke identificatie, en soms een schriftelijke bevestiging van de verkoop van je auto of een andere reden voor opzegging nodig.

Hoe lang op voorhand moet je autoverzekering opzeggen?

De opzegtermijn varieert, maar is vaak één maand voor het einde van je contractperiode. Controleer de specifieke voorwaarden van je verzekering.

Hoe verzekering opzeggen bij verkoop auto?

Bij de verkoop van je auto kun je de verzekering meestal opzeggen door een kopie van het vrijwaringsbewijs (het document dat bewijst dat je niet langer de eigenaar van de auto bent) naar je verzekeraar te sturen, samen met een opzegbrief.

Is een vrijwaringsbewijs nodig om mijn autoverzekering op te zeggen?

Ja, bij verkoop van je auto is een vrijwaringsbewijs noodzakelijk om je autoverzekering stop te zetten. Dit bewijs moet je via de koper verkrijgen en toont aan dat jij niet langer verantwoordelijk bent voor het voertuig.

Kan ik mijn autoverzekering meteen stopzetten?

Bij sommige verzekeraars, kun je je verzekering dagelijks opzeggen zonder opzegtermijn. Toch verschilt dit per verzekeringsmaatschappij, dus controleer altijd de voorwaarden van je specifieke verzekering.