Zorgverzekering Vergelijken 2018

Zorgverzekering 2018 Vergelijken

Vooral in de laatste maanden van het jaar is het altijd weer een hot item: zorgverzekering vergelijken! Blijft u zitten bij de verzekeringsmaatschappij waar u momenteel uw zorgverzekering hebt afgesloten? Gaat u op zoek naar een goedkopere aanbieder? En welk pakket kiest u om er zeker van te zijn dat de zorgverzekering het best aansluit bij uw wensen? Wat de overwegingen ook zijn, waarschijnlijk loont het de moeite om (voor het eind van het jaar) wat tijd te steken in het zorgverzekering vergelijken.

Zorgverzekeringen Vergelijken 2018Zorgverzekering Vergelijken 2018
4.2 (84.14%) 29 stemmen

Goedkope zorgverzekering

Zorgverzekering vergelijkenEen punt dat voor veel Nederlanders erg belangrijk bij het zorgverzekering vergelijken voor het nieuwe jaar is de hoogte van de maandelijkse premie. Met name wanneer u (relatief) jong en gezond bent is de kans dat u vaak terug moet vallen op dure medische zorg niet zo heel groot. En wie niet al te vaak een beroep op een (tand)arts of dure medicatie moet doen hoeft een niet al te uitgebreid zorgpakket te hebben. Sterker nog, wie kerngezond is kan vaak het best alleen een verplichte basisverzekering afsluiten. Overigens zijn de premiebedragen die de zorgverzekeraars hanteren voor enkel de basisverzekering al uiteenlopend genoeg om zorgverzekering vergelijken interessant te maken.

Zorgverzekering verplicht in Nederland

De reden dat zorgverzekeraars onderling een grote concurrentiestrijd uitvechten en daarom enorme bedragen spenderen aan reclame is dat er ten eerste: enorme bedragen in de gezondheidszorg omgaan, en ten tweede dat een zorgverzekering voor elke Nederlander simpelweg verplicht is. Zorgverzekeraars in Nederland hebben dus 17 miljoen potentiële klanten, en dat brengt sommige zorgverzekeraars ertoe om hun aanbiedingen net iets mooier voor te stellen dan de werkelijkheid echt is. Juist omdat deze gang van zaken het voor de meeste consumenten lastig maakt om puur op het gevoel de meest passende zorgverzekeraar te vinden is zorgverzekering vergelijken zo belangrijk. En u krijgt onherroepelijk met de zorgverzekering te maken, tenzij u bij de kleine groep (in 2014 bedroeg hun aantal 12.600 personen) mensen hoort die vanwege religieuze gewetensbezwaren ontheven zijn van de zorgverzekeringsplicht.

Zorgverzekering vergelijken – De Basisverzekering

Wie alleen belang heeft bij een basisverzekering heeft het tijdens het zorgverzekering vergelijken relatief eenvoudig. Tenminste op één punt: de omvang van het basispakket. Welke behandelingen en medicatie vergoed worden vanuit het basispakket wordt namelijk vastgesteld door de minister van Volksgezondheid. Wilt u dus alleen een basiszorgverzekering afsluiten dan kiest u in principe gewoon de goedkoopste aanbieder wanneer u zorgverzekeringen gaat vergelijken. In de praktijk spelen er uiteraard ook nog een aantal andere zaken mee. Zo is het logisch dat u een goed gevoel moet hebben bij uw zorgverzekeraar. Bijvoorbeeld op het gebied van communicatie. Stel dat u een goedkope zorgverzekeraar hebt gekozen die op een belabberde manier met zijn klanten communiceert dan bent u natuurlijk nog steeds niet echt tevreden; ondanks de lage kosten.

Basisverzekering: eigen risico en eigen bijdrage

Wie zorg ontvangt die in het basispakket is opgenomen moet in bepaalde gevallen toch nog zelf de portemonnee trekken. Dat heeft te maken met het verplicht eigen risico. Dit is een bedrag dat door de verzekerde moet worden betaald wanneer zorg uit de basisverzekering wordt afgenomen. Wordt het bedrag van het eigen risico overschreden dan begint de verzekeraar de kosten te vergoeden. Het eigen risico bedroeg in 2016 375 euro. Voor 2018 is de hoogte van het eigen risico vastgesteld op 385 euro.

Zorg die niet onder het eigen risico valt (en wel in het basispakket zit) is bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts. Naast het eigen risico moet er voor sommige zorg uit het basispakket een zogenaamde ‘eigen bijdrage’ worden betaald. Is er bij de zorg die u nodig hebt sprake van een verplichte eigen bijdrage dan betaalt u die eerst, vervolgens het eigen risico, en pas daarna gaat uw zorgverzekeraar vergoeden.

Eigen risico verhogen

Vergelijkt u de verschillende zorgverzekeringen en komt u uit bij een goedkoop exemplaar? Wanneer u gezond bent (en verwacht dat in 2018 te blijven) kunt u bij veel zorgverzekeraars besparen op uw maandelijkse zorgpremie. Wanneer u er namelijk voor kiest om uw verplichte eigen risico vrijwillig verder op te hogen krijgt u vaak een aantrekkelijke maandelijkse korting. U kunt er voor kiezen uw eigen risico te verhogen met 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Hoe meer u verhoogt, hoe meer korting de meeste verzekeraars u aanbieden. Komt natuurlijk wel bij dat u in het ergste geval 885 euro aan eigen risico moet neertellen wanneer u zorg nodig hebt.

Verschillende zorgverzekeringen vergelijken

Een belangrijke vraag die u tijdens het zorgverzekering vergelijken voor uzelf moet beantwoorden is welk soort polis u graag wilt afsluiten. U heeft de keuze tussen diverse polissen. De meest voorkomende opties zijn de naturapolis, de budgetpolis, de restitutiepolis en de combinatiepolis. Bij een naturapolis sluit uw zorgverzekeraar een contract af met een zorgaanbieder (bijvoorbeeld een ziekenhuis), maar daarnaast kunt u ervoor kiezen zorg af te nemen bij een niet gecontracteerde zorgpartij. Dan wordt de rekening echter niet altijd volledig vergoed. Kiest u voor de budgetpolis dan heeft u die keuze niet en kunt u alleen geholpen worden door aangesloten zorgaanbieders. De restitutiepolis (vaak de duurste variant) geeft u de meeste vrijheid. Hierbij kiest u zelf de partij die u zorg gaat verlenen. De combinatiepolis is, zoals de naam al doet vermoeden, een combinatie tussen de restitutiepolis en de naturapolis.

Aanvullende verzekering vergelijken

Op het punt van aanvullende verzekeringen wordt het zorgverzekering vergelijken pas echt interessant. De vraag is namelijk wat u verzekerd wilt hebben, en aangezien dat voor elke Nederlander verschilt worden er door de zorgverzekeraars talloze verschillende pakketten aangeboden die daarnaast ook nog een behoorlijk verschillen qua hoogte van de premie. Wanneer u regelmatig een tandheelkundige behandeling nodig hebt kiest u voor een ander pakket dan wanneer u wekelijks naar de fysiotherapeut moet. Goed zorgverzekering vergelijken kan u op jaarbasis honderden euro’s schelen.