Zo verzeker je sieraden en andere waardevolle spullen

Leestijd: 2 minuten

Wanneer je door hard werken eindelijk die sieraden of kunst die je altijd al wilde hebben in huis haalt, dan wil je er wel zeker van zijn dat je dit ook goed kan verzekeren. Juist ook omdat je er zoveel voor gedaan hebt om dit voor elkaar te krijgen. Met een gewone inboedelverzekering kom je er dan niet. Er is wel een ander soort verzekering dat van grote waarde kan zijn. Dit wordt ook wel de kostbaarhedenverzekering genoemd. Die kan je heel gemakkelijk precies op maat afsluiten.

Uitzonderingen op de regel

Het is belangrijk om te beseffen dat er de nodige uitzonderingen op de regel bestaan als het gaat om de inboedelverzekering. Je kan niet zomaar al je bezittingen onder deze dekking laten vallen. Wanneer je spullen echt duur en waardevol zijn, dan kan je met een gewone verzekering je zaken natuurlijk niet goed dekken. Daar moet je dan dus extra voor verzekeren. Het is dan wel ook goed om te weten hoe je dit nu precies aanpakt om het best mogelijke resultaat ermee te bereiken, namelijk dat alles gedekt is met de kostbaarhedenverzekering.

Wat valt er allemaal onder?

Wanneer je kiest voor de kostbaarheden verzekering, dan is die voor verschillende items te gebruiken. Zo kan je er lijfsieraden mee verzekeren, zoals horloges. Ook kunst en antiek zijn ermee te verzekeren. Daarnaast is het zo dat je instrumenten en dure apparatuur kan verzekeren met de kostbaarhedenverzekering. Het gaat niet alleen om spullen voor je werk, maar ook als het je hobby betreft. Het is wel altijd belangrijk om goed te controleren of de spullen die jij wilt verzekeren wel onder deze kostbaarheden en de bijbehorende voorwaarden vallen. Het hangt ook van de gekozen verzekeraar af hoe dit zit.

Alles laten taxeren

Het is belangrijk om de goede waarde van je bezittingen te bepalen. Dat is niet heel lastig. Daarvoor is een taxatie door een specialist nodig. Je kan heel precies achterhalen wat een schilderij of een sieraad waard is. Zelfs wanneer je er geen enkele kennis van hebt omdat het een erfstuk is. De waarde bepalen helpt je om in te schatten hoe groot de verzekering moet zijn. op die manier kan je zorgen dat al je waardevolle spullen goed beschermd zijn. Let ook op dat al je zaken te verantwoorden kunnen zijn met taxatieverklaringen en aankoopbewijzen.

Allerlei bijkomende belangrijke zaken

Het is ook belangrijk om naar de bijkomende zaken te kijken. Zo is bijvoorbeeld de zeldzaamheidswaarde een factor van belang voor verzekeraars. Als iets zeldzaam is, dan zal de waarde ervan ook toenemen. Daarnaast is er de stellenclausule wanneer spullen waarde vertegenwoordigen juist omdat ze bij elkaar horen als een set. Het is dan belangrijk om hier ook op verzekeringsgebied goed mee om wordt gesprongen. Let ook op welke zaken juist uitgesloten zijn. Verkeerde bewerking of reiniging, een conflict, eigen gebreken, gebruiksschade en slijtage en meer van dit soort zaken spelen daar dan een belangrijke rol in voor de verzekeraar.