Werelddekking zorgverzekering blijft voorlopig bestaan

Soms hebben politici besparingsplannen die voor bepaalde groepen in Nederland niet zo leuk uitpakken. Een goed voorbeeld daarvan is het idee waarmee minister Schippers van Volksgezondheid naar de Tweede Kamer kwam. Om op zorgkosten te besparen zou de wereldwijde dekking van de zorgverzekering moeten worden afgeschaft.

Volgens de minister zou dat namelijk 60 miljoen euro besparing opleveren. Met name jongeren zouden door deze maatregel behoorlijk worden getroffen, want veel studenten vinden het namelijk leuk (en goed voor hun ontwikkeling) om wat van de wereld te zien. Een wijziging van de zorgverzekeringswet waarbij de wereldwijde dekking verdwijnt is dus voor de jongere die vakantie, stage of vrijwilligerswerk buiten Europa regelt bijzonder vervelend. Daar komt nog eens bij dat dit wetsvoorstel al buitengewoon lang aansleept, en de onduidelijkheid alleen maar groter dreigt te worden.

Oude bespaarmaatregel

Wat het allemaal niet overzichtelijker maakt is het feit dat de bespaarmaatregel al heel lang als een donkere wolk boven de verzekeringsmarkt hangt. Het idee om de werelddekking uit de zorgverzekering te halen stamt namelijk al uit de periode waarin het kabinet Rutte-1 aan het bewind was. Dit minderheidskabinet van VVD en CDA (met gedoogsteun van de PVV) viel echter voordat het in staat was om de aanpassing van de zorgverzekeringswet (met daarbij de afschaffing van de werelddekking) door de Tweede Kamer te loodsen.

Minister Schippers gaf de moed echter niet op en zo kwam het dat de Tweede Kamer op dinsdag 14 juni nog maar eens een keer over de werelddekking van de zorgverzekering debatteerde.

Kamer niet enthousiast

Wat echter goed nieuws is voor Nederlandse jongeren (maar slecht nieuws voor de minister) is dat de Tweede Kamer verre van enthousiast reageerde op de bezuinigingsplannen. Sterker nog: in het debat bleek de steun zo gering dat het Schippers niet meer gaat lukken om de wetswijziging op tijd door te voeren. Het idee was namelijk dat de wereldwijde dekking per 1 januari 2017 zou verdwijnen. Om dat te regelen is echter tijd nodig zodat die veranderingen door de verzekeraars konden worden doorgevoerd. Om dat te realiseren was het noodzakelijk dat het wetsvoorstel voor 1 juli door de Tweede én Eerste Kamer zou zijn behandeld.

Conclusie na het debat: dat gaat niet meer lukken. Er zijn namelijk zoveel vragen gesteld aan de minister dat ze zelf om uitstel heeft gevraagd om al die vragen goed te kunnen beantwoorden. Dat er vervolgens ook nog wetswijzigingen (amendementen) door de Kamer zijn ingediend die moeten worden getoetst zorgt ervoor dat het allemaal nog wel behoorlijk lang kan gaan duren voor de werelddekking in de zorgverzekering wordt afgeschaft. Als dat überhaupt al gebeurt…

Laatst bijgewerkt op 26 september 2024 door Joris van Leeuwen.