Windenergie vestigt record in Europa

Windenergie vestigt record in Europa
Windenergie vestigt record in Europa

Dat duurzame energie een steeds grotere rol gaat spelen op de energiemarkt is een gegeven. De consument wordt zich steeds meer bewust van de mogelijkheden en stelt daardoor steeds meer eisen aan de energieleveranciers. Overheden beginnen steeds meer te beseffen dat het tijd wordt voor een omslag en stimuleren het opwekken van duurzame energie en energieaanbieders zien in duurzame oplossingen mogelijkheden om klanten te trekken. We staan gezamenlijk op een omslagpunt. Is dit alleen een sentiment dat lijkt te zijn ontstaan of zijn er cijfers die inderdaad wijzen op een verandering op de energiemarkten?

Wind gaat steenkool voorbij

Om die vraag te beantwoorden is een bericht van WindEurope (een Europese branchevereniging voor windenergie) erg interessant. Deze organisatie meldde namelijk onlangs een (kleine) overwinning voor duurzame energie. Steeds meer energie die in Europa wordt gebruikt wordt opgewekt met behulp van windmolens. Dat deze vorm van energie opwekken een stuk minder milieubelastend is dan bijvoorbeeld het opwekken van energie door middel van steenkolencentrales zal bijna niemand tegenwoordig nog ontkennen. In 2016 werd wat dat betreft een mijlpaal bereikt. Voor het eerst was het aandeel energie dat door windmolens kan worden opgewekt groter dan het aandeel energie dat door steenkolencentrales kan worden opgewekt. Het verschil is nog niet heel groot (16,7 procent windenergie en 16,5 procent steenkool) maar er kan wel worden gesproken van een trendbreuk.

Dus we worden duurzamer?

Is het voor liefhebbers van duurzaamheid nu tijd om te juichen? Dat valt op zich wel mee (of beter gezegd: tegen) de meeste energie die wordt opgewekt in Europa is afkomstig uit gascentrales. Bovendien zijn de eerder aangehaalde cijfers slechts een rekensom van de energie die door de windmolenparken kan worden opgewekt. In feite dus de maximale capaciteit. Maar dat iets kan betekent nog niet dat het gebeurt natuurlijk. Het vermogen van windmolenparken bedroeg namelijk 16,7 procent van de totale capaciteit, maar de daadwerkelijk geproduceerde hoeveelheid bedroeg “slechts” 10,4 procent van de totale stroomconsumptie. Wel worden er in de komende periode in Nederland steeds meer windmolenparken geopend. De omslag van fossiele naar duurzame energie lijkt zich dus door te zetten.

Wat heb ik er als consument aan?

Dat nieuwe manieren van energie opwekken goed voor het milieu zijn is een gegeven. Misschien vindt u het zelf belangrijk, misschien vindt u het minder belangrijk. Een punt wat echter vrijwel elke consument van belang vindt is de eigen portemonnee. En wat dat betreft is er iets aan de hand dat bij velen nog redelijk onbekend is: duurzame energie begint in snel tempo goedkoper te worden dan niet-duurzame energie. Er is een prijzenoorlog aan de gang waarbij (misschien wat onverwacht) China vooroploopt. Zonnepanelen en zelfs windmolens kunnen vanaf dit moment goedkoper opwekken dan kolencentrales.

In Spanje is zonne-energie op dit moment al goedkoper dan “grijze” stroom. In Duitsland zal windenergie naar verwachting nog dit jaar goedkoper worden dan traditioneel opgewekte stroom. En Nederland staat op het punt om te volgen. Als consument is het dus van belang om de aanbiedingen waarmee de energieleveranciers ongetwijfeld zullen gaan stunten de komende periode goed in de gaten te houden.

Windenergie vestigt record in Europa
5 (100%) 1 stemmen
Gerelateerde artikelen
Meer in Energie
Duurzame energie opwekken? Belasting betalen!
Duurzame energie opwekken? Belasting betalen!

Duurzame energie, beter bekend onder de term groene energie. Er wordt veel over gesproken, vooral politici lussen er wel pap...

Sluiten