Zorgverzekering wordt weer stukje duurder

Zorgverzekering wordt weer stukje duurder
Zorgverzekering wordt weer stukje duurder

De trend waar consumenten al jaren mee te maken hebben zet zich ook in 2016 door. De premie voor de basiszorgverzekering blijft stijgen. Gemiddeld genomen betaalt een Nederlandse verzekerde vanaf 1 januari 2016 ongeveer 100 euro per maand aan de verplichte verzekering. In 2015 was dit nog circa 97 euro per maand. Hoewel dit natuurlijk geen goed nieuws is voor de portemonnee van de verzekerden valt de schade achteraf gezien nog mee. De schatting die het ministerie van Volksgezondheid een tijdje geleden gaf met betrekking tot de hoogte van de premie ging uit van een hogere stijging dan nu het geval blijkt te zijn.

Stijging 41 euro per jaar

We weten inmiddels exact hoe hoog de premie voor de basisverzekering uitvalt van elke willekeurige zorgverzekering in Nederland. Die cijfers zijn namelijk bekend gemaakt door de Nederlandse Zorgautoriteit die de informatie van de verschillende verzekeraars heeft doorgerekend. Uit die berekeningen blijkt een gemiddelde stijging van 41 euro per jaar. Het ministerie van Volksgezondheid ging eerder uit van een gemiddelde premiestijging van 85 euro, dus wat dat betreft kon het allemaal erger. Waarschijnlijk is het verschil verklaarbaar doordat verzekeraars in hun reserves hebben getast om de stijging binnen de perken te houden. Consumenten die willen besparen op de hoogte van de premie kunnen dit overigens doen door het verplichte eigen risico (385 euro) te verhogen naar het afgesproken maximum van 885 euro. Hoewel dit leidt tot een lagere maandpremie brengt een dergelijke handelswijze vanzelfsprekend wel het risico van een flinke rekening met zich mee wanneer het eigen risico moet worden aangesproken.

Verschillen per verzekeraar

Gemiddeld gaan Nederlanders dus een dikke 40 euro extra betalen in 2016. Aan een gemiddelde hebt u als consument echter niet zoveel aangezien u slechts bij één zorgverzekeraar een polis afsluit. Het verschil in premie tussen de verschillende aanbieders van een basisverzekering (naturapolis) is nog steeds aanzienlijk te noemen. Zo betaalt u bij Salland Zorgverzekeringen 112,95 euro per maand terwijl een naturapolis bij Anderzorg 93 euro per maand bedraagt. Bekende verzekeraars als Menzis (107 euro) en VGZ (107,95 euro) zitten hier tussenin. Verzekeraars Univé, VGZ en Anderzorg blijken volgens de cijfers dezelfde premiebedragen te hanteren als in 2015.

Zilveren Kruis is uitzondering

Hoewel de stijging van de premies lager is dan vooraf werd aangekondigd gaat niet iedereen dit merken. Wie bij Zilveren Kruis een basisverzekering afsluit krijgt namelijk te maken met een stijging die juist hoger is dan dat het ministerie voorspelde. Op jaarbasis gaat een verzekerde bij Zilveren Kruis namelijk zo’n 85 euro extra betalen ten opzichte van 2015. Volgens Zilveren Kruis komt dit doordat het basispakket wordt uitgebreid; onder meer met nieuwe kostbare medicijnen.

Zorgverzekering wordt weer stukje duurder
4.7 (93.33%) 3 stemmen
Gerelateerde artikelen
Meer in Verzekeren
Consument wil meer gebruikmaken van eHealth-mogelijkheden
Consument wil meer gebruikmaken van eHealth-mogelijkheden

Tegenwoordig is het de gewoonste zaak van de wereld om allerlei zaken online af te handelen. Vrijwel elke Nederlander doet...

Sluiten